Sărbătoarea Dulceții revine la Mănăstirea Golia(ediția a II-a)/ 11-14 octombrie 2012

Sărbătoarea Dulceții revine la Mănăstirea Golia(ediția a II-a)/ 11-14 octombrie 2012

Asociaţia „Centrul de Promovare Turistică” – Iaşi, organizează în perioada 11-14 octombrie 2012, a doua ediție a târgului cu produse de toamnă „Sărbătoarea dulceții la Golia”. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și Consiliul Județean Iași. Târgul este organizat în parcarea din fața Mănăstirii Golia și va putea fi vizitat de ieșeni și pelerini, în intervalul orar 10.00-18.00.

Târgul reunește 20 de producători, preponderent din zona Moldovei, cât și din alte zone ale țării. Timp de patru zile, ieșenii vor avea ocazia să deguste și să achiziționeze atât dulceață din fructe cât și dulceață din morcov, vinete, roșii coapte, țelină, clătite cu dulceață, miere de albine, dar și zacuscă și multe alte preparate de toamnă.

La editia din acest an a targului “Sarbatoarea dulcetii”, cei mai multi dintre participanti au venit in intampinarea iesenilor cu mai multe retete inedite. Pe langa dulceturile traditionale, in parcarea manastirii Golia se comercializeaza si multe sortimente din legume sau de legume in combinatie cu fructe.

De exemplu, de la unul dintre standuri se poate cumpara dulceata de masline cu portocale si migdale, de morcov cu miez de floarea soarelui, de gogonele cu nuca, de telina cu mere sau de dovleac cu catina.

Imi place foarte mult sa fac combinatii. Nu ma atrag cele simple, traditionale, pe care toata lumea le are si le face in casa. In total, sunt vreo 70 de sortimente, iar ale mele personale in jur de 45-50. Sa stiti ca, pana nu degusta, lumea este reticenta, de aia fac clatite, ca sa-i dau ocazia omului sa si guste dulceata, pentru ca mi se pare mult mai ok. La dulceata de legume, lumea a fost foarte deschisa, a trezit interes de la inceput, adica de anul trecut. Cel mai mult s-au vandut dulceturile din legume si combinatiile astea ciudate: pere cu mac, pepene galben cu mac, pepene galben cu stafide, miez de pepene rosu cu rosii coapte… Sunt niste combinatii pe care lumea chiar le agreeaza“, a precizat Elisabeta Neagoie din judetul Prahova.

Degustarea costa 3 lei, iar borcanele cu dulceata, indiferent de sortiment, se vand cu 15 lei.

CONCURS

Pe 14 octombrie va avea loc un concurs între producătorii de dulceață, iar un juriu va desemna „Cea mai gustoasă și naturală dulceață“ din cadrul târgului “Sărbătoarea dulceții la Golia”. Totodată vizitatorii târgului vor putea vizita, în Turnul Golia, expoziția cu lucrările realizate de tinerii ce au participat la proiectul “Meșteșugul – șansa tinerilor antreprenori”, finanțat de Uniunea Europeană, prin programul Tineret în Acțiune.

Pe lângă dorința Asociației „Centrul de Promovare Turistică” Iași de a veni cu un eveniment inedit, în cadrul Sărbătorilor Iașului (vezi programul din fiecare zi la rubrica Azi in Oras de pe Iasi Fun), organizarea acestui târg dedicat dulceții are rădăcini adânci în istoria Mănăstirii Golia.

Ion Mitican amintește în lucrarea „Salutări din Iași”: „Atunci când avea prilejul maestrul George Lesnea, vrednic știutor al Iașului uitat, spunea celor ce voiau să-l audă despre Cișmeaua de la Golia unde se întâlneau boieresele capitalei cu același obicei să ia o dulceață cu apă rece și să-și arate talentele în dulcețuri, peltele și vutci încă de pe vremea domnitorului Alexandru Moruzzi (1802-1806). (…) Un edil captat de povestire se și prinsese să organizeze Ziua dulcețurilor sau Ziua Gospodinelor. Visul nu s-a mai împlinit.”

Asociația „Centrul de Promovare Turistică” Iaşi a fost înființată în cadrul Proiectului „Reabilitarea și dezvoltarea turistică a ansamblului monument istoric Mănăstirea Golia” şi își propune restaurarea, protecția, conservarea şi promovarea obiectivelor turistice din județul Iaşi în vederea realizării şi dezvoltării unui turism sustenabil.

INFO

www.iasi-info.ro

E-mail: centrul.de.promovare.turistica.iasi@gmail.com

Telefon: 0332.408.548

 

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: