”Romane pe vazute” – literatura romana si germana pe ecrane, 24-26 octombrie

Ateneul Tătăraşi, Centrul Cultural German Iaşi, în cadrul Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi 2013, organizează “Romane pe văzute” – literatură română şi germană pe ecran. Intrarea la aceste filme este liberă!

Joi, 24 octombrie, ora 17.00

  • Wallers letztes Gang/ Ultima călătorie a lui Waller (film în lb. germană subtitrat în lb. engleză); Regia: Christian Wagner Germania/100 min/1988,  Biografie/Dramă/Istorie

„Ultima călătorie a lui Waller” este povestea unui vechi operator feroviar, care îsi pierde locul de muncă ca urmare a închiderii liniei ferate din Allgäu. În ultima sa zi de lucru, Waller porneste într-un ultim tur de inspectie de-a lungul căii ferate. Traseul lui devine o călătorie în timp, în care retrăieste prin flashback-uri etapele vietii sale: copilăria trăită în anii ’20 , prima sa experientă ca un controlor de căi ferate, despărtirea de cel mai bun prieten al lui, care a murit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, întâlnirea cu marea sa dragoste Angelica (Crescentia Dünßer), o iubire interzisă, dar care se stinge din viată la nasterea fiicei lor, Rosina. Amintirile lui conduc spre oameni, bucurie, spre fapte demult uitate. La finalul călătoriei, când Waller trece de ultimul tampon al căii ferate, sinele de tren rămân în urmă ca o fâsie sutire, care face trecerea spre peisajul ce îl însoteste  pe Waller în ultima sa călătorie. Filmul este opera de debut al lui regizorului Christian Wagner , fiind o adaptare după romanul „Die Strecke” scris de Gerhard Köpf.

Joi, 24 octombrie, ora 18.40

  • Morometii; Regia: Stere Gulea, România/ 142 min./ 1988/ Dramă; Distributie: Luminita Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Gina Patrichi

Pe fondul unor mutatii sociale – care se vor dovedi ireversibile – filmul urmăreste destrămarea unei familii tărănesti traditionale. Încercarea autoritară si disperată a capului familiei – Ilie Moromete (Victor Rebengiuc) – de a tine pe loc această realitate, esuează. Cu Ilie Moromete dispare un prototip social care a reprezentat secole de-a rândul societatea românească. Dispare de fapt o identitate care nu a mai fost înlocuită. (sursa: cinemagia.ro)

Sâmbătă, 26 octombrie, ora 17.00

  • Die Frau mit den fünf Elefanten/ Femeia cu cei cinci elefanti (film în lb. germană subtitrat în lb. engleză); Regia: Vadim Jendreyko, Germania/97min./2009/ Documentar

Filmul documentar al lui Vadim Jendreyko reprezintă un profil al  Svetlanei Geier, o  traducătoare preeminentă a literaturii rusesti în limba germană. Cei cinci elefanti, reprezentând cele cinci romane majore ale lui Dostoyevky traduse  în limba germană, se referă la proiectul ei de rămas-bun, un efort de 20 de ani, pe care l-a finalizat în 2007.
La vârsta de 85 ani, Svetlana Geier se întoarce pentru prima dată după război în Ucraina, locul său natal si povesteste despre  viata sa complicată: pierderea tatălui ei, care a fost luat de stalinisti înainte de al Doilea Război Mondial, activitatea ei ca  traducătoare pentru nazistii care au ocupat Kievul, plecare ei în Germania pentru a scăpa de revenirea sovieticilor la putere si obtinerea în mod miraculos a unui  pasaport german de la un oficial nazist. Filmul înfătisează prin fragmente, amintirile protagonistei, iar imaginile de arhivă reflectă istoria lumii, căreia aceasta i-a fost martoră. Este un film care relatează despre o mare suferintă, despre ajutoarele  primite,  despre oportunitătile neasteptate  si despre o dragoste devoratoare pentru limbă.

Sâmbătă, 26 octombrie, ora 18.40

  • Toate pânzele sus – Secretul epavei; Regia: Mircea Muresan/ România/ 87 min./ 1987/ Aventuri/ Comedie; Distributie: Sebastian Papaiani, Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu

Versiune cinematografica dupa serialul TV “Toate panzele sus!” realizat de TVR in 1976. “Secretul epavei” este primul lungmetraj dintr-o serie de 3. Ecranizare dupa romanul omonim de Radu Tudoran. Filmul prezinta aventurile a doi prieteni, romanul Lupan si francezul Vaillant, porniti pe urmele secretelor epavei corabiei L’Esperance. (sursa: cinemagia.ro)

INFO

www.ateneultatarasi.ro

www.kulturzentrum-iasi.ro/

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: