Sărbătoarea liliacului și eveniment dedicat lui Alexandru Husar la Muzeul „Mihail Sadoveanu”

În zilele de 4 și 5 mai 2019, Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează la Muzeul „Mihail Sadoveanu” evenimentele „Un umanist modern: Alexandru Husar” și Sărbătoarea liliacului.

Sâmbătă, 4 mai 2019, programul va începe la ora 12:00, cu vernisajul expoziției „Un umanist modern: Alexandru Husar”, ce conține obiecte din Fondul „Alexandru Husar” al MNLR Iași. În continuarea vernisajului va avea loc evocarea personalității profesorului universitar Alexandru Husar, susținută de invitații prof. univ. dr. Magda Ciopraga, prof. Livia Ciupercă, prof. univ. dr. Nicolae Crețu, lect. univ. dr. Doina Guriță, prof. univ. dr. Petru Ioan și nepoții Alexandru Marc și Georgeta Marc.

În ultima parte a vieții, profesorul universitar Alexandru Husar a folosit ca spațiu de studiu una dintre sălile de la demisolul Muzeului „Mihail Sadoveanu”. După moartea sa, multe dintre obiectele personale (documente de studii, obiecte de îmbrăcăminte, obiecte de scris, caiete manuscris, fotografii, diplome, tablouri ș.a.) și foarte multe cărți din biblioteca pe care a avut-o au fost donate MNLR Iași de către soția sa, doamna Margareta Husar, și au intrat în patrimoniul Muzeului „Mihail Sadoveanu”, ca Fondul „Alexandru Husar”.

Duminică, 5 mai 2019, de la ora 12:00, va avea loc Sărbătoarea liliacului, evenimentul tradițional de primăvară care se desfășoară neîntrerupt la Muzeul „Mihail Sadoveanu” din anul 1986. Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel va susține prelecțiunea intitulată „Misterele florii de liliac”, precedată de o laudatio susținută de Corina Giurgia, doctorandă a Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași.

Invitatul ședinței cu numărul XXVII din noua serie a Prelecțiunilor Junimii, prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel este cercetător științific și cadru didactic al Departamentului de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, unul dintre cei mai respectați și cunoscuți lingviști din România. Prelecțiunea se va concentra asupra poveștii florii de liliac ca inspirație pentru operele scriitorilor, dar și asupra diverselor tipuri de influență pe care liliacul le-a avut în istoria omenirii.

Coordonatorul programelor de la Muzeul „Mihail Sadoveanu” este Lăcrămioara Agrigoroaiei.

INFO

Muzeul Literaturii Romane Iasi

Iaşi, Str. Vasile Pogor nr. 4

Telefon: 0747.499.400 / 0232.410.340

E-mail: mlrpogor@yahoo.com

Webwww.muzeulliteraturiiiasi.ro

FBwww.facebook.com/muzeulliteraturiiromane.iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: