Romania la cea de-a 64-a editie a Festivalului International de Film de la Berlin

Berlinale 2014 - afis

Festivalul International de Film de la Berlin dă startul pe 6 februarie celei mai importante competitii de productii de film din întreaga lume.  Berlinale aduce anual peste 450.000 de spectatori, peste 3.000 de jurnalisti din 80 de tări, cu peste 400 de filme în program, fiind astfel după festivalul de la Cannes cel mai important eveniment cinematografic european.

În ultimii anii, filmul românesc s-a aflat la loc de cinste în cadrul Festivalului International de Film de la Berlin, iar Institutul Cultural Roman din Berlin sustine prezenta echipelor de film si ajută la organizarea standului românesc. ICR Berlin participă de asemenea si la editarea catalogului anual de filme românesti prezentat la European Film Market din cadrul Berlinalei.

Anul trecut pelicula „Pozitia copilului“ în regia lui Călin Peter Netzer a fost premiată cu Ursul de Aur, fiind astfel primul lungmetraj românesc din istoria cinematografiei care a luat premiul cel mare al Festivalului International de Film de la Berlin.

După Ana Ulariu, Dragos Bucur si Maria Popistasu, Ada Condeescu, Cosmina Stratan face parte anul acesta din selectia de zece actori europeni selectionati în programul Shooting Stars, ce are loc în cadrul Festivalului International de Film de la Berlin. Ajuns la a 17-a editie, programul Shooting Stars este organizat de European Film Promotion (EFP) în colaborare cu organizatiile membre ale EFP printre care se numără si Asociatia pentru Promovarea Filmului Românesc. Shooting Stars are ca scop promovarea pe plan international a celor mai talentati tineri actori europeni, cărora le facilitează întâlnirea cu membri importanti ai industriei cinematografice (actori consacrati, regizori, producători de renume, directori de casting).

Cosmina Stratan a început cu jurnalismul înainte de actorie si a scris la aceeasi revistă studentească ieseana la care colaborase si Cristian Mungiu cu 15 ani înainte: “Opinia Studentească”. În 2008 a intrat la sectia de actorie a Universitătii de Artă Teatrală si Cinematografică din Bucuresti, la clasa profesorului Florin Zamfirescu, iar în prezent este masterandă la aceeasi universitate. A jucat în mai multe spectacole de teatru si scurtmetraje de scoală, iar rolul din „După dealuri“ este debutul ei în lungmetraj.

La sectiunea Berlinale Talents dedicată tinerelor talente din domeniul cinematografic au fost selectati regizoarea Adina Istrate, editorul Alexandru Petru, producătoarea Gabriela Suciu si actrita Elena Andreea Vasile. La acest program există anual în jur de 4.000 de aplicatii si 300 de participanti selectionati. Dintre expertii Berlinale Talents, invitati din 2003 până astăzi să participe la sesiuni de training cu tinerele talente se numără si nume ca Gael García Bernal, Juliette Binoche, Willem Dafoe, Julie Delpy, Charlotte Rampling, Keanu Reeves, Wim Wenders, Michael Werner sau Wong Kar-wai.

Berlinale Co-production Market, program al festivalului dedicat dezvoltării proiectelor cinematografice va include si „6,9 pe scara Richter“ a lui Nae Caranfil, produs de Mobra Films România, pe lângă alte 19 productii din întreaga lume. Juriul FIPRESCI al festivalului îl avea ca membru anul acesta si pe criticul de film Mihai Fulger, un important autor de articole si publicatii cinematografice, coordonator program al cinematografelor Eforie si Union si redactor la Arhiva Natională de Film.

Tot în cadrul Berlinalei, Centrul National al Cinematografiei organizează Standul românesc la Berlinale Film Market, cu scopul de a  introduce productiile românesti pe piata internatională, de a crea legături pentru coproductii internationale, precum si de a prezenta România ca platou de filmare pentru investitii ale marilor case de productie internationale.

Pe data de 28 ianuarie are loc conferinta de presă a Berlinalei, în cadrul căreia va fi anuntat programul complet al festivalului.

INFO

www.icr.ro/berlin

www.berlinale.de

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: