S-au lansat Atelierele FILIT pentru traducători

ateliere filit

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) lansează un nou proiect cultural: Atelierele FILIT pentru traducători. Inițiativa aparţine Muzeului Literaturii Române Iași şi este sprijinită de Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu.

Prin intermediul acestui program, traducătorii din limba română într-o limbă străină vor putea beneficia de un cadru de întâlnire şi comunicare profesională. Douăzeci de traducători vor beneficia de cazare, decontul transportului pe teritoriul României și o sumă forfetară de 1.000 de lei. De asemenea, pentru a încuraja colaborarea între traducători şi scriitori, autorilor români interesaţi de această întâlnire li se asigură cazarea, în limita locurilor disponibile.

Atelierele FILIT pentru traducători sunt găzduite într-un spaţiu simbolic, la Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu de la Ipotești. Ele se vor desfăşura în perioada 31 august – 8 septembrie 2015, incluzând și un simpozion consacrat traducerii literare în perioada 5 – 6 septembrie. Participanţii vor fi cazaţi la popasul turistic „Floare Albastră”, construit în apropierea casei memoriale „Mihai Eminescu” şi a bisericuţei familiei Eminovici.

Beneficiarii rezidenței au obligația de a traduce un număr de 10 de pagini din lucrările unui autor român, pentru care să acorde Muzeului Literaturii Române şi Memorialului Ipoteşti  drept neexclusiv de publicare. De asemenea, în momentul publicării traducerii, aceştia trebuie să menționeze faptul că textul a fost tradus cu sprijinul Atelierelor FILIT pentru traducători desfăşurate la Ipoteşti.

INSCRIERI

Dosarul de înscriere trebuie să cuprindă următoarea documentație în limba română:

  • formular de înscriere, disponibil electronic pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro;
  • copie după cartea de identitate;
  • numele proiectului de rezidență și o scurtă descriere (max. 2000 de semne);
  • curriculum vitae.

Perioada de înscriere este 19 mai – 19 iunie 2015, iar dosarele se vor transmite în format electronic la adresa muzeul.literaturii@gmail.com. Evaluarea dosarelor se va realiza în perioada 22 iunie- 29 iunie 2015, iar rezultatele vor fi anunţate la data de 30 iunie 2015, pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro și pe www.filit-iasi.ro.

Persoană de contact: Daniela Ștefan (Iași, str. V. Pogor, nr. 4, 700110, tel.: +40 747.499.400)

Atelierele FILIT pentru traducători  fac parte dintr-o serie de programe culturale FILIT care încurajează cooperarea culturală, promovarea patrimoniului literar și a creației contemporane la nivel internațional. Astfel, anul acesta FILIT acordă 3 rezidențe de creație autorilor români, iar 6 traducători vor beneficia de susținere în cadrul ediției a II-a a rezidențelor pentru traducători străini.

Ediția a III-a a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași va avea loc în perioada 30 septembrie-4 octombrie 2015. Ea va reuni peste 300 de invitaţi şi va beneficia de susţinerea a numeroase instituţii culturale internaţionale şi naţionale.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: