Ro-IFF 2015 se apropie de start! Festival cu buget mic, dar filme mari

poster-RoIFF-2015

În curând începe a unsprezecea ediţie Romania International Film Festival (Ro-IFF), eveniment cinematografic anual ce prezintă cinefililor români filme care nu sunt distribuite în circuitul multiplexurilor. Ca și în 2014, ediția de anul acesta se va desfăşura în două etape: între 19-30 august, în Amfiteatru-La Pescărie, în Vama Veche, și respectiv între 19-25 octombrie, la Cinema Union din Bucureşti.

Deschiderea Ro-IFF 2015 comemorează 100 de ani de la genocidul armean printr-o proiecție specială, prezentată în premieră națională: „1915 Filmul”.

În cea de-a unsprezecea ediţie, Ro-IFF aduce atât filme bune, cât şi multe surprize. La Vama Veche vor fi vizionate filme de lung-metraj din secţiunile competiţionale CineBlackSea şi Femeia în Cinema (Woman in Cinema), precum şi din secţiunile necompetiţionale „Focus”, “2×3”, „XTREME”, „Rockzone (Club 27)”, „Filmul de la miezul nopţii” / ”Midnight Film”. Filmele vor fi reluate în etapa a doua a Festivalului, la Bucureşti.

Printre noutățile incluse în agenda Ro-IFF 2015 se numără și o serie de prezentări speciale, dedicate unor vedete rock emblematice pentru istoria muzicală și care au în comun un destin trist: toate au decedat la vârsta de 27 de ani, motiv pentru care presa de specialitate le-a inclus în așa-numitul “Club 27”. Astfel, timp de şapte zile (19-24 august), înaintea proiecţiilor de film, Festivalul va găzdui, în parteneriat cu RockZone.ro, prezentări de câte 30 de minute despre Kurt Cobain, Amy Whinehouse, Janice Joplin, Jimi Hendrix şi Jim Morrison. Imagini, muzică şi o prezenţă inedită alături de spectatori: Liviu Zamora.

În plus, ediția de anul acesta a Festivalului se alătură celor care comemorează un eveniment tragic din istoria umanitatii: genocidul armean. În memoria victimelor de acum un secol, prima zi a Festivalului este dedicată unei proiecţii speciale. În 2015, la exact 100 de ani de la genocidul armean, directorul unui teatru din Los Angeles pune în scenă o piesă dedicată memoriei victimelor tragediei – o crimă oribilă, uitată şi negată timp de un secol. Protestatarii înconjoară teatrul, actorii sunt speriaţi de o serie de accidente misterioase, iar fantomele trecutului par omniprezente. Misiunea sa este însă mai importantă decât pare.

Iată, pe scurt, povestea filmului care va deschide festivalul: miercuri, 19 august, de la ora 21:00, în Amfiteatru-La Pescărie din Vama Veche, va putea fi vizionat, în premieră, filmul „1915 Filmul” / „1915 The Μovie”, producţie SUA, 2015, în regia lui Garin Hovannisian şi a lui Alec Mouhibinan. Filmul îi are în distribuţie pe Simon Abkarian (cunoscut din filme precum Yes, Casino Royale, Rendition, Gett – nominalizat la Globurile de Aur 2015, categoria film străin), Angela Sarafyan (cunoscută din filmele The Twilight Saga – Breaking Dawn partea a doua, The Immigrant, unde a jucat alături de Marion Cotillard) sau Sam Page (cunoscut din seriale premiate cu Emmy sau Globurile de Aur).

Filmul reprezintă debutul celor doi regizori, iar la proiecţia specială va participa Garin Hovannisian. Iată ce spun cei doi regizori despre filmul lor:

În 1915, milioane de armeni au fost scoşi din casele lor şi duşi spre întâlnirea cu moartea, în deşertul Imperiului Otoman. Oraşele şi satele lor au fost incendiate, bisericile distruse. Această crimă a fost negată mereu. Cei care au scăpat au încercat să îşi refacă vieţile. Mulţi supravieţuitori, ca şi străbunicii noştri, nu au vrut să vorbească despre ce au văzut atunci. Dar de multe ori i-am auzit plângând sau ţipând noaptea în somn”.

Istoricii numesc ceea ce s-a întâmplat în aprilie 1915 “Genocidul Armean”, primul genocid din lume. În 2015, primul care a vorbit oficial despre acesta a fost Papa Francisc. Au urmat multe ţări care, prin declaraţii oficiale, au condamnat acest episod. În aprilie 2015, milioane de armeni din toată lumea au manifestat paşnic pentru a comemora acest trist eveniment, dar şi împotriva a 100 de ani de negare, tăcere şi indiferenţă.

Romania International Film Festival este singurul festival care promovează cineaşti est-europeni din zona Mării Negre (în special prin competiţia CineBlackSea) şi, de asemenea, unicul din România cu o secţiune competiţională rezervată femeilor-regizor (Woman in Cinema). Ro-IFF se alătură tuturor celor care şi-au unit vocile şi acţiunile în vederea ajutorării regizorului ucrainean Oleg Sentsov, reţinut de către Securitatea din Rusia (FSB) în mai 2014.

Timp de un deceniu, Ro-IFF a adus în faţa publicului peste 4000 de filme, deopotrivă lung metraje, scurt metraje şi documentare. De-a lungul acestor zece ani, Festivalul i-a avut drept oaspeţi de onoare pe Nick Powell (preşedinte executiv al Academiei Europene de Film), Emir Kusturica (regizor, premiat la Cannes pentru „Underground”, “Timpul tiganilor” / „Time of the Gypsies”, „Când tatăl era plecat cu afaceri” / „When Father Was Away On Business”), Kevin Costner (actor, premiat cu Oscar pentru „Dansând cu lupii” / “Dances with Wolves”), Julie Taymour (regizor nominalizat la Oscar pentru celebrul film „Frida”), Nicola Piovani (autor de muzică de film, premiat cu Oscar pentru „Viața e minunată” / „Life Is Beautiful”), Elliot Goldenthal (autor de muzică de film premiat cu Oscar pentru „Frida”) și alții.

Cei care fac posibilă această ediţie a Ro-IFF sunt Centrul Naţional al Cinematografiei şi Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română (parteneri instituţionali). Alţi parteneri şi sponsori: Zizin, Kfea.ro, Cramele Basilescu, DHL. Festivalul Ro-IFF este recomandat de Prima TV şi Kiss FM. Partener media online: RockZone.ro. Parteneri online: AaRC.ro, Concerte Azi.ro, CineFan.ro, PRwave, iconcert, Radio Lynx, Metropotam, vinşieu, Feeder.ro.

 

Romania International Film Festival (Ro-IFF), organizat de Asociaţia Pro Film Ro-IFF şi Fundaţia Artis, se află la a unsprezecea ediţie. Înfiinţat în 2005, este singurul festival internaţional de film care s-a adresat încă de la început producţiilor ţărilor din bazinul Mării Negre (Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Turcia, Grecia şi România). Pornit iniţial ca un festival rezervat acestor producţii, Ro-IFF s-a extins, iar în anul 2009 s-a adăugat o nouă secţiune competiţională, adresată Femeii-regizor/Femeii în cinema.

INFO

Romania International Film Festival (Ro-IFF)

www.ro-iff.ro

www.facebook.com/ROIFF

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: