Romania la Festivalul de Film CinEast de la Luxemburg, 11-28 octombrie

CinEast - luxemburg

In perioada 11-28 octombrie 2012 se desfasoara la Luxemburg cea de-a cincea editie a Festivalului Filmului Central si Est European CinEast, devenit deja un festival de referinta pentru Luxemburg si Benelux.

Sase tari noi – Croatia, Estonia, Letonia, Lituania, Serbia si Slovenia – s-au alaturat celor deja prezente la editiile anterioare. In 2010, filmul Morgen regizat de Marian Crisan a obtinut la CinEast Marele Premiu. Anul acesta, lungmetrajul Toata lumea din familia noastra în regia lui Radu Jude este inclus în competitia oficiala.

În cadrul Festivalului CinEast 2012 sunt programate, alaturi de concerte si expozitii, proiectiile a 50 de lungmetraje si zeci de scurtmetraje din tari ale fostului bloc comunist, grupate în functie de doua teme principale: Retour aux racines si FunnyEast.

Romania este reprezentata de filmele Dupa dealuri, regia: Cristian Mungiu, Crulic – Drumul spre dincolo, regia: Anca Damian, Toata lumea din familia noastra, regia: Radu Jude, Undeva la Palilula, regia: Silviu Purcarete, Din dragoste, cu cele mai bune intentii, regia: Adrian Sitaru si mediumetrajul Apele tac, regia: Anca Miruna Lazarescu.

Cinematografele Utopia si Utopolis, Centrul Cultural al Abatiei din Neumünster, Cinemateca luxemburgheza, CineKursaal, Caramba sunt spatiile importante în care proiectiile vor fi urmate de discutii cu regizorii invitati. Regizorii Anca Damian si Silviu Purcarete vor lua parte la evenimente.

Pe langa filme si concerte, va fi organizat în data de 15 octombrie si un workshop de coproductie care îsi propune sa prezinte participantilor oportunitati de lucru în domeniul audiovizualului. Yvonne Irimescu, junior producer HiFilm, se va alatura celor opt profesionisti din domeniu.

Institutul Cultural Roman a fost partener al festivalului la editiile anterioare, însa, din cauza rectificarii bugetare din luna august a acestui an, nu a mai putut oferi sprijin financiar. ICR multumeste partenerilor sai care au facut posibila participarea Romaniei la CinEast: Asociatia Polona din Luxemburg, Transilvania Film, Filmalee, Filmsboutique.

INFO

www.cineast.lu

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: