Romania la Salonul International de Carte de la Paris

In perioada 16-19 martie 2012 se desfasoara la Paris cea de a XXXII-a editie a Salonului International de Carte – Salon du Livre, cel mai amplu eveniment al pietei editoriale din Franta, care reuneste anual peste o mie de expozanti.

Panait Istrati

In cadrul Salonului sunt programate o masa rotunda, un concert si o expozitie, avand ca tema „vagabondajul literar“ si figura scriitorului Panait Istrati.

La standul Romaniei, organizat de Centrul National al Cartii si ICR Paris in colaborare cu Librariile Humanitas, vor avea loc lansari de carte, vor fi prezentate programele de traduceri derulate de ICR si va fi organizata o librarie de carte romaneasca. Tot in cadrul Salonului sunt programate o masa rotunda, un concert si o expozitie, avand ca tema „vagabondajul literar“ si figura scriitorului Panait Istrati.

Astfel, scriitori romani si francezi vor participa la un dialog despre valentele „vagabondajului literar“, eveniment organizat in sala Nota Bene din cadrul Salonului. Gabriela Adamesteanu, Ioana Bot, Letitia Ilea, Ion Manolescu si Razvan Radulescu se vor intalni cu Maylis de Kerangal, Bertrand Badiou, Michel Le Bris si Matei Visniec in cadrul mesei rotunde „Vagabondajul literar“ organizata sambata, 17 martie 2012, intre orele 13.30 – 18.00. Printre temele abordate: „vagabondul literar“ Panait Istrati, autor roman cunoscut si iubit de publicul francez, calatoria ca experienta care naste fictiune, peregrinarile poetului Paul Celan, experienta literara a emigrarii, calatoriile imaginare sau spiritul nomad in banda desenata. Cele doua sesiuni ale mesei rotunde vor fi moderate de criticul literar Valerie Cadet si de scriitorul Jean Mattern.

In seara deschiderii Salonului, joi, 15 martie 2012, de la ora 21.30, Kosti Lacatus Orchestra va sustine concertul „Panait vagabondul“ pe scena Salonului Cartii, un voiaj muzical prin Romania, Ungaria, Corsica, Argentina.

Pe toata durata Salonului, sala Nota Bene va gazdui expozitia „Panaït Istrati, vagabond de génie“, organizata de ICR Paris in parteneriat cu Biblioteca Panait Istrati din Braila si cu Arhivele Nationale. Vor fi prezentate in premiera publicului francez imagini ale unor piese din corespondenta scriitorului si fotografii inedite din peregrinarile sale.

La standul Romaniei vor fi organizate lansari de carte ale unor autori romani, publicate in Franta si in Romania: Lizica Codreano, une danseuse roumaine dans l’avant-garde parisienne de Doina Lemny (ed. Fage, prin programul PUBLISHING ROMANIA), Syndrome de panique dans la Ville Lumière de Matei Visniec (ed. Non Lieu, prin programul TPS), Blues pour chevaux verts de Letitia Ilea (ed. Le corridor bleu, prin programul TPS), FEM de Magda Carneci (ed. Cartea Romaneasca), Le Camion bulgare de Dumitru Tepeneag (ed. POL) si Littérature roumaine. L’Entre-deux-guerres de Andreia Roman (ed. NonLieu, prin programul PUBLISHING ROMANIA). Detalii despre volumele aparute in Franta cu sprijinul ICR sunt disponibile pe site-ul Centrului National al Cartii.

Vineri, 16 martie 2012, de la ora 15.00, teatrologul Mirella Patureau si regizorul Christian Benedetti vor sustine, la standul Romaniei, o dezbatere cu tema „Noul val al teatrului romanesc“, pornind de la cartea Gianinei Carbunariu, Poimaine. Alaltaieri.

De asemenea, la standul Romaniei va fi organizata, pentru al treilea an consecutiv, o librarie romaneasca, vanzarea de carte fiind organizata anul acesta in colaborare cu Librariile Humanitas.

Detalii suplimentare: www.salondulivreparis.com

CONCURS LITERAR

„Premiul vagabondajului. Note despre Romania /Le Prix du vagabondage. Noter la Roumanie“

Inspirati de personalitatea si opera lui Panait Istrati, scriitor fascinant pentru cititorii din Franta prin setea sa de libertate si savoarea limbii, Institutul Cultural Roman de la Paris lanseaza concursul literar „Premiul vagabondajului. Note despre Romania /Le Prix du vagabondage. Noter la Roumanie“.  Publicul este invitat sa trimita scrieri scurte in limba franceza, note de calatorie in Romania – reale sau imaginare – pana la data de 29 iunie 2012. Juriul, alcatuit din membri ai cluburilor de lectura afiliate Festivalului Primului Roman, va selectiona 20 de texte in vederea publicarii intr-un volum care va fi lansat la editia de anul viitor a Salon du Livre.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: