Saptamana memoriei, 26 – 28 ianuarie 2011

Centrul Cultural Francez din Iasi organizeaza pentru al treilea an consecutiv o serie de manifestari care comemoreaza „Ziua memoriei Holocaustului si prevenirii crimelor impotriva umanitatii” (27 ianuarie). Evenimentul doreste sa evidentieze importanta memoriei ca principal factor in a impiedica repetarea unor greseli cu consecinte tragice la nivelul istoriei.

Programul de anul acesta dedicat „Zilei Memoriei” cuprinde o editie speciala a „Lecturilor incrucisate”/„Lectures croisées” dedicata scriitorului francez Yannick HAENNEL si romanului acestuia Jan Karski, precum si proiectia filmului „Shoah” de Claude Lanzmann – o epopee de 9 ore si jumatate despre exterminarea evreilor de catre nazisti in timpul celui de-al doilea razboi mondial.
Nascut in 1967, Yannick HAENNEL isi va incepe activitatea literara in 1997, an in care va deveni si co-fondatorul revistei Ligne de risque. A publicat mai multe romane si un tratat despre tapiserii, iar in 2009 va scoate pe piata Jan Karski – un roman care a starnit mari polemici, dar si aprecieri, fiind recompensat cu premiile Interallié si FNAC pentru roman.
Tema fundamentala a romanului este misiunea unui membru al rezistentei poloneze din cel de-al doilea razboi mondial, insarcinat sa-i informeze pe aliati despre epurarea etnica a evreilor.

Filmul „Shoah” este o ancheta-marturie despre una dintre dramele cele mai teribile din istoria umanitatii: exterminarea barbatilor, a femeilor si a copiilor evrei in timpul celui de-al doilea razboi mondial de catre nazisti.
„Shoah” este fara indoiala cel mai important film despre tragedia evreilor. Nici o alta productie cinematografica n-a tratat Holocaustul cu atata profunzime, cu atata brutalitate rece si cu atat de putina mila pentru spectator. In plus, constructia filmului inlantuirea marturiilor, a evenimentelor, a naturii si a anotimpurilor abunda de o poezie foarte pura. (Jan KARSKI, Kultura, 1985)

Program:
Lecturi incrucisate – prezentarea lui Yannick HAENNEL si a romanului „Jan Karski” – miercuri, 26 ianuarie, ora 18.00, sala „B. Fondane”; Invitati : Carolinei Boudier si Octavian Jighirgiu

Proiectie de film „Shoah” de Claude Lanzmann – miercuri, 26 ianuarie, ora 19.00, joi, 27 ianuarie si vineri, 28 ianuarie, ora 17.00

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: