Asociatia Mai Bine organizeaza in perioada 9-15 mai 2011 cea de-a treia editie a Saptamanii Fair Trade, cu sprijinul financiar al Ambasadei Frantei in Romania si in parteneriat cu Centrul Cultural Francez Iasi.
Obiectivul general al acestui eveniment este punerea in discutie a unei probleme de importanta majora in societatea globala contemporana, care implica atat producatorii cat si distribuitorii produselor, dar mai ales consumatorii: miscarea Fair Trade (Comertul Echitabil).
Activitatile din cadrul Saptamanii Fair Trade vor promova consumul echitabil, solidar, consumul local si cu respect fata de oameni si fata de natura. In perioada 9-15 mai 2011 vor avea loc urmatoarele activitati:
– Atelier de Cultura Civica Contemporana, ce va cuprinde informarea teoretica si practica cu privire la comertul echitabil – 10 mai 2011, Centrul Cultural Francez Iasi;
In cadrul celor doua sesiuni ce formeaza Atelierul de Cultura Civica Contemporana veti avea ocazia sa va sporiti cunostintele cu privire la problemele contemporane ce caracterizeaza societatea globala, multidimensional (social, politico-economic, mediul natural) si sa aflati cum actiunile noastre cotidiene pot avea o influenta asupra ameliorarii sau accentuarii acestor probleme.
Intr-o atmosfera relaxata si informala, va veti familiariza cu concepte precum interdependenta, comert echitabil, descrestere economica, consum sustenabil, va veti calcula amprenta ecologica individuala, veti viziona filme si veti participa la activitati interactive.
In pauza din cadrul atelierului veti servi produse certificate ecologic sau fairtrade, iar la sfarsitul activitatii veti primi diplome de participare.
Inscrierile se fac prin completarea formularului de inscriere si trimiterea lui la adresa ionut.cozma@maibine.eu cu mentiunea ”inscriere atelier de cultura civica contemporana”.
– Videoproiectii de filme documentare, ce releva adevaruri surprinzatoare despre felul in care sunt realizate o parte din produsele pe care pe consumam zi de zi – 11 mai 2011, ora 17.00, Casa de Cultura a Municipiului Iasi “Mihai Ursachi”:
Ora 17.00: Made in IKEA
(2006, Belgia, 26 minute, Oxfam-Magasins du monde)
* audio limba franceza
Un reportaj edifiant realizat intre India si Belgia ce surprinde contrastul imaginii idilice pe care o are Ikea: muncitorii din sud sunt condamnati sa traiasca dintr-un salariu inechitabil.
Ora 17.30: The Production of Meaning
(2006, Canada, 15 minute, Adbusters Media Foundation)
* audio limba engleza * subtitrare limba romana
O colectie de clipuri care dovedeste ca oricine poate intrerupe monopolul detinut de mass-media si poate pretui ce conteaza cu adevarat.
Ora 17.45: L’Ile aux fleurs
(1990, Brazilia, 12 minute, Jorge Furtado)
* audio limba franceza * subtitrare limba romana
Realizat de Jorge Furtado, scurtmetrajul brazilian a fost foarte bine primit in randul criticilor si a fost distins cu 17 premii, printre care si Ursul de Aur (1990, Festivalul de Film de la Berlin).
Ora 18.00: Full Option
(2008, Belgia, 26 minute, Vincent Bruno)
* audio limba franceza * subtitrare limba engleza
Documentarul aduce in prim-plan dezumanizarea muncitorilor intr-o lume globalizata. Vincent Bruno prezinta conditiile de munca din industria automobilelor, de la Nord la Sud, diviziunea internationala a muncii si scaderea continua a costurilor fortei de munca in “zonele libere” de comert folosind cu acuratete tehnica interviului, realizat atat cu muncitorii si membrii de sindicat de la Dacia-Renault din Romania, cat si cu sindicalisti, profesori si muncitori din Thailanda si Belgia.
Ora 18.30: Discutii Partea I/Pauza de ceai
Ora 19.00: Black Gold
(2006, Marea Britanie/SUA, 78 minute, Marc Francis si Nick Francis)
* audio limba engleza * subtitrare limba romana
In timp ce occidentalii savureaza specialitati precum cafe latte si cappuccino, cultivatorii de cafea din Etiopia sufera de pe urma injustitiilor comertului neechitabil si abia sunt in stare sa aiba un trai decent. Analizand caile unei industrii de miliarde de dolari, Black Gold urmareste drumul lui Tadesse Meskela in incercarea sa de a salva vietile a 74.000 de fermieri, prin cautarea unui cumparator care sa ofere un pret corect cafelei produse de acestia.
Ora 20.30: Discutii Partea II
– Gusta Slow, local si de sezon – un bufet cu preparate realizate doar din ingrediente locale si de sezon – 13 mai 2011, Cafeneaua Acaju;
– Concert KUMM – Beat the Drums for Fair Trade – sustinerea comertului echitabil printr-un concert la care spectatorii devin participanti cu ajutorul instrumentelor alternative – 14 mai 2011, Bar Hand;
– Targ Fair Trade – o platforma de intalnire intre publicul iesean si artisti care realizeaza manual produse din diferite materiale textile, snur, croset, lemn, hartie, etc. – 14-15 mai 2011, strada Alexandru Lapusneanu;
Miscarea Fair Trade, desi in continua dezvoltare in Romania, este in prezent prea putin cunoscuta. Principiul comertului echitabil este un fundament de baza al Asociatiei Mai Bine, ce si-a propus sustinerea acestui concept prin Saptamana Fair Trade si alte activitati organizate periodic.