Salonul Naţional de Artă Naivă „Policarp Vacarciuc”, ediția a IV-a

afis mic expozitie

Revista Galeria Naivă în colaborare cu Ateneul Tătărași invită publicul la expoziția Salonului Naţional de Artă Naivă „Policarp Vacarciuc”, ediția a IV-a. Vernisajul va avea loc miercuri, 2 septembrie 2015, ora 14.00 în sala Galeriile de Artă, etaj 1, Ateneul Tătărași. Totodată, va avea loc lansarea albumului „Făuritorii de basme”, autor Costel Iftinchi.

Artişti participanţi: Adina Bobu (Brăila), Ana Boţa, Aiud (Alba), Clit Gheorghe (Bacău), Mihaela Damian (Lunca Asău, Bacău), Teodor Duţei (Râmnicu Vâlcea), Viorica Farkaş (Reşiţa, Caraş-Severin), Dumitru Florea (Groşi, Maramureş), Anastasia Gîrneaţă (Iaşi), Maria Goşoiu (Constanţa), Dorimedon Grozavu (Constanţa), Ana Grunzu (Tomeşti, Iaşi), Elena Harja (Reghin, Mureş), Costel Iftinchi (Iaşi), Maria Margoş (Bacău), Denisa Mihăilă (Timişoara), Vasile Mocan (Baciu, Cluj), Maria Pântea (Cluj-Napoca)
Monica Păcurar (Şimleu-Silvaniei, Sălaj), Gheorghe Radu (Galaţi) , Calistrat Robu (Iaşi), Paul Răzvan Robu (Iaşi), Ionelia Stoica (Galaţi), Nicolae Şerban (Rogoz, Maramureş), Emilian Tancău (Bacău)

Expoziția poate fi admirată până pe 30 septembrie 2015, iar accesul publicului este liber.

Plăcerea de a asculta poveşti apare încă din perioada când eram copii, ascultând diferite basme populare, poveşti, sau diferite întâmplări trăite sau inventate de părinţi cu dorinţa de a ne atrage atenţia.  La rândul nostru crescând, ajungând în postura de părinte şi noi citim sau inventăm poveşti celor dragi sufletului nostru, pentru cei care ne moştenesc. O parte dintre semenii noştri sunt înzestraţi cu harul compunerii şi folosindu-se de cuvinte, scriu adevărate poveşti minunate dedicate celor mici.  Harul de a crea frumosul, Dumnezeu l-a împărţit în mai multe forme, aşa se face că printre creatori există o grupare aparte ce poartă denumirea de artişti plastici naivi, oameni simpli care au diferite profesii şi care în ciuda faptului că îmbătrânesc de la an la an, ei luptă să rămână tineri, întorcându-se de fiecare dată în timp în clipa când creează ceva nou. 

Aceşti creatori, pictori şi sculptori ce nu au cunoştinţă de dogmele predate în instituţiile de artă, lucrează doar după instinctul inimii, nu fac altceva decât deschizându-şi sufletul lasă să iasă acea parte a tinereţii, zburdând prin intermediul culorilor sau a fibrei lemnului pe maidanul copilăriei, bucurându-se de libertatea de gândire şi considerându-se nişte îngeri care au puterea să facă apele să vorbească, cerul să se deschidă, dar mai presus de toate au o doză mare de a-şi retrăi copilăria pentru a nu ştiu câta oară redând clişee din acea perioadă în care erau în curtea părintească.

Albumul actual este de fapt un volum de basme nescrise, diferite poveşti pline de personaje ce au prins viaţă în urma pensulei sau a dălţi. Artiştii naivi au darul de a povesti şi mai ales acolo unde se impune, răul e transformat în bine, modificând cu ajutorul unor glume mesajul lucrării, toate acestea urmărind să fure atenţia privitorului.

Lucrările prezentate în actualul album fac parte din cea de a IV-a ediţie a Salonului Naţional de Artă Naivă „Policarp Vacarciuc” deschis la Iaşi, organizat sub egida revistei „Galeria naivă”.  La această ediţie participanţii au expus cu dorinţa de a ne atrage pentru o clipă atenţia invitându-ne în lumea lor pentru a cunoaşte traiul în care stresul, această boală a mileniului actual nu există.

Lipsiţi de prejudecăţi, artiştii ne invită să pătrundem într-o altă dimensiune pentru a avea şansa să ne încărcăm propriile baterii ale sufletului, cunoscând totodată fascinaţia acestui gen de artă care îşi are originea în peşterile în care au trăit primii oameni primitivi.

Prin intermediul artei naive se conservă o mare parte din tradiţiile şi obiceiurile străvechi care astăzi au fost înlocuite de noua tehnologie. Unii creatori abordează şi subiectele fierbinţi ale vremii, modificând în aşa fel mesajul ducându-l într-o latură umoristică de bună calitate cu dorinţa de a ne face să uităm pentru o clipă problemele pe care le simţim zilnic.

Aceste basme ale naivilor sunt de fapt o modalitate de a trage un semnal în vederea importanţei pe care o are starea sufletească. La fel ca şi cei ce ne citeau poveşti când eram mici, atrăgându-ne atenţia şi prin intermediul lor învăţând bunele maniere, la fel şi artiştii naivi doresc să ne înveţe arta de a trăi liberi fără să ne consumăm de problemele ce le avem în preajmă. Lucrările lor sunt o dovadă că răul va exista întotdeauna la fel cum şi binele va fi la fel, important e să gândim întotdeauna pozitiv pentru că numai aşa vom putea trece peste valurile vieţii.

Expoziţia actuală ce este reprodusă în prezentul album e o dovadă că gândind precum în copilărie rămânem veşnic tineri nesimţind haina bătrâneţii care mereu, ceas de ceas, ne apasă spre ultimul loc în care vom poposi.”, Costel Iftinchi.

INFO

ATENEUL TĂTĂRAŞI

Str. ION CREANGĂ nr. 14 IAŞI, cod postal 700320

Telefon/ Fax: 0232 261 846

E-mail: ateneutatarasi@yahoo.com

Web: www.ateneutatarasi.ro

FB: www.facebook.com/ateneultatarasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: