Samson si Dalila

Samson si Dalila

Samson si Dalila - Imagine din spectacol

Opera in trei acte (1877)
Muzica de Camille Saint-Saëns (1835-1921)
Libret de Ferdinand Lemaire

* joi, 24 noiembrie 2011, ora 18.30 * Casa de Cultura a Studenţilor

Invitati: Dirijorul Cristian Orosanu, tenorul Marius Budoiu si baritonul Valentin Marele

Durata: 2 ore si 20 minute, 2 pauze; Spectacol interpretat in limba italiana, supratitrat in limba romana

Pret: 30 lei; 15 lei (studenţi, pensionari)

Bilete: Agenţia de bilete: 0232255999; bilete@operaiasi.ro

Spectacolul este inclus in “Saptamana Artelor Spectacolului Muzical”, eveniment organizat de Revista VIP si Fundatia Amfiteatru sub patronajul Ministerului Culturii si Patrimoniului National.

 

Actul I
Actiunea se petrece in Palestina in anul 1115 i.de Christos. Evreii adunati in piata publica a orasului Gaza implora mila si ajutorul lui Dumnezeu, sperind sa le inceteze suferinta. Samson ii imbarbateaza, amintindu-le ca sunt datori sa lupte cu totii pentru eliberarea de sub teroarea filistenilor. Glasurile lor atrag atentia lui Abimelech, satrapul din Gaza, care isi bate joc de neputinta evreilor. Samson, inspirat de forţa divina il ucide pe Abimelech, incurajindu-si astfel poporul. Vazind trupul neinsufletit al temutului Abimelech, Marele preot – sacerdot al zeului Dagon – ii incita pe filisteni la razbunare, blestemind poporul lui Israel. Batrinii evrei se roaga impreuna cu Samson inchinind un imn luminos gloriei lui Dumnezeu. Ruga le este intrerupta de apariţia filistenelor si a Dalilei. Farmecul si frumusetea ei il subjuga pe Samson. In zadar batrinul evreu il previne; glasul ei invaluitor il cheama si ii promite dragoste.

Actul II
In iatacul ei din valea Soreck , Dalila invoca puterea dragostei care sa o ajute sa-l atraga pe Samson. Soseste Marele Preot care ii reaminteste fermecatoarei Dalila ca este fiica a filistenilor si ca are datoria faţa de neamul ei sa afle taina puterii lui Samson. Atras ca de o vraja, Samson vine in iatacul Dalilei. Fascinanta si voluptoasa, ea ii strecoara in suflet betia dragostei, reusind sa-i obtina increderea si sa-i afle secretul. Puterea lui supraomeneasca sta in parut sau bogat. Dalila, intr-o imbratisare pe cit de patimasa pe atit de perfida, ii taie parul, chemind apoi soldatii filisteni pentru a-l pune in lanturi pe eroul tradat.

Actul III
Tabloul I
In temnita din Gaza, Samson orbit in urma torturilor indurate este chinuit de gindul ca momentul sau de slabiciune a adus nenorocire si umilinta poporului evreu. Samson cere iertare lui Dumnezeu pentru aceasta greseala.

Tabloul II
In templul lui Dagon, Marele Preot, Dalila si toţi filistenii isi slavesc zeul. Este adus Samson si invitat sa participe la orgia sacra. Dalila isi bate joc de slabiciunea eroului evreu, umilindu-l si rizind impreuna cu filistenii de suferinta sa atit de profunda. Samson are o ultima rugaminte pe care o adreseaza lui Dumnezeu: sa-i redea pentru o clipa puterea pentru a-i pedepsi pe filisteni. Indreptindu-se catre coloanele templului le disloca printr-o forţare supraomeneasca de natura divina, prabusind templul peste cei care l-au batjocorit.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Cuvinte cheie: ,

Scrie un comentariu: