Robert Smith, vocalistul de la ”The Cure”

Robert Smith, vocalistul celor de la The Cure este pe lista noastra de sarbatoriti astazi la Power Play. Robert James Smith s-a nascut pe 21 aprilie 1959 in Blackpool, Anglia si a luat prima data contact cu muzica la 5 ani atunci cand mama sa l-a inscris la cursuri de pian.

Robert_Smith-The Cure_Roskilde_Festival_2012

Robert Smith, solistul ”The Cure” la Roskilde Festival, 2012

La 12 ani a trecut la chitara, iar instrumentul cu 6 corzi l-a fascinat atat de tare incat a inregistrat toate show-urile cu idolii sai: Jimi Hendrix, Ritchie Blackmore sau Eric Clapton. In acelasi timp, un mare admirator al lui David Bowie, Robert Smith a incercat sa patrunda in latura intunecata a muzicii, fiind mai tot timpul atras de teme ca moartea, dematerializarea sau reincarnarea. Fantome, paianjeni uriasi, serpi si toata recuzita de care are nevoie un muzician adept al stilului gothic au aparut in lirica sa in acea perioada. Tot ce inseamna The Cure i se datoreaza lui pentru ca de la aspectul de cuib de pasari al parului, la buze date cu ruj rosu, Robert Smith a influentat decisiv linia pe care s-a mers in grupul britanic. Orientat stilistic initial undeva intre New Order si Depeche Mode, The Cure au schimbat directia dupa aparitia celui de-al treilea disc.

Formati in 1976 intr-o perioada in care muzica electronica incepea sa fie din ce in ce mai ascultata, The Cure au lansat primele doua discuri mai mult pentru a-si satisface orgoliile de muzicieni decat pentru a atrage castiguri, insa dupa albumul “Faith” din 1981, linia s-a definit ca un amestec de gothic, new wave si rock alternativ. In 1982, discul “Pornography” i-a consacrat definitiv, iar piese ca “Let’s Go to Bed” sau “The Lovecats” au intrat in circuitul de cluburi din Anglia. In aceeasi perioada au inceput sa concerteze des, iar imaginea de nebun fara tratament a lui Robert Smith, a atras la fel de mult ca muzica grupului. Intre 1983-1987, The Cure au avut nu mai putin de 4 piese de top: “In between days”, “Close to me”, “Just like heaven” sau “Boys don’t cry”. In 1983 trupa a trecut pe langa desfiintare pentru ca Simon Galep a plecat din trupa, iar Robert Smith a inceput o alta colaborare, insa suportul fanilor a fost mult prea puternic pentru ca aceasta chestie sa se intample.

Nici in anii 90 succesul nu i-a ocolit, desi marele regret al intregii comunitati muzicale britanice a fost ca The Cure nu a reusit niciodata sa aiba un single no.1. Albumul “Wish” a dat un hit de proportii, piesa “Friday i’m in love” fiind considerata si astazi cea mai buna compozitie The Cure. Turneul de promovare din 1993 a atras foarte multi spectatori, iar doua show-uri au fost inregistrate pe doua dvd-uri aparute in 1993. In 1996 si 1997, trupa a mai editat doua albume destul de bune, dar care n-au mai reusit performanta de a se clasa in primele 20 de locuri din topurile american si britanic. In 2000, albumul “Blood Flowers” a primit o nominalizare la Grammy si critici favorabile de la mai toate revistele de specialitate. Robert Smith a continuat sa dea interviuri si sa apara in show-uri televizate declarand ca The Cure inca exista si inregistreaza, in ciuda zvonurilor care sustineau ca epoca grupului britanic s-a incheiat. Cel mai nou material discografic The Cure a aparut in 2008, “4:13 Dream”, dar a beneficiat de critici pozitive doar pe piata muzicala din Spania. Astazi il celebram pe Robert Smith alaturi de The Cure cu “Friday i’m in love”!

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: