Samantha Sprackling, vocalista grupului Republica

3 iunie este ziua in care ascultam muzica britanica la Power Play. Si asta deoarece o sarbatorim pe Samantha Sprackling, vocalista grupului Republica.

Ea s-a nascut pe 3 iunie in Ibadan, Nigeria, parintii eu fiind detasati acolo cu o misiune umanitara. Dupa terminarea liceului, Samantha a inceput sa cante in diverse trupe, profitand de faptul ca registrul vocal ii permitea sa abordeze aproape toate stilurile. Dupa ce timp de doi ani singurul ei contract a fost cu o companie care a distribuit-o intr-un muzical pe role compus de Andrew Lloyd Weber, Starllight Express, Samantha a simit nevoia sa se exprime si altfel, asa incat a cautat un grup de punk in care sa se “inroleze”. Intre timp, a continuat sa colaboreze cu artisti din zona techno ca N-Joi sau The Shamen, avand cu acestia din urma trei mari succese de club in Marea Britanie.

In 1994 i-a intalnit pe producatorii Tim Dorney si Andy Todd care cautau o voce feminina puternica pentru compozitiile lor. Noul grup a luat fiinta in 1995 si a fost numit “Republica”, iar primele piese au fost catalogate de specialistii de la Melody Maker ca fiind “un amestec extravagant de muzica electronica si ritmuri techno”, in timp ce solista Samantha definea stilul Republica drept “techno-pop punk rock”. Imaginea de trupa serioasa a celor de la Republica era in total dezacord cu imbracamintea si coafurile solistei, care nu s-a sfiit sa-si vopseasca parul in cele mai neobisnuite culori. In plus, Samantha, poreclita Saffron, avea si obiceiul de a se lansa in tot felul de consideratii in interviurile pe care le dadea, iar presa engleza a speculat la maximum apetenta sa verbala.

In octombrie 1996, Republica a adunat toate single-urile lansate pana atunci pe albumul de debut self-titled, care a reusit performanata de a se clasa pe locul al 4-lea in Marea Britanie. Piese ca “Ready To Go”, “Drop Dead Gorgeous” sau “Bitch” au intrat imediat in heavy-rotation la mai toate posturile de radio importante din lume, insa asteptarile publicului au fost dezamagite de mult mai slabul “Speed Ballads” din 1998 care a si incheiat cariera scurta a celor de la Republica. Desi albumul continea piese bune ca “From Rush Hour with Love” sau “Pretty Girl Hate”, discul a avut vanzari bune doar in Australia si tarile nordice. Profitand de faptul ca trupa s-a despartit, casa de discuri a acestora, Deconstruction Records, a scos repede pe piata un Best Of pe care cei de la Republica l-au renegat imediat intr-o conferinta de presa si in interviuri, deoarece au spus ei, nu li s-a cerut acordul pentru editarea unui astfel de material. Dupa desfiintarea trupei Republica, Samantha a colaborat cu cei de la Prodigy la o piesa de pe celebrul album “The Fat Of The Land”.

Membrii trupei Republica n-au putut sta prea mult timp departe unul de celalalt, astfel ca in 2008, formatia s-a reunit si a reluat seria concertelor ridicandu-se mereu la pretentiile fanilor. Cea mai fredonata piesa Republica in turneele din 2008 incoace o vom asculta si noi astazi la Power Play – ”Ready to go”!

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: