De cele mai multe ori, balconul unui apartament devine un fel de prelungire exterioara a interiorului din dorinta de a ne bucura de cit mai mult spatiu. Tocmai de aceea, aproape toate apartamentele au balcoanele inchise cu geamuri termopan. Dar ce ne facem atunci cind constatam ca unul dintre pereti este in permanenta ud?
Exista o strinsa legatura intre umiditate, ventilarea unei incaperi si starea peretilor. Un rol important il joaca vaporii de apa care circula prin peretii exteriori in ambele sensuri. Iarna, la temperaturi negative de -10 sau chiar -20 de grade Celsius, aerul exterior are umiditate ridicata, dar un continut sarac in vapori de apa. In acelasi timp, in incaperi, unde temperaturile sint pozitive, se gasesc de aproximativ opt ori mai multi vapori de apa care exercita o presiune pe fata interioara a peretelui de 13 ori mai mare decit a vaporilor de pe fata exterioara a aceluiasi perete. In plus, peretii sint construiti folosindu-se multa apa. Dupa evaporarea masiva a acesteia, in pereti ramine o cantitate minima de vapori. Consecinta este urmatoarea: pe timpul iernii, vaporii de apa din interior trec prin pereti spre exterior.
Problemele apar cind vaporii de apa din perete sau de pe fata interioara a peretelui ajung la saturatie. Atunci, vaporii de apa redevin picaturi lichide. Care sint locurile unde observam vaporii de apa ajunsi la saturatie? Sint cel putin doua: pe suprafata interioara a peretilor exteriori sau chiar in interiorul peretelui. Peretele va arata ca si cum ar transpira. De exemplu, in cazul unei incaperi in care in aer se inregistreaza 20 °C, iar pe peretele exterior 18 °C, condensul incepe sa apara imediat ce umiditatea relativa atinge 90%. Cu cit peretele este mai slab izolat, iar temperatura se micsoreaza, cu atit condensul incepe sa apara mai repede. In aceste conditii apar igrasia si coloniile de ciuperci.
Daca fenomenul se petrece in interiorul peretelui, acesta poate fi distrus, deoarece exista posibilitatea ca lichidul din perete sa se evapore in timpul verii. In acest caz, avem de-a face cu o acumulare progresiva, multianuala, de apa in perete. In conditii de temperaturi negative, apa poate ingheta, distrugind zidul.
Solutii practice
* Izolarea suplimentara a peretilor pe partea exterioara a acestora. Daca acest lucru nu este posibil, peretele se izoleaza la interior, intre izolatie si suprafata peretelui intercalindu-se diferite tipuri de bariere de vapori (vopsele speciale, materiale plastice speciale, folii metalice inoxidabile);
* Incalzirea corecta a incaperilor;
* Ventilarea corespunzatoare a casei pentru controlarea umiditatii aerului din incaperi, ce nu trebuie sa depaseasca anumite limite (calculabile), in cazul unui anumit tip de zid;
* Eliminarea “producatorilor temporari” de umezeala, cum sint plantele;
* Utilizarea dezumidificatoarelor, care permit extragerea excesului de umezeala in numite situatii, bine precizate.
* Dar cea mai buna solutie pentru un balcon ai carui pereti transpira o constituie montarea unui calorifer.
Asa cum este de asteptat, caloriferul va fi amplasat in zona cu cel mai ridicat grad de pierdere a caldurii, mai precis sub fereastra. Inainte de montarea caloriferului, parapetul loggiei trebuie supus unui proces de termoizolatie. Dupa aceasta operatiune, suprafata de montaj a caloriferului se modifica, iar peretele trebuie sa aiba o structura bine ranforsata care sa sustina caloriferul.
1. Constructia structurii metalice
Dupa inchiderea loggiei cu ferestre termoizolante se trece la realizarea instalatiilor. Ulterior acestor operatii, va fi construit scheletul metalic, care va servi drept baza pentru placarea cu gips-carton.
2. Ranforsarea structurii metalice
Peretele este placat cu polistiren expandat cu grosimea de 5 cm. Intre montantii metalici sint introduse si fixate scinduri din lemn. Acestea rigidizeaza structura din profile metalice.
3. Pozitionarea caloriferului
Pe aceasta structura sint montate consolele de prindere a caloriferului. Operatiunea trebuie facuta cu mare atentie, pentru ca de ea depinde racordarea perfecta a caloriferului la conductele de tur si retur.
4. Definitivarea structurii
Dupa ce caloriferul este asezat pe pozitie, pentru verificare, acesta este demontat si se incepe placarea cu gips-carton. Dupa terminarea lucrarilor de finisaj, caloriferul este montat definitiv.
Caloriferul trebuie sa fie ales in functie de volumul spatiului pe care trebuie sa-l incalzeasca. (Anca Ghiorghiu – casamea.ro)
Multumiim pentru sfaturi! Chiar ma confrunt cu o astlfe de situatie in casa si nu stiam ce sa ma fac 🙁