RIUF Iasi: 21 martie 2013, Hotel Unirea

Romanian International University Fair – RIUF este cel mai mare eveniment educational din Romania si Estul Europei. Anual, peste 100 de institutii educationale, din peste 20 de tari, vin sa interactioneze direct cu tinerii romani interesati de studii internationale.

RIUF Iasi: 21 martie 2013, Hotel Unirea afisEditia de Primavara RIUF 2013 va avea loc la:

  • Bucuresti, 16-17 martie
  • Timisoara, 19 martie
  • Iasi, 21 martie

RIUF Iasi: 21 martie, Hotel Unirea

Orar: 10:00-18:00

Mijloace de transport in comun disponibile la Hotel Unirea Iasi:

  • Adresa: Str. Piata Unirii, Nr 5
  • Tramvai: 6, 7 de la Gara
  • Mers pe jos: 10 minute de la gara/autogara

INSCRIERI

Inscrierea pentru eveniment este disponibila aici.

PRET

Taxa de intrare pentru vizitatori este de 5 RON. Biletele vor putea fi cumparate la intrare.

Poti gasi detalii despre cum sa te pregatesti pentru eveniment, poti afla cine va fi prezent la targ sau poti urmari planificarea prezentarilor ce vor avea loc.

Mii de elevi de liceu si studenti au plecat la studii in strainatate, in perioada 2005-2012, dupa ce au venit la RIUF si au obtinut toate informatiile necesare realizarii procesului de aplicare. Mai mult,peste 11.000 de elevi si studenti, absolventi si tineri profesionisti interesati in a urma o educatie internationala sunt asteptati sa vina la Editia de Primavara RIUF 2013. Ei se vor alatura celor peste 100.000 de vizitatori care au venit la cele 11 editii anterioare RIUF.

WORKSHOPURI SI SEMINARII

In timp ce expozantii vor putea interactiona cu mii de studenti, stabili conexiuni cu agenti si universitati de prestigiu din Romania, vizitatorii vor afla informatii despre studiul in strainatate, vor putea sa participe la workshopuri si seminarii, sa descopere oportunitati de cariera si sa se inscrie la concursuri cu diferite premii. De asemenea, participantii pot participa la concursurile organizate pe , unde se gasesc si ultimele stiri despre ce se va intampla la editia de primavara.

Peste 100 de universitati sunt asteptate sa participe la Editia a 12a RIUF, din primavara anului 2013.

Crezi că nu poți pleca la studii în străinătate? Ei te-ar contrazice

Circulă multe informații în media despre studiul în străinătate, de cele mai multe ori contradictorii: că necesită o investiție mare, că nu e nevoie de atât de mulți bani, că trebuie să ai note mari, că poți reuși și dacă ești un elev de nivel mediu, însă ai o motivație puternică. Pentru a afla care dintre aceste date sunt cele adevărate, cel mai bine este să obții informațiile de la surse avizate, cum sunt cele peste 100 de universități prezente la ediția a 12-a a celui mai mare târg internațional de universități din Europa de Est, RIUF. Alături de ele, la eveniment vor fi prezenți și studenți români, care îți vor împărtăși din experiența lor la studii în străinătate. Însă, până să ajungi să discuți cu ei, iată povestea a doi tineri care au reușit să depășească orice obstacol și au devenit studenți internaționali.

Cum te descurci cu banii?

Vlad Stoian, actual student în anul 4 la University of Portsmouth din Marea Britanie, povestește, despre primele lui gânduri atunci când a plecat:

Nu mă loveam numai de ideea de a locui pentru prima dată singur, într-o țară străină, în care nu cunoșteam pe nimeni sau de un sistem educațional nou pentru mine, ci și de faptul că urma să trăiesc cu un buget limitat. Plecam știind că mă pot baza pe aproximativ 4.000 de euro în următoarele 10 luni, economiile alor mei, în ideea că îmi voi găsi un job curând și voi putea să îmi plătesc măcar o parte din cheltuieli.

În primele luni, a reușit să se descurce cu doar 400 de lire/lună, incluzând aici cazarea și mâncarea, însă menționează că dacă ești fumător sau obișnuiești să ieși frecvent în oraș, îți va fi foarte greu să te încadrezi în același buget.

Reușești să-ți găsești de muncă?

Deși e nevoie de multă perseverență pentru a găsi un loc de muncă part time, Vlad a reușit să lucreze din anul 2, pentru universitate, iar în anul 3, mulțumită structurii anului școlar a programului pe care l-a ales, a început un internship la o bancă în Londra. Programul urmat de Vlad, Business Studies, durează 4 ani, iar în anul 3 studenții fac un internship, pentru a câștiga atât experiență cât și bani.

Astfel, munca prestată l-a ajutat pe Vlad, după cum spune, ca:

Din anul 2 eram deja independent financiar de ai mei (cu mici excepții). Deja în anul trei-anul de internship-reușeam să strâng bani pentru ultimul an de facultate, economii cu care mă descurc și acum, cu 4-5 luni înainte de absolvire.

Uitându-se înapoi, la momentul în care a ales să plece la studii în străinătate cu un buget limitat și cum s-a desfășurat viața sa de atunci, Vlad menționează:

Ce scriu acum nu e pentru cei care vor să plece și vor să-și facă o idee vagă de costuri, ci e pentru cei care simt că nu pot să plece din cauza banilor. Din decembrie 2013, permisul de muncă pentru români și bulgari o să dispară. Așa că dacă tu, ca potențial student, ai posibilitatea să strângi 1.000 – 1.500 de lire și știi că ai puterea să te descurci cu mai puțin pentru o perioadă și determinarea să îți găsești un part time job din anul întâi, atunci nu e nimic care să stea cu adevărat în calea ta ca potențial student internațional.

Povestea întreagă a lui Vlad poate fi citită aici.

INFO

RIUF este organizat de Grupul EDUCATIVA, un parteneriat intre sectoarele public si privat, ce promoveaza proiectele, serviciile si produsele menite sa sprijine tinerii romani in identificarea si fructificarea oportunitatilor de dezvoltare personala. EDUCATIVA deruleaza o serie de alte proiecte educationale care ar putea fi relevante pentru studenti, parinti sau profesori sau pentru reprezentantii unei institutii academice. Pentru mai multe detalii va rugam sa vizitati www.educativa.ro.

Site: www.riuf.ro

Facebook.com/RIUF

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: