SCOALA DE TOAMNA DE LA IASI

AJO

Asociatia pentru Jurnalism si Online Media (AJO)

Editia a II-a: JURNALISM SI SOCIETATE

Departamentul de Jurnalism si Stiintele Comunicarii de la Facultatea de Litere a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC) organizeaza a doua editie a „Atelierelor de Jurnalism de la Iasi”. Manifestarea se va desfasura in acest an sub numele de „Scoala de toamna de la Iasi. Jurnalism si Societate”. Cu prilejul acesteia de vineri, 14 octombrie, pina duminica, 16 octombrie, in Sala Ferdinand a UAIC vor avea loc dezbateri despre problematicile din societatea si mass-media actuale, la care vor lua parte jurnalisti de prestigiu si personalitati din mediile politic si de afaceri. Scopul manifestarii este acela de pune in discutie teme de actualitate care sa creeze punti intre mediul academic si lumea reala, dar in acelasi timp sa apropie studentii si profesorii diferitelor specializari de la universitatile iesene, in scopul crearii unei arene prolifice de dezbateri.

Program

Vineri, 14 octombrie: Agricultura – bani europeni pentru o afacere de viitor
Prima parte: 10.30 – 13.30
Partea a doua: 14.30 – 17.00
Vorbitori:
Adrian Radulescu – deputat
Mihai Lungu – om de afaceri
Valeriu Steriu – presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Politici de Dezvoltare a Agriculturii
Ana Maria Florea – responsabil PR Cora Rominia
Cristian Surubaru – reprezentant al Eurodesk Brussels Link
Iulia Popescu – reprezentant al Institutului European pentru Democratie Participativa – Qvorum.
Simbata, 15 octombrie: Media din Romania, drumul anevoios spre un model european.
Vorbitor: Christian Mititelu , fost redactor radio la BBC World Service, director al Redactiei Romane a BBC
Dezinformare sau ignoranta: Rezistenta din munti – Grupul Arnautoiu
Ora: 14.30
Vorbitor: Ioana Voicu Arnautoiu, profesor universitar si publicist
Duminica, 16 octombrie:
Reportajul Azi
Ora: 10.00
Vorbitor: Viorel Ilisoi, reporter special Jurnalul National
Documentarul TV
Ora: 14.30
Vorbitori: Gabriela Gugeanu Baiardi¸editor coordonator si prezentator TVR Iasi; Andreea Stiliuc, realizator de programe TVR Iasi

Christian Mititelu a fost redactor radio la BBC World Service, director al Redactiei Romane a BBC si director adjunct al Serviciului Sud-European al BBC, unde a realizat emisiuni pentru tarile din Balcani si Turcia. De asemenea, a fost producator al emisiunii experimentale de TV Sinteza Saptaminii, realizata de BBC in 1995, in colaborare cu principalele posturi de televiziune din Romania si cu finantare de la Know- How Fund. Din 2004 este comentator freelancer, pe teme de politica internationala. Christian Mititelu este membru CNA.

Ioana Raluca Voicu-Arnautoiu este marturia a ceea ce istoria a numit Rezistenta Anti-Comunista din comuna Nucsoara. S-a nascut in grota de pe inaltimea Ripele cu Brazi, in care, grupul condus de tatal ei a stat ascuns timp de doi ani, pina cind Securitatea a reusit sa-l captureze, printr-un plan pus la punct de loctiitorul Directiei Pitesti, viitorul general Nicolae Plesita. In momentul capturarii lui Toma Arnautoiu, Ioana Raluca avea doi ani. A fost trimisa la orfelinat, apoi a fost infiata. Dupa 1989 a reusit sa afle cine sunt cu adevarat parintii sai biologici, dedicindu-si activitatea studierii dosarului de la Securitate al grupului Arnautoiu, un dosar cu peste 20.000 de pagini. Documentarea realizata de catre aceasta s-a materializat in cartea „Luptatorii din munti. Toma Arnautoiu. Grupul de la Nucsoara”.

Viorel Ilisoi este reporter special la Jurnalul National. A debutat ca ziarist in primele zile ale anului 1990 si a scris, pe rind, la Atitudinea (1990-1991), Timpul (1991-1998), National (1998-2004), Cotidianul (2004-2009) si Jurnalul National (din octombrie 2009, pina in prezent). In 1992 a fost primul ziarist roman condamnat pentru delict de presa la 3 luni de inchisoare, cu executare, pentru pamfletul „Saddam Hussein se ascunde la Botosani”. Faptul, trecut sub tacere in tara, a scandalizat presa internationala, ceea ce a dus la eliberarea sa dupa doar 19 zile de detentie. Inspirat de aceasta experienta, in 2011 a inceput publicarea in Jurnalul National a romanului-foileton „Paispe”, (57 de episoade). In 1997 a publicat o carte de interviuri cu scriitorul Cezar Ivanescu intitulata:„Kagemusha. Sapte zile cu Cezar Ivanescu”. In 2008 a initiat pe site-ul ziarului Cotidianul, rubrica „Momente si spite”, prima rubrica multimedia cu caracter permanent din presa romana. Din 2009 lucreaza la o carte de reportaje realizate incognito, Viorel Ilisoi fiind o suita de personaje: cersetor in „Cersetor pentru o zi”, gunoier in „Oameni si gunoaie din Bucuresti”, pacient in „Vino, mama, sa ma vezi la spitalul de obezi”, turist in „Explore the danubian bushes”, zilier in „Gustul amar al marului romanesc”, controlor in „Biletul la control, va rog!”. Pentru activitatea sa publicistica, Viorel Ilisoi a primit Premiul Presei Iesene (1996 si 1997), Premiul Reporter Numarul Unu, Premiul Fundatiei Romane pentru Jurnalism (1999), Premiul Clubului Roman de Presa pentru Reportaj-Ancheta (2007).

Gabriela Gugeanu Baiardi este absolventa a Departamentului de Jurnalism si Stiintele Comunicarii a Facultatii de Litere de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Si-a inceput cariera in presa la Radio Iasi, in 1993. Timp de sase ani a fost realizator de programe, regizor de emisie si editor de stiri la Radio Nord Est. In televiziune a debutat in calitate de corespondent la Prima TV, in 1999. Din anul 2000, Gabriela Gugeanu a intrat in echipa TVR Iasi, ca redactor si prezentator de stiri. A fost realizator si moderator al emisiunii „Impact”, realizator de investigatii pentru emisiunile „ancheta.ro” si „Reporter TVR 3”. Din 2008 este editor coordonator stiri si prezentator la Studioul Teritorial TVR Iasi. Gabriela Gugeanu a fost si profesor asociat la Departamentul de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, unde a coordonat practica TV a studentilor. Pentru activitatea sa jurnalistica a primit premiul pentru cea mai buna ancheta la Festivalul Televiziunilor Locale si Producatorilor Independenti Simfest, cu productiile „Bolile sanatatii rurale”(2008) si „Fantomele industriei socialiste”(2011). Tot cu productia „Fantomele industriei socialiste” a obtinut anul acesta
Premiul APTR pentru „documentar social-politic” si Premiul pentru “jurnalism economic” al Clubului Roman de presa.

Andreea Stiliuc are o experienta de peste zece ani in televiziune. S-a alaturat echipei TVR Iasi in octombrie 2008, fiind realizator al programelor „Necunoscutii de linga noi”, „A(r)titudini”, „Romani fara frontiere”, „Tele-viziunea mea”, „Viata la tara”, „TVR Iasi 20”.Andreei Stiliuc i-au fost acordate: mentiunea speciala a juriului la Festivalul International de Film Cronograf, sectiunea CadRO, cu „Bolek Majerik – Lupul ALB”; premiul al doilea la Festivalul International de Programe de Televiziune si Radio pentru Minoritati la Ujgorod, Ucraina pentru reportajul „Bolek Majerik – Lupul ALB” (2011); premiul APTR pentru Portret, cu „Bolek Majerik – Lupul ALB” (2011); In 2009 a obtinut premiul pentru cea mai buna productie dedicata minoritatilor la Festivalul Televiziunilor Locale si Producatorilor Independenti Simfest, cu filmul „Casian Balabasciuc, un suflet hutul” . Jurnalista a avut o bursa doctorala la Paris 3 Sorbonne Nouvelle, sub conducerea profesorului François Jost si a urmat un stagiu de practica la redactia emisiunii „Médias, le magazine”, difuzata pe France 5.

Prima editie a „Scolii de toamna de la Iasi” s-a desfasurat anul trecut sub numele „Atelierele de Jurnalism de la Iasi” si a fost organizata tot de catre Departamentul de Jurnalism si Stiintele Comunicarii. Cu acel prilej au fost abordate subiecte de interes si actualitate cu privire la jurnalismul radio. La dezbateri au luat parte Sorin Dragomir, redactor-sef la Europa FM, Selma Iusuf, redactor-sef la Kiss FM si Magic FM, Luca Niculescu, redactor-sef la RFI Romania si realizator TVR, Catalin Striblea, realizator la Realitatea TV, Alexandru Lazescu, presedinte director general al TVR, prof.univ. dr. Vasile Astarastoae, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” din Iasi, Nancy Benson, profesor la Universitatea din Ilinois, SUA si prof. univ. dr. Daniel Condurache de la „Universitatea Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.

Asociatia pentru Jurnalism si Online Media (AJO) este o organizatie non-profit infiintata, in anul 2011, de jurnalisti si specialisti din alte domenii din orasul Iasi, centru universitar situat in Estul Romaniei. Misiunea asociatiei este de a promova cele mai inalte standarde profesionale in domeniu si de a oferi pregatire profesionala actualilor si viitorilor jurnalisti din regiunea de Nord-Est a Rominiei, avind un interes deosebit pentru Republica Moldova si Ucraina. Pregatirea profesionala a jurnalistilor si stabilirea de comun acord a unor standarde profesionale sint elemente esentiale pentru dezvoltarea sanatoasa atit a industriei media, suspusa presiunilor politice, economice si tehnologice, cit si a societatii in general.

Primul proiect de amploare desfasurat de AJO este trainingul „New Media, abilitati noi pentru jurnalisti”, derulat la Iasi in perioada 17-19 septembrie, unde trainerul BBC Anca Toader i-a ajutat pe participanti, jurnalisti din zona Moldovei, sa-si imbunatateasca abilitatile editoriale pentru mediul online. Mai multe detalii despre asociatie si misiunea ei puteti gasi pe site-ul regionaljournalism.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Cuvinte cheie: , , ,

Scrie un comentariu: