„Salvați Marele Ecran!”, campanie pentru salvarea cinematografelor din România

salvati-marele-ecran-cinemauri-din-romania-foto-2014
Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) a demarat, alături de Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), o amplă campanie care urmăreşte stoparea fenomenului dispariției cinematografelor din România. Potrivit APFR, România este țara europeană cu cele mai puține cinematografe raportat la numărul de locuitori.

Campania „Salvați Marele Ecran!” este popularizată prin mai multe mijloace: un site interactiv (salvatimareleecran.ro), un documentar dedicat („Cinema, mon amour”), campanii de crowdfunding, o caravană prin țară, un program special de filme la TIFF, dar şi seminarii și dezbateri cu specialiști din Europa Centrală și de Est, relatează rfi.ro.

http://www.youtube.com/watch?v=va9UY8DKIAU

Potrivit APFR, în 1990, în România existau aproximativ 450 de cinematografe. Dintre acestea au supravieţuit mai puțin de 30. În prezent, 78% din orașele României nu au nici un cinematograf funcțional, iar în mai puțin de 20 de ani, numărul spectatorilor a scăzut de 50 de ori față de anii ’90. În acest timp, sute de săli de cinema au devenit de la săli de bingo la case de schimb valutar, depozite, discoteci sau supermarket-uri. Altele au fost lăsate pur si simplu să se degradeze.

„Lipsa de interes a autoritățlor pentru conservarea acestor clădiri și menținerea lor în circuitul cinematografic, alături de o legislație incoerentă (modificată la fiecare nouă guvernare), interesul imobiliar pentru anumite clădiri (aflate adesea în zonele centrale ale orașelor, sau clădiri de patrimoniu), televiziunea prin cablu, apariția casetelor video, a dvd-urilor, a filmelor piratate și a Mall-urilor au dus la situația actuală a cinematografelor”, scriu iniţiatorii proiectului pe site-ul oficial.

Reprezentaţii APFR spun că „Salvaţi Marele Ecran!” are ca scop sensibilizarea autorităților responsabile și a opiniei publice, în sensul restaurării, conservării, modernizării și reintroducerii în sistem a cinematografelor existente, dar nefuncționale. „Campania are o ţintă precisă. Ne propunem ca în următorii doi ani să avem, într-o primă fază, o reţea de cel puţin cinci sau şase săli de cinematograf modernizate. Primăriile trebuie să lucreze cu manageri culturali și cu ONG-uri interesate în transformarea unor astfel de locuri, azi moarte, în cinematografe moderne, cu tehnică digitală, săli care pot găzdui și alte evenimente de interes pentru comunitatea locală”, a declarat Tudor Giurgiu, preşedintele APFR.

sursa: activenews.ro

IASI

salvati-marele-ecran-iasi-foto-harta

În județul Iași, în anul 1970 existau 200 de unități cinematografice (11 pe 35mm și 189 pe 16mm); în anul 1983 existau 160 de unități cinematografice (13 pe 35mm, 142 pe 16mm și 5 caravane). Astăzi sunt 6 cinematografe active.

INFO

facebook – Salvati Marele Ecran

salvatimareleecran.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: