Saptamana memoriei, 26 – 28 ianuarie 2011

Centrul Cultural Francez din Iasi organizeaza pentru al treilea an consecutiv o serie de manifestari care comemoreaza „Ziua memoriei Holocaustului si prevenirii crimelor impotriva umanitatii” (27 ianuarie). Evenimentul doreste sa evidentieze importanta memoriei ca principal factor in a impiedica repetarea unor greseli cu consecinte tragice la nivelul istoriei.

Programul de anul acesta dedicat „Zilei Memoriei” cuprinde o editie speciala a „Lecturilor incrucisate”/„Lectures croisées” dedicata scriitorului francez Yannick HAENNEL si romanului acestuia Jan Karski, precum si proiectia filmului „Shoah” de Claude Lanzmann – o epopee de 9 ore si jumatate despre exterminarea evreilor de catre nazisti in timpul celui de-al doilea razboi mondial.
Nascut in 1967, Yannick HAENNEL isi va incepe activitatea literara in 1997, an in care va deveni si co-fondatorul revistei Ligne de risque. A publicat mai multe romane si un tratat despre tapiserii, iar in 2009 va scoate pe piata Jan Karski – un roman care a starnit mari polemici, dar si aprecieri, fiind recompensat cu premiile Interallié si FNAC pentru roman.
Tema fundamentala a romanului este misiunea unui membru al rezistentei poloneze din cel de-al doilea razboi mondial, insarcinat sa-i informeze pe aliati despre epurarea etnica a evreilor.

Filmul „Shoah” este o ancheta-marturie despre una dintre dramele cele mai teribile din istoria umanitatii: exterminarea barbatilor, a femeilor si a copiilor evrei in timpul celui de-al doilea razboi mondial de catre nazisti.
„Shoah” este fara indoiala cel mai important film despre tragedia evreilor. Nici o alta productie cinematografica n-a tratat Holocaustul cu atata profunzime, cu atata brutalitate rece si cu atat de putina mila pentru spectator. In plus, constructia filmului inlantuirea marturiilor, a evenimentelor, a naturii si a anotimpurilor abunda de o poezie foarte pura. (Jan KARSKI, Kultura, 1985)

Program:
Lecturi incrucisate – prezentarea lui Yannick HAENNEL si a romanului „Jan Karski” – miercuri, 26 ianuarie, ora 18.00, sala „B. Fondane”; Invitati : Carolinei Boudier si Octavian Jighirgiu

Proiectie de film „Shoah” de Claude Lanzmann – miercuri, 26 ianuarie, ora 19.00, joi, 27 ianuarie si vineri, 28 ianuarie, ora 17.00

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Discuţie despre lucrarea ”Banner” (de Dan Acostioaei) cu Dan Acostioaei şi Nebojša Milikić, moderată de către Vahida Ramujkić.

Russian Cossack State Dance Company, cea mai buna companie ruseasca din lume vine la Iasi

Seara de film german: Herta Müller – Alfabetul fricii(2015, 56 min)

Artisti romani participa la Designblok – Prague Design and Fashion Week 2017

Scrie un comentariu: