Săptămâna Culturii Române la Gütersloh

Pe 6 octombrie s-a dat startul Săptămânii Culturale Europene la Gütersloh, eveniment ce are loc o dată la doi ani, inițiat în anul 1984. Fiecare ediție aduce în prim plan o ţară europeană, propunându-și să încurajeze legăturile între germani și cetățenii străini din orașul Gütersloh, între care românii se situează pe unul din primele locuri.

Anul acesta, România a fost desemnată pentru prima dată drept ţară invitată. În deschiderea festivalului a fost prezentată expoziţia „Trubadurii culorilor”, o retrospectivă a artistului George Ștefănescu-Râmnic, iar în seara zilei de 7 octombrie a avut loc concertul de jazz experimental susţinut de George Dumitriu şi Sanem Kalfa. Duo-ul de jazz și muzică experimentală George Dumitriu – Sanem Kalfa este cunoscut pentru reprezentaţiile sale hipnotice de mare profunzime şi intensitate. Noul album lansat în 2018 este intitulat DANCE şi cuprinde o varietate de forme muzicale de expresie: muzică tradiţională românească, turcească, persană și Brazilian.

Festivalul se desfășoară timp de o săptămână, între 6 – 13 octombrie, și reprezintă un prilej deosebit de promovare atât a culturii române, cât și artiștilor români.

De altfel, programul evenimentului este generos și diversificat pentru fiecare zi a săptămânii, incluzând concerte, expoziții, o seară culinară românească, o seară de film, seri literare pentru cei mari și cei mici. Amintim aici câteva nume românești care vor fi prezente în cadrul festivalului: artistul fotograf Remus Țiplea cu expoziția „Searching for God – Confesiuni religioase în România”,scriitoarea Carmen- Francesca Banciu, autoarea, între altele, a romanelor „O țară fără eroi” și o „O zi fără președinte”, și mulți alții.

În ceea privința organizării și promovării artiștilor români în cadrul festivalului, Institutul Cultural Român “Titu Maiorescu” din Berlin este principalul partener și co-organizator al evenimentului.

INFO

www.icr.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Romanian Creative Week: festival de modă, concerte și tabără muzicală, cinematografie și arte vizuale

Sneakerși în ediție limitată la GRID, noua locație din Palas

Expoziție inedită de construcții LEGO, la Iulius Mall Iași

VegFest Iași, 4-6 iunie 2021

Scrie un comentariu: