ROLAND GARROS / Meciul zilei: Djokovic vs. Federer

Roger Federer(3) declara, cu ceva timp in urma, ca i-ar placea sa joace cit mai multe meciuri de cite cinci seturi impotriva numarului 1 mondial, Novak Djokovic. Astazi este probabil multumit ca are o noua sansa de a face acest lucru, in semifinala  turneului de la Roland Garros.  In cealalta semifinala se intilnesc David Ferrer(6) si Rafael Nadal(2). Meciurile sint transmise de canalul Eurosport, incepind cu ora 14.00, ora Romaniei.

djokovic-federer

Sirbul l-a invins pe elvetian in cinci dintre ultimele sase intilniri, singura infringere avind loc in semifinalele Roland Garros din 2011. Roger a intrerupt atunci o serie fantastica de 43 de meciuri fara infringere si i-a rapit lui Novak sansa de a cistiga patru mari turnee la rind. Fiecare mare jucator are parte de asemenea dezamagiri, chiar Federer fiind unul dintre acestia. Si el a avut in 2006 si 2007 ocazia de a cistiga patru mari turnee la rind dar a fost oprit de fiecare data de invincibilul Rafael Nadal.

Acum  Djokovic are in fata o mare performanta, devenind,  daca cistiga French Open-ul, primul jucator, de la Rod Laver in 1969, care reuseste sa cistige patru turnee de Grand Slam la rind.

In cautarea ritmului perfect

Nole il va intilni pe Federer in semifinala turneului francez, si, ca si anul trecut , sirbul nu este in cea mai buna forma a sa venind dupa doua maratoane de tenis in compania lui Andreas Seppi si a lui Jo-Wilfried Tsonga. Pe de alta parte, si Federer a aratat o anumita slabiciune in acest turneu,  avind nevoie de cinci seturi pentru a trece de Juan Martin Del Potro in sferturi.

Este dificil sa spui ce se va intimpla si care dintre ei va merge mai departe. Toata lumea a asteptat acest meci. Nu avem nici un motiv sa credem ca Roger nu va juca bine. Trebuie sa o faca, pentru a trece de Djokovic. Iar Novak cred ca simte presiunea pe care a simtit-o si anul trecut. Este imposibil sa nu simti asta atunci cind esti atit de aproape de o mare performanta.  Amindoi trebuie sa joace mai bine decit au facut-o pina acum pentru a cistiga turneul” a spus John McEnroe, un fost mare jucator, acum comentator TV.

Este mult adevar in ultima afirmatie a lui McEnroe, mai ales ca Nadal arata ca este intr-o forma mai buna decit toti cei ramasi in competitie. Oricum, un eventual meci cu Nadal  este ultimul lucru la care se gindesc acum Federer si Djokovic.

Cheia victoriei

Pentru Federer, cheia este de a nu intra in schimburi lungi de mingi cu Djokovic. Trebuie sa serveasca bine si sa-l domine pe sirb intr-un timp cit mai scurt. Are nevoie de un joc variat, pe care sa-l controleze si care sa-i puna dreapta in valoare pentru a incheia cit mai repede punctul.

Pentru Djokovic, care a salvat doua mingi de meci impotriva lui Federer la US Open 2011 iar recent a supravietuit celor patru mingi de meci pe care le-a avut Tzonga, cheia victoriei impune calm si concentrare si acel tip de incredere care i-au permis sa-l invinga pe Nadal in ultimele trei mari turnee. Nu trebuie sa plece devreme in ofensiva ci mai degraba sa mizeze pe capacitatea lui de a se apara pentru a ataca ulterior, strategie care poate fi foarte eficienta. Daca ii va iesi jocul , Nole are sansa de a scrie istorie iar daca nu,  Federer va avea ocazia cu numarul sase de a cistiga la Paris impotriva lui Nadal.

Sursa: rolandgarros.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: