Salonul de Arte Vizuale al elevilor, 1-14 octombrie

Salonul de Arte Vizuale

Ateneul Tătărasi invită publicul la vernisajul expozitiei Salonul de arte vizuale al elevilor, editia a IV-a, care va avea loc vineri, 4 octombrie, de la ora 17.00, in Galeriile de Artă. Organizator: Ateneul Tătărasi, Scoala ”B. P. Hasdeu” Iasi, Cercul de artă plastică ”N. N. Tonitza” (prof. Mihai Zait).

Prezintă: prof. univ. Mihai Păstrăgus. La vernisaj va fi prezentat un moment artistic sustinut de elevii Colegiului National de Artă “Octav Băncilă” Iasi, prof. Nina Munteanu Acest eveniment este inclus în programul Sărbătorile Iasului 2013, fiind deschis spre vizitare publicului până pe 14 octombrie 2013.

ARGUMENT

Ati observat că diminetile miros a toamnă? Ziua este mai scurtă, serile devin  tot mai răcoroase.

Ca la fiecare început de toamnă, de patru ani, noi vă prezentăm Salonul de arte vizuale al elevilor, care cuprinde creatii interesante, pline de fantezie, imaginatie si mai ales culoare!

Nu ne sfiim a recunoaste că sunt tot mai multi copii, adolescenti sensibili la frumos, pasionati de a picta, a desena, a modela lutul sau lemnul, de a schita un model nou de vestimentatie sau de a realiza o icoană pe sticlă. Acest motiv, ne determină să perseverăm în a pune în valoare produsele muncii si  talentului, inspiratiei acestora si să sustinem necesitatea educatiei estetice a tinerilor în orice moment. Scoala asigură, pe diferitele ei trepte, cicluri, cultivarea capacitătii elevilor de receptare a frumosului, a operelor de artă, iar prin activitătile extracurriculare stimulează disponibilitătile lor creatoare. Educatia estetică este un factor care influentează în mod deosebit conturarea personalitătii umane, contribuind prin forme specifice la formarea si cultivarea gustului pentru frumos. Pentru a o realiza este necesar să oferim elevilor posibilitatea de a-si manifesta curiozitatea, sensibilitatea, afectivitatea, dinamismul si spontaneitatea, de a-si exersa imaginatia.

Învătând limbajul artistico-plastic, cunoscând formele de comunicare si de expresie plastică, elevul devine capabil să descifreze mesajul operei de artă, să se exprime cu ajutorul mijloacelor specifice acestui gen de creatie. Salonul de arte vizuale al elevilor, editia a IV a, oferă cadrul si este o modalitate de a stimula capacitatea de afirmare a tinerilor, de verificare a unor aptitudini artistico-plastice, de încurajarea unor talente autentice, potentiali profesionisti. Prof. Mihai Zait, coordonator Salonul de arte vizuale al elevilor

Cu o vechime respectabilă de sute de ani în cultura occidentală, sintagma Salon de artă, a intrat si în uzantele scolare, fără a i se stirbi din autoritatea sa, câstigată în timp la nivel academic. În Iasiul care are o traditie seculară pentru artele frumoase, notiunea de salon, fie si la nivel scolar, are o rezonantă care ridică genul competitiei la un nivel superior. Prin „salon” arta iubitorilor de artă se face cunoscută nu numai unui cerc scolar, ci si unui public numeros,legat sau nu de scoală, dar interesat de soarta artei. Prin acest gen de competitie arta îsi pregăteste publicul tânăr pentru frumos si adevărurile artei. Din cei care participă acum la saloane, o parte vor deveni  creatori de artă, iar o alta parte, cei mai multi, vor deveni prietenii artei.

Cea de a IV-a editie a Salonului elevilor – Iasi 2013, pregătită minutios de profesorul-pictor Mihai Zait – managerul acestei manifestări, se distinge cert de celelalte editii în primul rând prin calitatea lucrărilor, prin numărul mai mare de participanti – circa 87 de lucrări, prin diversitatea  abordăriii tehnice ( acuarelă, tempera, guasă, grafică, icoane pe sticlă), prin bogătia si varietatea tematică, evident, adiacentă orizontului  experientelor copilăriei ( de la visele copilăriei în care lumea este un miracol, la naturi statice, flori, peisaje si portrete individuale sau de grup, prin seriozitatea abordării subiectelor propuse de participanti etc.

Sub aspectul viziunii artistice, în măsura în care se poate pune o astfel de problemă, participantii, mai ales cei din clasele inferioare cu experientă artistică mai redusă, nestăpânind tehnicile abordării perspectivei, au recurs la tehnica impresionistă, aducând toate obiectele compozitiei în prim plan si prin aceasta anulând diferentele de rang dintre lucruri. si tot prin aceleasi tehnici au semnificat lucrurile prin accente cromatice intense. Vizinea impresionistă se mentine, asadar,  si în modul în care se valorează pata de culoare.

Ceea ce iese unori pregnant în evidentă, firesc la această etapă de creatie, este decorativul, fie în modul încare se plasează obiectele în compozitie, fie în viziunea de ansamblu asupra lucrării. Decorativul, în măsura în care există, fie este de sorginte folclorică, fie stilizat în forme geometrice. Decorativul prin formă sau prin culoare, face parte din semantica si semiotica universului copilăriei.

„Stângăciile” în proportionarea raportului dintre distante, dintre mărimile elementelor compozitionale (sectiunea de aur), sunt firesti si normale în conditiile în care copilul nu are reprezentări mature despre spatiu si formă. Copilul vede lumea lucrurilor altfel decât omul matur, iar educatorul oricât ar fi de iscusit în arta educatiei,  nu va putea face minuni în redarea plastică a lumii decât cu timpul. Feericul este modul de redare plastică a copilului, iar profesorul de desen nu are decât să stimuleze si să cultive înclinatia spre acesta, care cu timpul se va diminua până la disparitie si, cu sigurantă îl vom regreta.

Oricum, acesti copii minunati au găsit, prin formă si culoare, un mod dea vedea lumea, o cale spre cunoasterea lucrurilor, au identificat o ipostază a frumosului la care ne face si pe noi părtasi cu toată delicatetea si inocenta lor juvenilă. Să le adresăm felicitări, atât lor cât iscusitilor pedagogi ! Prof. univ. Mihai Păstrăgus

INFO

www.ateneutatarasi.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: