Institutul francez Iasi va invita la seria de manifestari ce comemoreaza „Ziua memoriei Holocaustului si a prevenirii crimelor impotriva umanitatii” si are ca titlu generic „Saptamana memoriei”.
Aceasta a patra editie a evenimentului, care are loc intre 25 si 27 ianuarie, este consacrata vietii si operei lui Benjamin Fondane (Barbu Fundoianu), nascut la Iasi pe 14 noiembrie 1898, intr-o familie de origine evreiasca. Recunoscut datorita operei sale bogate si complexe drept unul dintre marii poeti de limba franceza ai secolului XX, eseist, filosof si cineast, victima a unei arestari de la domiciliul din Paris, in 1944, moare in acelasi an intr-o camera de gazare la Birkenau-Auschwitz.
MIERCURI, 25 IANUARIE
18.00: Teatru: „Benjamin Fondane ii scrie lui Louis-Ferdinand Céline”, texte de Benjamin Fondane, interpretarea si regia: Benoît Vitse.
JOI, 26 IANUARIE
18.00: Lansarea primului volum al editiei „Opere Fundoianu-Fondane”, editura „Art”, Bucuresti (Invitati: Andrei Corbea-Hoisie si Mircea Martin, director al editurii „Art”, cel care se afla la baza acestei editii).
„Editia de OPERE FUNDOIANU-FONDANE isi propune sa dea seama de toate filierele formative (iudaica, romaneasca, franceza) si de toate genurile literare si artistice in care autorul si-a incercat talentul atit in limba romana, cit si in limba franceza: poezie, proza, dramaturgie, scenarii de film, publicistica, critica literara, scrisori etc. E vorba de o editie critica din care nu vor lipsi numeroase texte inedite. Fiecare volum este insotit de note si comentarii, ca si de variante (cind acestea s-au pastrat).” (Mircea Martin)
18.30: Sesiune de comunicari „Despre Benjamin Fondane” (Invitati: Eric FREEDMAN, Mircea MARTIN, Carol IANCU, Simona MODREANU, Radu PETRESCU).
• Eric Freedman: „Benjamin Fondane: multiplele ipostaze ale unui scriitor francez”
• Mircea Martin: „«Primatul politicii” sau anii ’30 vazuti de catre Benjamin Fondane”
• Carol Iancu: „Cateva aspecte ale tematicii evreiesti in articolele de presa si in opera poetica a lui B. Fundoianu-Fondane”
• Simona Modreanu: „B. Fondane si experienta abisului”
• Radu Petrescu: „Benjamin Fondane – poezia si cuvantul profetic”
VINERI, 27 IANUARIE
14.00: Vernisajul expozitiei „Benjamin Fondane. Romania, Paris, Auschwitz (1898-1944)”
Expozitia va fi prezentata pe simezele Institutului francez Iasi pana pe 29 februarie.
Expozitia, realizata de Memorialul Shoah-ului, Paris, unde a fost prezentata in 2011, ne dezvaluie viata si opera „acestui scriitor cu multiple ipostaze: jurnalist, eseist, critic, dramaturg, cineast, filosof, dar, mai presus de toate, poet al strigatului visceral si al revoltei «neintrerupte»”, dupa cum afirma d’Eric Freedman.
18.00: Teatru: „Benjamin Fondane ii scrie lui Louis-Ferdinand Céline”, texte de Benjamin Fondane, interpretarea si regia: Benoît Vitse, a doua reprezentatie.
Toate evenimentele vor avea loc in sala „Benjamin Fonndane” a Institutului francez Iasi, bd. Carol I nr. 26.
Scriitor evreu nascut in Romania, Benjamin Fondane, deja recunoscut in tara sa, se stabileste la Paris la varsta de 25 de ani. Poet, ganditor, dramaturg si cineast, cu desavarsire „modern” si atent la fenomenul avangardei, ia cu toate acestea distanta fata de influenta scoliilor, a doctrinelor si a miscarilor politice si literare, cautandu-si propria voce, ca un raspuns personal dat atat intrebarilor atemporale, cat si celor adresate de catre epoca in care a trait.
De-a lungul anilor 1930 si 1940, Fondane dialogheaza cu personalitati marcante ale timpului sau: Artaud, Bachelard, Camus, Cioran, pentru a nu da decat cateva nume. Determinanta pentru evolutia sa este intalnirea cu filozoful existentialist Lev Sestov, al carui discipol devine. Dintre prietenii sai artisti, Brancusi, Brauner sau Man Ray ne-au lasat uimitoare portrete ale lui Fonndane.
Arestat pe 7 martie 1944, este incarcerat la Drancy. Sotia sa reuseste sa-i obtina eliberarea, insa refuza s-o abandoneze pe sora sa, Lina, arestata odata cu el. Deportat la Auschwitz, este asasinat intr-o camera de gazare pe 2 sau 3 octombrie 1944.