Salonul Naţional de Artă Naivă “Policarp Vacarciuc”

Spiritul molipsitor al regretatului Policarp Vacarciuc – patronul de suflet al Salonului Internaţional de Artă Naivă de la Iaşi – uneşte şi în acest an, sub egida revistei de specialitate „Galeria Naivă”, importante nume ale artei naive naţionale şi, de aceasta dată, şi internaţionale, marcând un pas înainte în evoluţia acestui act cultural.

Pluriartistul Costel Iftinchi, organizatorul acestui îndrăgit eveniment, aduce pe simezele Ateneului Tătăraşi 20 de pictori şi sculptori din: Bacău, Baia Mare, Aiud, Târgu Mureş, Constanţa, Reşiţa, Cluj, Sălaj, Galaţi, Iaşi, Maramureş, SUA şi Ungaria. Ghid al frumuseţii lăuntrice, acest album intitulat sugestiv „Sentimente în culori şi forme” ne dezvăluie câtă forţă poate avea culoarea prin mâna acestor artişti minunaţi, apropiindu-ne unii faţă de ceilalţi – privitori şi pictori – mai mult decât o fac cuvintele.

Fiecare îşi spune povestea care începe cu „a fost odată…”, sau fiecare devine el însuşi o poveste fără început şi sfârşit, într-o realitate tridimensională a fiinţei: de-a lungul celor trei etape ale vieţii, artiştii concretizează, prin vibraţia culorii, amintirea clipelor apuse. Învăţăm de la ei să fim mereu tineri, mereu visând, mereu trăind.

Formularea unei definiţii a artei naive este posibilă, nefiind însă un fenomen uşor de încadrat între limite precise. Sesizăm totuşi că un exerciţiu de acest tip trece într-un plan secund ca importanţă, în lumină rămânând realizările şi bucuria vizuală care ne sunt oferite din partea celor prezenţi la salon cu numeroase premii primite în ţară şi peste hotare.

Ideea aparţine lui Costel Iftinchi, personalitate complexă şi un vizionar în domeniu, prin intermediul căruia mulţi artişti au reuşit să fie mediatizaţi, fiindu-le deschis drumul către consacrare. Începem să credem că Iaşiul a devenit un centru al artei naive româneşti, locul unde dospeşte un nucleu activ, remarcându-se nu numai printr-o multitudine de publicaţii de specialitate, dar şi prin realizarea de tabere de creaţie de care artiştii au atât de multă nevoie. Se realizează astfel transmiterea unui puternic suflu creativ printr-o creştere semnificativă de evenimente artistice importante şi calitative.

Acest admirabil şi inspirat album reuşeşte să se înscrie în istoria artei naive contemporane, stând mărturie pentru valoarea grupului de artişti prezenţi în expoziţie, contribuind la extinderea pe harta universală a artei naive româneşti.

Unii oameni au o altă modalitate de a-şi împărtăşi sentimentele, alegând ca mijloc de comunicare arta.  Astfel fiecare lucrare în sine este de fapt un mesaj pe care creatorul doreşte să-l transmită, renunţând la cuvinte, folosind doar culoarea sau în alte cazuri formele ce sunt născute din arbori. Privind lucrările artiştilor ce îmbrăţişează arta naivă, acest gen de artă pur, sincer, în care tehnica liberă pe care o folosesc artiştii şi spontaneitatea cu care ei lucrează ne dezvăluie o imensitate de sentimente trăite sau râvnite, aducând la suprafaţă o altă lume misterioasă şi anume cea a imposibilităţii, care devine de fapt realitate transmisă prin culori şi forme.

Albumul de faţă vine ca o mărturie a sentimentelor, o spovedanie a artistului naiv, care în paralel cu activitatea zilnică în care îşi exercită profesia pentru care a fost şcolit, are şi ca pasiune creaţia artistică. Aceştia sacrifică timp şi de ce nu şi bani pentru a-şi spune oful sufletului într-un mod aparte, artistic, folosind frumosul.

Nu întotdeauna mesajele lor sunt acceptate în totalitate, dar au marea bucurie că prin creaţia lor îşi descarcă efectiv sufletul, găsindu-şi liniştea necesară pentru a continua să trăiască sub o altă sferă, înconjuraţi de tot ce este frumos. Lucrările devin în timp mărturii clare ale destăinuirii inimilor şi în ciuda faptului că timpul, acest necruţător element care îşi pune amprenta peste fiecare îmbătrânindu-l, inima e veşnic tânără, dezvăluindu-ne, noi şi noi trăiri, anumite stări necunoscute care cu ajutorul penelului şi a dălţii ies la lumina zilei.

În actualul album sunt reproduse lucrările artiştilor care au expus la cea de a III-a ediţie a Salonului Naţional de Artă Naivă „Policarp Vacarciuc”organizat de revista Galeria naivă ce a avut loc la Iaşi în luna septembrie a.c., creatorii dorind să prezinte consumatorilor de artă, publicului ieşean, o parte dintre sentimentele şi trăirile lor interioare.

Costel Iftinchi : Redactor şef – revista „Galeria naivă”

INFO

ATENEUL TĂTĂRAŞI

Str. ION CREANGĂ nr. 14 IAŞI, cod postal 700320

Telefon/ Fax: 0232 261 846,

E-mail: ateneutatarasi@yahoo.com

www.ateneutatarasi.ro

www.facebook.com/ateneultatarasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: