Săptămâna Europeană a Mobilității

saptamina-europeana-a-mobilitatii-2013-afisÎn perioada 16 – 22 septembrie 2013, în peste 2000 de oraşe europene şi din întreaga Lume au loc evenimente dedicate mobilităţii urbane în cadrul „Săptămânii Europene a Mobilităţii”, evenimente ce culminează cu acţiunea „În oraş, o zi fără maşina mea” organizată, de obicei, pe data de 22 septembrie.

Tema centrală a campaniei din acest an „Clean Air – it’s your tourn! Aer curat – e rândul tău!” are ca obiectiv creşterea gradului de conştientizare asupra impactului pe care îl are transportul asupra calităţii aerului din oraşe şi încurajează cetăţenii să-şi schimbe obiceiurile legate de transportul zilnic pentru a-şi îmbunătăţi sănătatea şi bunăstarea.

Depăşirea frecventă a valorii admise pentru indicatorul PM10 este şi motivul pentru care, APM Iaşi a iniţiat în anul 2008 elaborarea Programului de gestionare a calităţii aerului în aglomerarea Iaşi, program revizuit în anul 2010. In acest program, operatorii economici, autorităţile administraţiei publice locale, operatorii de salubritate, alte instituţii implicate au propus măsuri necesare pentru reducerea poluării cauzate în special de transportul auto, dar şi pentru întreţinerea şi extinderea spaţiilor verzi, controlul şantierelor de construcţii etc., toate cu scopul îmbunătăţirii calităţii aerului în aglomerarea Iaşi. Elaborarea de către Primăria municipiului Iaşi în 2009 a hărţilor strategice de zgomot şi a planului de acţiune au scopul de a reduce, prin măsurile implementate, nivelul de zgomot în zonele în care acesta este depăşit.

Iniţiativele „Săptămâna mobilităţii europene” şi „În oraş, o zi fără maşina mea” au apărut ca urmare a constatării faptului că aproape 40% din emisiile de dioxid de carbon (gaz cu efect de seră) din sectorul de transport provin din utilizarea maşinilor private în oraşe, iar europenii sunt foarte îngrijoraţi în privinţa poluării şi a mobilităţii urbane. În mediul urban, transportul este principala cauză a poluării aerului precum şi principala sursă de zgomot. Gazele de eşapament ale oricărui autovehicul conţin substanţe chimice (dioxid de sulf, dioxid de azot, compuşi organici volatili, monoxid de carbon, hidrocarburi aromatice, plumb) care au o influenţă negativă asupra sănătăţii omului (mai ales în cazul persoanelor cu afecţiuni respiratorii şi cardiace).

sursă: www.ziaruldeiasi.ro

INFO

Comunicatul de presă integral se găsește în pagina: ec.europa.eu

www.facebook.com/EuropeanMobilityWeek

www.mobilityweek.eu

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Cuvinte cheie: , , , ,

Scrie un comentariu: