România prezentă cu peste 600 de titluri la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing (21-25 august 2019)

Târgul Internaţional de Carte de la Beijing (BIBF), ediţia a XXVI-a, la care România are statut de invitat de onoare, se deschide miercuri, 21 august 2019. Institutul Cultural Român, prin Centrul Cărţii şi reprezentanţa ICR Beijing, va reprezenta România la BIBF 2019 timp de cinci zile, cu aproximativ 40 de scriitori şi edituri, lansări, prezentări, lecture, dezbateri, expoziţii, spectacole de teatru și evenimente culturale conexe.

Standul României H01 cu o suprafaţă de 300 de mp, unde vor fi expuse peste 600 de titluri, se află în Pavilionul W2, în zona centrală a spațiului expoziţional.

Programul participării României la BIBF 2019, stabilit prin Centrul Cărţii, a fost prezentat de Institutul Cultural Român, pe 8 august, în cadrul conferinței de presă organizate de China National Publication Import and Export (Group) Corporation.

Marţi, 20 august, va avea loc recepţia inaugurală de la Government Guest House Diaoyutai, organizată de China National Publication Import and Export (Group) Corporation și de țara invitată de onoare. La eveniment sunt așteptați unul dintre cei patru vicepremieri ai Chinei, ministrul Culturii și Turismului, Luo Shugang, șeful Departamentului pentru Promovare din cadrul PCC, președintele Asociației Scriitorilor din China (CWA), Tie Ning, și şefi ai delegaţiilor străine participante.

Din delegația română prezentă la recepție fac parte preşedintele interimar al ICR, Mirel Taloş, vicepreşedintele ICR, Krizbai Béla Dan, directorul ICR Beijing, Constantin Lupeanu, şi directorul Centrului Cărţii, Andrei Novac, alături de Irina Cajal Marin, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, și de Răzvan Voncu, director de Programe externe în cadrul Uniunii Scriitorilor din România.

Preşedintele interimar al ICR, Mirel Taloş, şi-a exprimat recunoștința că acum, la cea de a cincea participarea a României, prin Institutul Cultural Român și reprezentanța sa la Beijing, China oferă ţării noastre calitatea de țară invitată de onoare: ”La 70 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi China, avem mult de construit împreună pe Noul Drum al Mătăsii”.

Dintre lansările de carte, vor fi expuse albumul monografic „Corneliu Baba”, albumul „Desene”, dedicat operei artistului vizual Mircia Dumitrescu, ”Antologia prozei contemporane românești”, selecție făcută de traducătorul Gao Xing, „Trezirea dragonului”, de Corneliu Zeană, și „La hotarul dintre milenii: Mineritul, încotro?”, de Nicolae Bud.

La capitolul prezentări de carte, „Istoria Românilor”, scrisă de președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, o carte deja tradusă în limba chineză de anul trecut, este unul dintre evenimentele importante de la standul României, care va avea loc, sâmbătă , 24 august 2019, la ora 9.30.

Totodată, vor fi prezentate opere ale profesorului Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă din Timișoara, „Geniul inimii” și „Orbita zeului”, de Aura Christi, „Vizuina” şi „Fericirea obligatorie”, de Norman Manea, și cărțile semnate de Dan Tomozei.

Dezbaterile ocupă un loc consistent în programul României: „Interfențe culturale româno-chineze”, „Poezia română contemporană” și „Literatura și memoria” sunt teme despre care vor vorbi specialiști români și chinezi.

Joi, 22 august 2019, în Pavilionul României va fi prezentată expoziţia filatelică „România-China, 70 de ani mai târziu”. Din 1954, când a apărut în România primul timbru dedicat Republicii Populare China, până în prezent au fost tipărite şi dedicate ambelor ţări peste 100 de emisiuni filatelice. Cele 80 de imprimate prezentate vizitatorilor includ timbre şi plicuri cu o mare varietate de teme ce acoperă domenii precum economie, industrie, cultură şi turism. Expoziţia a fost realizată în chineză. Sâmbătă, 24 august 2019, la ora 15.00, expoziţia itinerantă „Corneliu Baba” va fi vernisată la The Art Museum of the Chinese Oil Painting Academy din Beijing.

INFO

www.icr.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: