Saptamana Comertului Echitabil la Iasi, 10-15 mai 2016

make fruit fair

În perioada 10—15 mai 2016,  Asociatia Mai Bine va realiza activități ce aduc în atenția oamenilor comerțul echitabil, un sistem care s-a dezvoltat ca o alternativă la comerțul liber, cel din urmă generând probleme legate de drepturile muncitorilor, practicile comerciale neloiale, producție și sustenabilitate.

Cu ce este diferit comerțul echitabil?
Pe scurt, comerțul echitabil se bazează pe un parteneriat, ceea ce înseamnă că interesele fermierilor și ale muncitorilor sunt la fel de importante ca și celelalte considerente comerciale. El reprezintă, de asemenea, o soluție viabilă pentru combaterea sărăciei și un model de dezvoltare durabilă. Mai multe despre comerțul echitabil puteți afla pe www.traieste.maibine.org/de-ce-fair-trade

De ce Make Fruit Fair?
Noi promovăm lanțurile de aprovizionare scurte, sustenabile și echitabile, ceea ce înseamnă că încurajăm producția autohtonă și cunoașterea persoanelor care produc hrana pe care noi o consumăm. Însă în cazul fructelor tropicale cum ar fi bananele sau ananașii, care pot fi cultivate doar în sudul global datorită condițiilor climatice, comerțul echitabil reprezintă garanția faptului că cei care lucrează pe acele plantații sunt tratați și plătiți decent, iar producția are un impact minim asupra mediului. Despre obiectivele proiectului Make Fruit Fair puteți citi mai multe pe www.maibine.org/make-fruit-fair

Ce înseamnă Săptămâna Comerțului Echitabil?
Un manifest pentru un mod altfel de a face comerț, de a fi mai atenți la ceea ce cumpărăm și să conștientizăm puterea pe care o avem în calitate de consumatori. Am pregătit o serie de activități interactive la care vă invităm să participați pentru a înțelege Mai Bine comerțul echitabil. Participarea la toate activitățile este gratuită.

PROGRAM

  • Marți, 10 mai,  se dă startul concursului „Prețul cinstit”
    Va fi un fel de „căutare de comori” în mediul urban cu premii, desfășurată în perioada 10-14 mai, ale căror reguli vor fi postate în cadrul acestui eveniment pe 10 mai, la ora 10.00. Fiți pe fază să nu ratați startul!
  • Miercuri, 11 mai, de la ora 18.00, vă invităm la CUIB la prezentarea ”Poate fi comerțul echitabil?”
    Vom vorbi despre ce înseamnă comerțul echitabil, lanțurile de aprovizionare și o parte din practicile comerciale ale supermarketurilor în contextul fructelor tropicale, dar și al produselor autohtone.
  • Joi, 12 mai, de la ora 19.00, vă invităm la Sala Studio a UAGE pentru proiecția documentarului „The Fair Trade – What is your life worth?
    Proiecția va fi în limba engleză și va dura 60 minute. La finalul filmului vom purta discuții pe tema acestuia și a comerțului echitabil în contextul fructelor tropicale.
  • Vineri, 13 mai, de la 10.00 la 22.00 vă invităm la CUIB la „Ziua băuturilor echitabile”
    Vino la orice oră din intervalul 10.00 – 20.00 la CUIB și ai ocazia să bei o cafea sau un ceai certificat Fair Trade gratuit, iar tot ceea ce trebuie să faci este să răspunzi la cel puțin 50%+1 din întrebări corect.
  • Sâmbătă, 14 mai, de la ora 17.00, vă invităm la marcarea Zilei internaționale a Comerțului Echitabil în Parcul Pogor
    17.00 – 20.00: Activități interactive cu premii pentru participanți; 17.00 – 19.00: BPM-uri by Teodor; 19.00 – 20.30: Beat the Drums for Fair Trade – jam session cu tobe și alte instrumente creative; 20.30 – 21.30: Concert B.P.C; 21.30 – 23.00: Concert Fine, It’s Pink.  Detalii suplimentare pot fi găsite AICI
  • Duminică, 15 mai, la ora 15.00, se anunta căștigătorii concursului „Prețul cinstit”
    Vor fi premiați 5 dintre cei care vor îndeplini toate condițiile concursului ce va fi anunțat pe 10 mai, la ora 10.00. Câștigătorii vor fi selectați cu ajutorul platformei random.org.

 

Evenimentul face parte din cadrul proiectului Make Fruit Fair, care reprezintă un consorțiu global format din 19 parteneri din UE, Camerun, Columbia, Ecuador și insulele Windward, coordonat de Oxfam Germania. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană.

INFO

Asociatia Mai Bine

maibine.org/make-fruit-fair

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: