Scaderea vederii la adulti

Afectarea vederii la adult poate avea la origine cauze diferite – de la cele usoare pana la cele mai grave. Importanta este prezentarea cat mai rapida la oftalmolog, mai ales atunci cand se observa o scadere de vedere. Recuperarea vederii depinde de rapiditatea prezentarii la medic. Aflati din articolul urmator despre principalele cauze ale scaderii vederii la adult.

boli_ochi

Probleme care pot fi corectate cu ochelari

Prof.dr. Danut Costin, seful Clinicii de Oftalmologie din cadrul Spitalului de Neurochirurgie Iasi: „Vederea poate scadea din cauza unor vicii de refractie necorectate sau corectate necorespunzator (miopii, hipermetropii, astigmatisme). In plus, dupa 40 de ani, apare presbiopia (dificultate in focalizarea obiectelor aflate la 25 -30 cm de ochi, adica la distanta normala pentru scris si citit), motiv pentru care persoanele trecute de aceasta varsta au de obicei nevoie de ochelari pentru a vedea de aproape (ochelarii de varsta).

Glaucomul

glaucom

Reprezinta o cauza majora de orbire. Foarte pe scurt, glaucomul este boala care afecteaza progresiv nervul optic (putand avansa pana la atrofierea sa – moartea fibrelor optice), din cauza unei presiuni intraoculare crescute. Faptul ca exista si cazuri de glaucom cu presiune intraoculara normala demonstreaza ca mecanismul de actiune al acestei boli este foarte complex.

Cataracta

cataracta

Este o afectiune mai frecvent intalnita la pacientii varstei a treia. Boala poate aparea, in functie de cauza, atat la copii cat si la adultii tineri. Cataracta reprezinta opacifierea unei lentile din ochi (numita cristalin), care, in mod normal, este transparenta. Din cauza acestui fapt, razele de lumina nu mai pot patrunde in ochi pentru a forma imaginea pe retina. In afara incetosarii vederii la distanta si/ sau aproape, mai apare sensibilitatea la lumina, iar culorile sunt mai estompate, mai fade. Aproximativ jumatate dintre persoanele cu varsta peste de 60 ani au cataracta intr-un stadiu mai mult sau mai putin avansat.

Infectii si inflamatii

Infectiile, inflamatiile, leziunile corneei (prima lentila a ochiului); eroziuni corneene, keratite, ulcere – toate acestea sunt afectiuni care, netratate rapid si corespunzator, se pot complica si pot duce la pierderea partiala sau totala a vederii. Ele nu pot trece neobservate pentru ca se insotesc de o simptomatologie „zgomotoasa”: ochi rosu, durere (care poate varia de la senzatia de corp strain pana la durerea propriu-zisa), lacrimare si sensibilitate la lumina.

Dezlipirea de retina

dezlipire de retina

Este o afectiune grava, care are multiple cauze: de la traumatisme, miopie pana la unele boli oculare care se pot complica cu dezlipire de retina. Se insoteste cu scaderea vederii, dar si cu alte simptome: puncte plutitoare, „flash-uri” luminoase, o senzatie de val intr-o parte a campului vizual etc. Este necesara prezentarea cat mai rapida la medic, deoarece tratamentul chirurgical precoce are rezultate vizuale bune.

Degenerescenta maculara legata de varsta

degerenescenta maculara

Este o boala care afecteaza aria maculara (zona centrala a vederii) si care apare de obicei la persoanele de peste 50 de ani. Se caracterizeaza prin pierderea vederii centrale, prin vedere incetosata, distorsionata si prin estomparea culorilor (apar fade). Aceasta afectiune reprezinta si ea o cauza majora de pierdere ireversibila a vederii la persoanele de varsta a treia, iar dintre factorii favorizanti, fumatul este incriminat. In formele incipiente de boala s-au imaginat tratamente care incetinesc evolutia bolii. In formele deja instalate, tratamentul este pur paleativ.

Diabetul zaharat

Este o boala sistemica ce poate afecta si vederea (poate duce la cataracta, glaucom sau retinopatie diabetica). Retinopatia diabetica este o afectiune foarte grava, care, netratata, poate duce la pierderea vederii (reprezinta o cauza comuna de orbire intre 20 si 65 ani). Se intalneste mai frecvent in diabetul de tip I – insulino-dependent – (40% din cazuri) decat in diabetul tip II (20% din cazuri). „Retinopatia diabetica are mai multe stadii de evolutie si, in final, pierderea vederii se produce prin afectarea retinei (o structura nervoasa extrem de complexa a ochiului, la nivelul careia se primesc informatiile vizuale si are loc procesarea imaginilor). Simptomele pot varia de la afectarea vederii nocturne si a perceptiei culorilor, pierderea claritatii vederii, prezenta punctelor „plutitoare”, pana la perioade de incetosare a vederii sau scadere brutala si severa a acesteia. Studiile efectuate arata ca mentinerea sub control a valorilor glicemiei (diabetului) scade mult riscul aparitiei acestei afectiuni. Este foarte important ca toate persoanele diagnosticate cu diabet sa se prezinte anual la un consult oftalmologic pentru a se stabili daca exista sau nu retinopatie diabetica. Din momentul in care aceasta complicatie a aparut, pacientii vor fi indrumati spre cabinete specializate, unde vor fi luati in evidenta si vor fi chemati, periodic, la control, iar daca va fi nevoie li se va face tratament cu laser (pentru stoparea evolutiei bolii). Oftalmologul poate prescrie si un tratament pentru ameliorarea circulatiei sangvine la nivelul retinei“.

Nevrita optica

nerv optic

Este o inflamatie a nervului optic care apare de obicei in boli generale: viroze, focare de infectie, boli neurologice. Tratamentul trebuie instituit de urgenta, neglijarea lui putand duce la pierderea definitiva a vederii.

Cand trebuie sa merg la oftalmolog?

  • Daca observi o scadere de vedere, nu ezita sa te prezinti la un consult oftalmologic. Cauzele pot fi variate, unele chiar foarte severe.
  • Daca vederea centrala (la citit) s-a deteriorat (desi ai ochelari), trebuie sa mergi la medic. La persoanele peste 50 de ani, poate aparea degenerescenta maculara, legata de varsta, boala care evolueaza progresiv si duce la pierderea vederii centrale.
  • Daca vezi un val sau o pata neagra intr-o parte a campului vizual, aceasta poate traduce o dezlipire de retina, motiv pentru care trebuie sa te prezinti de urgenta la medicul specialist oftalmolog sau la camera de garda a unui serviciu de oftalmologie.
  • Daca vederea periferica (laterala) nu mai este buna – acest defect se dezvolta lent, chiar pe o perioada de mai multi ani, iar pacientul constientizeaza intamplator acest lucru (cel mai usor este de depistat la soferi, care nu mai vad in oglinzile laterale) – acest simptom poate semnifica afectarea nervului optic, fie prin glaucom, fie prin atrofie optica de alta cauza.
  • Daca ochiul este rosu si iritat tot timpul, trebuie sa te vada un oftalmolog, pentru ca sunt mai multe afectiuni responsabile de aceste simptome – de la alergii la infectii severe (care, netratate pot duce la pierderea vederii) si pana la atac de glaucom. Purtatorii de lentile de contact care au astfel de simptome trebuie sa intrerupa portul lentilelor si sa se prezinte de urgenta la medic.
  • Nu ezita sa mergi urgent la medic daca observi ca dintr-o data: vezi in ceata, nu mai suporti lumina (ai fotofobie), lacrimezi abundent, nu mai percepi culorile si nici contrastele, vederea si-a pierdut claritatea. In urma examenului oftalmologic complet, medicul iti poate spune daca este vorba despre o problema serioasa sau nu, si-ti va recomanda ce trebuie sa faci in continuare.

Sursa: Ghidul pentru sanatate / Ziarul de Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: