S-a încheiat a XII-a ediție a FITPTI


S-a încheiat cea de-a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași, un eveniment acreditat de Asociația Europeană a Festivalurilor cu label-ul “festival remarcabil”.

Evenimentul a reunit peste 500 de participanți din 28 de țări de pe 5 continente (Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Cehia, China, Coreea de Sud, Croația, Egipt, Elveția, Franța, Finlanda, Germania, Georgia, Hong Kong, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, Senegal, Spania, Turcia, Venezuela) care au încântat vreme de 11 zile (29 septembrie – Prolog, 1-2 octombrie – showcase Teatrul Luceafărul, 3-10 octombrie, festivalul propriu-zis) un public curios, deschis, foarte numeros.

Peste 34.300 de spectatori (conform statisticilor până la momentul trimiterii acestui comunicat de presă) au vizionat 74 de reprezentații, au participat și s-au implicat în cele peste 100 de evenimente propuse de programul coagulat în jurul conceptului “Libertate” (la 30 de ani de la momentul istoric din 1989) și derulat în 30 de locuri din întregul oraș.

Gradul de ocupare a sălilor a fost foarte bun – 98 la sută, atestând atractivitatea ofertei, potrivirea ei pe așteptările și interesele publicului tânăr, înțeles nu ca vârstă biologică, ci ca public care așteaptă noi provocări estetice la care să fie părtaș, să descopere noi stiluri de artele spectacolului, artiști și propuneri inedite. FITPTI a atras categorii variate, de la bebeluși, la școlari, adolescenți, studenți, tineri adulți, maturi și seniori, oferindu-le excluisvități naționale (cvasi-majoritatea trupelor străine au fost pentru prima dată în România, numai la Iași, în festival), evenimentul decupându-se astfel în peisajul național de gen.

Spectacole susținute de companii de stat și independente, performance-uri, concerte, teatru pentru insomniaci, un seminar de critică teatrală oganizat în parteneriat cu Asociația Internațională a Criticilor de Teatru cu sediul la Bruxelles, workshop-uri, lansări de carte, spectacole lectură, expoziții etc. au transformat FITPTI într-o platformă de întâlniri autentice, de schimburi artistice, și a generat posibile proiecte viitoare.

A fost o ediție foarte reușită, bogată în evenimente extrem de diverse, a fost așa cum ne-am pregătit să fie. Folosesc pluralul, întrucât echipa de la Teatrul Luceafărul, organizatorul FITPTI, și-a reconfirmat profesionalismul și potențialul de instituție de nivel european. Festivalul nostru face Iașul mai cunoscut decât a fost, îi promovează valorile culturale, investește în viitor prin modelarea unui public receptiv, cu gândire critică.“, precizează Oltița Cîntec, directorul artistic al manifestării.

Ediția a XIII-a a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași va avea loc între 4-11 octombrie 2020.

INFO

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” Iaşi

Str. Grigore Ureche nr. 5 Iaşi

Telefon: 0232-212662

E-mail: teatrul_luceafarul@yahoo.com

Web:www.luceafarul-theatre.ro‎

www.facebook.com/teatrul.luceafaruliasi

www.facebook.com/FITPTI

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: