”Rulment-atelier de educatie alternativa” a ajuns la final

Prima editie a proiectul Asociatiei Vira Rulment-atelier de educatie alternativa a ajuns la final. Pe parcursul ultimelor cinci luni (incepând cu noiembrie 2012) s-a lucrat impreuna cu 16 elevi de liceu din Bârlad pentru a identifica si studia subiecte locale.

A fost o experienta frumoasa la finalul careia am invatat cum pot fi folosite metode si tehnici de cercetare pentru a intelege ce se intâmpla in comunitatea noastra. Mai mult, intrucât am dorit sa putem impartasi aceste experiente, am invatat si ce inseamna filmul documentar si cum anume se realizeaza unul.  In final, am scris patru eseuri si am realizat patru filme documentare despre Bârlad si oamenii lui. Desigur, lucrul in echipa a fost unul din ingredientele principale.

program_rulment_barlad

In saptamâna dedicata activitatilor educative extracurriculare si extrascolare (1-5 aprilie 2013) vom fi prezenti in liceele din Bârlad. Vom proiecta filmele realizate in cadrul proiectului si vom discuta pe marginea lor. Activitatile vor fi un bun prilej pentru a impartasi din experientele atelierului, precum si pentru a dezvolta impreuna cu elevii noi posibilitati de implicare in viata comunitatii.

FILMELE DOCUMENTARE REALIZATE DE ELEVI


Generatii

Echipa: Andreea Craciun (Colegiul Tehnic “Alexandru Ioan Cuza”), Ştefan Mihoci (Liceul Teoretic “Mihai Eminescu”), Florina Vasilache (Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu”), Alexandra Diaconu (Colegiul Tehnic “Alexandru Ioan Cuza”)

Auzim frecvent (la televizor, in discutiile din autobuz si aiurea) cum „tinerii din ziua de azi nu mai sunt ca altadata”. In acelasi timp, si tinerii spun ca nu sunt intelesi de parintii lor. Cât de diferiti sunt tinerii din ziua de azi de parintii lor si, in genere, de generatiile adulte sau vârstnice? Filmul „Generatii” incearca sa raspunda la aceasta intrebare. Am dorit sa aflam ce inteleg tinerii si parintii lor prin altfel sau altadata si cum aceste diferente posibile se traduc in conflicte, mai mult sau mai putin vizibile.

Marea Neagra se deschide

Echipa: Ariadna Roman (Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu”), Ecaterina Comanescu (Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu”), Alexandra Diaconu (Colegiul Tehnic “Alexandru Ioan Cuza”)

Filmul documentar „Marea neagra se deschide” incepe cu prezentarea orasului Bârlad, locul in  care  patru tineri (Cosmin, Alex, Ion si Vrân’cu) s-au unit pentru a infiinta trupa Ashaena, o trupa de muzica rock. In acest film, baietii lasa tobele, chitarile si microfoanele pentru a ne spune povestile lor si cum au ajuns sa faca parte, rând pe rând, din Ashaena. Pe parcursul filmului, vom descoperi cum si de ce au inceput sa cânte sau ce alte pasiuni au. Vom vedea si munca lor propriu zisa. Daca i-am intreba pe baieti daca merita sa practice acest gen de muzica intr-un oras precum Bârladul, cu siguranta raspunsul va fi „DA!” Le place ceea ce fac si au deja fani care-i sustin in activitatea lor.

Familia mea, pe scurt

Echipa: Elena Borcea (Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu”), Dragos Musteata (Liceul Pedagogic “Alexandru Vlahuta”), Lucian Ibanescu (Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu”)

Acest film este despre familia mea, in incercarea de a descoperi ce influenta a avut Fabrica [Intreprinderea de Rulmenti Bârlad] asupra ei. Numele Fabricii era o prezenta constanta in casa mea când eram mica. In fiecare seara, tata venea de la Fabrica, de Craciun imi aducea bomboane de la Fabrica si mai stiam ca acolo el conducea o masina. Nu-mi aduc aminte când am constientizat ca aceea era sursa de venit a familiei. Astazi, despre Fabrica mai vorbeste doar tata, uneori. Multe s-au schimbat. Mama lucreaza in Italia pentru a ne intretine familia, iar tata si fratele meu locuiesc undeva la tara, unde tata lucreaza la primarie. Am vrut sa aflu de ce s-a ajuns aici si care este vina Fabricii. Am profitat de vizita mamei mele, de Sarbatori.

Bârlad fm

Echipa: Razvan Ifrim (Liceul Teoretic “Mihai Eminescu”), Andreea Salavastru (Liceul Teoretic “Mihai Eminescu”), Vlad Poenescu (Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu”), Alexandra Diaconu (Colegiul Tehnic “Alexandru Ioan Cuza”)

Totul e pregatit. In bagaj ti-ai pus suficiente haine pâna când vremea se va raci si va trebui sa iti aduci din cele groase, ai mai luat câteva carti, cd-urile care iti plac mai mult si cele doua postere de la concertele de anul trecut. Daca ai uitat ceva, o sa primesti cu pachetul. Ai si biletul de tren, te intâlnesti in gara cu restul grupului. Diseara ajungi in Bucuresti, apoi la camin. Saptamâna viitoare incepe facultatea, anul 1. In urma cu trei ani, pe vremea asta, pleca fratele tau la Iasi. Ti-a povestit un pic cum e cu plecarea si revenirea. Tu când vei reveni? „Bârlad Fm”, un film despre locuri ale memoriei din Bârlad şi despre locul oraşului in memoria celor care pleaca.

Proiect realizat de Asociatia Vira şi finantat de Programul Raiffeisen Comunitati

Parteneri: Asociatia Culturala Les Herbes Folles, Audit Expert Cont, Fundatia Cartureşti.
Parteneri Institutionali
: Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu”, Liceul Teoretic “Mihai Eminescu”, Liceul Pedagogic “Alexandru Vlahuta”, Colegiul Tehnic “Alexandru Ioan Cuza”.
Parteneri Media
: Barlad Online, Iasi Fun.

INFO

vira.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: