Săptămâna testării HIV în Europa: “Vorbește despre HIV. Fă un test HIV”

flyer-Inteapa-te-si-afla-1

În cadrul Săptămânii Europene a Testării, 477 de organizații europene, între care și ARAS — Asociația Română Anti-SIDA –, transmit mesajul  „Vorbește despre HIV. Fă un test HIV”.

Diagnosticarea timpurie a infecției cu HIV înseamnă o reacție mai bună la tratament, o viață mai lungă. Începerea tratamentului poate reduce și rata de transmitere a infecției la alte persoane. De asemenea, persoanele infectate cu HIV care nu își cunosc statusul serologic au un risc evident mai mare de a transmite HIV altor persoane.

În Europa trăiesc 2,3 milioane de persoane seropozitive, iar 1 persoană din 3 nu știe că este infectată cu HIV — și toate acestea în ciuda faptului că, în majoritatea țărilor, s-au introdus programe de testare eficiente.

În România testul HIV este gratuit pentru femeile însărcinate, consumatorii de droguri, detinuți, fiind oferit în spitale, la Direcțiile de Sănătate Publică sau de către ONG-uri.

La cerere și contra-cost, testul HIV poate fi efectuat la orice laborator de analize. Nu sunt disponibile date referitoare la numărul de teste efectuate contra-cost în România, ceea ce face imposibilă o estimare asupra accesibilității reale a testării — atât pentru populația generală, cât și pentru cei care se află în situații de vulnerabilitate. Statisticile oficiale (www.cnlas.ro) arată că, în anul 2013, din 300.000 de teste, 129.000 au fost efectuate de către femeile însărcinate, iar 112.000 au fost efectuate la cerere, fără a se preciza dacă au fost gratuite sau contra-cost.

Maria Georgescu, directorul executiv ARAS, recomandă insistent testarea HIV: „Vorbiți despre testul HIV:
cereți-l, dacă sunteți pacient, sau propuneți-l oamenilor, dacă sunteți medic. Și faceți asta respectând drepturile celor din jur: fără să îi catalogați pe cei infectați sau pe cei care au curajul de a discuta deschis despre testul HIV și sănătate. Deveniți voluntari alături de noi în promovarea testării HIV, a informației corecte despre sănătate și a respectării drepturilor omului.

Cu ocazia Săptămânii Europene a Testării HIV, în perioada 21-28 noiembrie, ARAS oferă în cadrul serviciilor sale curente din București, Constanța, Târgu-Jiu testare rapidă HIV, însoțită de consiliere, gratuit și confidențial.

Conform datelor Ministerului Sănătății, în România au fost diagnosticate cu infecție cu HIV 19.696 de persoane, dintre care 12.603 sunt în viață, 8.846 primind tratament antiretroviral. 895 de persoane au fost diagnosticate cu infecție HIV pe parcursul anului 2013, cele mai multe având domiciliul în București.

INFO

ARAS — Asociația Română Anti-SIDA, Iasi

Adresa: Str. Păcurari, nr.66, Iaşi, jud. Iaşi, cod 700514

Tel./Fax: (0232) 210 024

E-mail: contact@arasiasi.ro, ara.iasi@gmail.com

SIDA Helpline: 0 800 800 033

FB: www.facebook.com/arasiasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: