Robert Plant

Robert Plant, fostul vocalist de la Led Zeppelin este sarbatoritul de azi la Power Play. Robert Plant s-a nascut pe 20 august 1948 in West Bromwich, Anglia, insa a crescut in Halesowen. A parasit scoala la doar 16 ani, atras de lumea muzicii, iar pentru a-si plati cursurile de canto si lectiile de chitara a muncit in diverse fabrici din zona.

robert plant-jimmy page

Robert Plant(stanga) alaturi de Jimmy Page

Atras de blues, a participat la nenumarate inregistrari cu trupe obscure pana cand in sfarsit vocea i-a fost remarcata de un manager care l-a pus in legatura cu John Bonham. Bateristul l-a introdus in trupa sa, Band Of Joy, si apoi, impreuna cu Jimmy Page si John Paul Jones, aveau sa cunoasca succesul cu trupa considerata astazi o legenda a muzicii rock: Led Zeppelin. Robert Plant si-a pus amprenta pe multe din cantecele trupei atat la nivel de versuri cat si din punct de vedere muzical. Daca Jimmy Page era mai inclinat spre rock-ul bazat pe distorsul de chitara, Robert a fost dintotdeauna un mare amator de blues, iar acest melanj s-a dovedit a fi unul castigator pentru Led Zeppelin.

Anii 70 au fost ai lor, orice piesa editata pe single ajungand instantaneu un hit. Robert Plant a scris celebrele piese “Stairway To Heaven” sau “Tangerine” si a fost coautor la hit-urile “Immigrant Song”, “Whole Lotta Love” sau “Baby I’m Gonna Leave You”. Insa in 1980, dupa moartea bateristului John Bonham, Led Zeppelin se desfiinteaza, iar Robert incepe sa cante pe cont propriu. Zguduit de moartea fiului sau cel mare, Karac, in 1977, si de cea a prietenului de o viata, John Bonham, Robert a scris la inceput piese triste si ceva mai lente. Insa la presiunea casei de discuri, pe albumul de debut si-au facut aparitia si cateva cantece mai ritmate: “Burning Down One Side” sau “Fat Lip”. In 1983 a aparut cel de-al doilea disc al sau The Principle of Moments, iar in 1984 a format cu fostul sau coleg Jimmy Page si cu super-chitaristul Jeff Beck un grup care a durat doar vreme de cateva concerte: The Honeydrippers.

Robert Plant-Jimmy Page

Intors in studio, Robert Plant si-a continuat munca de compozitor, nereusind insa sa aiba un hit major de top 10 in anii 80, desi albumele sale au fost apreciate atat de critica de specialitate cat si de public. Succesul a revenit de-abia in 1993, cand albumul “Fate Of Nations” a primit calificative maxime de la toate revistele cu impact in lumea muzicala. In 1994 apare un album pe care Robert canta cu fostul sau coleg de trupa No Quarter: Jimmy Page and Robert Plant Unledded. Au reeditat performanta in 1998, insa de data aceasta cu piese 100 % noi si nu cu piese Led Zeppelin, ca pe primul disc.

Oricat ar incerca, se pare ca Robert Plant nu se poate rupe definitiv de istoria Led Zeppelin, asa ca a incercat in paralel cu munca sa solo si cu albume pe care a inclus compozitii proprii, sa scoata periodic si live-uri sau compilatii cu trupa care l-a consacrat. A pornit in 2005 intr-un mega turneu cu trupa sa de acompaniament, Strange Sensation, iar recitalul sau a cuprins atat piese noi cat si piese vechi din perioada de glorie alaturi de Led Zeppelin. In 2007 a lansat un album in colaborare cu Alison Krauss care i-a adus premiul de cel mai bun material discografic la cea de-a 51-a editie a premiilor Grammy, iar discul a luat platina in 2008.

Robert Plant – Londra, 29 octombrie 2010 / FOTO:Dave Hogan/Getty Images

In 2010, Robert Plant si-a format propria trupa, Band of Joy, unde i-a luat sub propria aripa pe Patty Griffin si Darrell Scott. Impreuna au plecat in turnee prin Statele Unite si au promovat un prim album, “Band of Joy”, destul de bine primit de critica muzicala. Recent a anuntat ca nu crede ca ar fi posibila o reunire Led Zeppellin in viitorul apropiat, iar cei care cumpara bilete la concertele trupei o fac degeaba, intrucat acestea sunt doar inventii ale speculantilor de tichete. Astazi il vom asculta pe Robert Plant la Power Play cu o compozitie din 1993: “29 Palms” !

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: