Roger Federer: 1000 de meciuri, 814 victorii

Elvetianul Roger Federer a disputat marti la Melbourne cel de-al 1000-lea meci din cariera, in sferturile de finala ale Openului Australiei, impotriva argentinianului Juan Martin Del Potro, inregistrand cu aceasta ocazie cea de-a 814-a sa victorie.

Roger Federer

Roger Federer - un mare campion

Aceasta rata de succes (81,4 la suta) il plaseaza imediat in urma americanului John McEnroe, care a castigat 881 din cele 1079 de partide disputate (81,6 la suta) si a cehului Ivan Lendl, care s-a impus de 1068 de ori in 1310 partide (81,5 la suta).

Doar alti sapte jucatori au mai disputat peste 1000 de meciuri in tenisul profesionist, unul dintre acestia fiind legendarul tenisman roman Ilie Nastase. Recordul este detinut de americanul Jimmy Connors, cu 1427 de partide disputate. Federer detine, la randul sau, numeroase recorduri, printre care si pe cel al titlurilor de Mare Slem (16), cu 4 succese la Australian Open, 6 la Wimbledon, 2 la US Open si 1 la Roland Garros, devansandu-l pe americanul Peste Sampas (14).

Roger Federer – Greatest Player of All Time (HD)

Elvetianul a cucerit ultimul sau titlu de Mare Slem in 2010, chiar la Melbourne. El este singurul jucator din circuitul ATP care reusit sa ajunga in finala fiecarui turneu de Mare Slem de cel putin cinci ori. Federer a facut de trei ori, in 2004, 2006 si 2007, “Micul Slem” (trei turnee de Mare Slem castigate in acelasi an), la acest capitol fiind depasit doar de americanul Donald Budge (1938) si australianul Rod Laver (1962 si 1969), singurii jucatori din istorie care au facut Marele Slem, castigand toate cele 4 mari turnee in cursul aceluiasi an.

Federer a disputat 23 de finale ale turneelor de Mare Slem si a castigat sase turnee Masters (un alt record). In 2009, el a fost al treilea jucator care a incheiat anul in postura de lider al clasamentului ATP de cel putin cinci ori, dupa Jimmy Connors (5) si Pete Sampras (6). Primul lider din istoria acestei ierarhii, creata in 1973, a fost, dupa cum se stie, romanul Ilie Nastase.

Roger Federer va disputa in Australia cea de-a 30-a sa semifinala a unui turneu de Mares Slem, fiind la doar o singura unitate de recordul lui Connors (31). Jucatorul din ‘tara cantoanelor’ a disputat 23 de semifinale consecutive de Mare Slem, iar marti a jucat al 31-lea sfert de finala consecutiv, incepand de la editia din 2004 a turneului de la Wimbledon.

Totodata, Federer a inregistrat marti al 232-lea sau succes in turneele de Mare Slem (fata de 34 infrangeri) si se afla la o singura victorie de recordul detinut de Connors. La 30 de ani, Roger Federer a castigat 70 de titluri, aflandu-se inca departe de Connors (109), care a jucat pana la 40 de ani.

Federer nu a fost niciodata campion olimpic, dar se poate revansa in aceasta vara, la Londra, si nici nu a reusit sa castige pana acum Cupa Davis cu echipa tarii sale.

Sursa: tenisdecamp.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: