Rick Springfield, cantaret si compozitor australian

In alte vremuri, pe 23 august sarbatoream vrand-nevrand victoria comunismului. Parade si spectacole pe stadioane, ode de proslavire a conducatorului iubit si multe vorbe goale. Astazi ne bucuram ca am scapat de sarbatori impuse si putem aniversa pe cine vrem noi pe 23 august. De exemplu pe Rick Springfield, cantaret si compozitor australian.

Richard Lewis Springthorpe s-a nascut pe 23 august 1949 in Sydney. Copil precoce, a inceput sa cante la pian la 9 ani, la chitara la 13 si a inceput sa compuna primele piese la 14. In 1968, pe cand era in trupa Rock House, a mers pana in Vietnam pentru a le canta soldatilor americani dislocati acolo. In 1969 a intrat in Trupa Zoot, pentru ca in 1971 sa inceapa o cariera solo de succes. Primul sau mare hit a fost in acelasi an o reinregistrare a unei piese mai vechi, “Speak To The Sky”, care a ajuns pana pe locul 14 in topul american.

Albumele din anii 70 nu au avut insa prea mare succes, desi contineau piese bune, asa ca Rick s-a orientat spre o cariera in cinematografie. A inceput sa ia lectii de actorie si in urma succesului serialului “General Hospital” a decis sa-si reia si cariera muzicala. Asa se face ca in 1981 a iesit pe piata cu “Working Class Dog”, un album devenit in scurt timp de platina. “Jessie’s Girl” si “I’ve Done Everything For You” au fost doua dintre piesele ajunse number one. “Success Hasn’t Spoiled Me Yet” a aparut in 1982, iar in 1983 “Living in Oz”, amandoua produse de top 10. Faima lui Rick a inceput sa paleasca dupa discul Hard To Hold (1984), ultimul care a ajuns sus in topuri, iar Tao (1985) sau Rock Of Life (1988) nu au fost apreciate decat de fani.

In ciuda insuccesului evident al albumelor sale, piesele semnate Rick Springfield au ajuns in anii 90 in clasamente, mai mult datorita charismei sale cinematografice. Doar doua albume au fost editate in aceasta perioada, Sahara Snow (1997) si Karma (1999), urmate de doua colectii de hituri, una in 2001, cealalta in 2003. In anii urmatori, Rick a fost preocupat mai mult de filmarile pentru documentarul care avea sa apara in 2010 si care prezenta parcursul lui Rick in lumea muzicala si modul in care a interactionat cu fanii lui. In 2011, sarbatoritul nostru de astazi a fost arestat pentru conducere sub influenta alcoolului. N-a ajuns in spatele gratiilor, in schimb a fost nevoit sa urmeze un amplu program de reabilitare. Astazi il vom asculta pe Rick Springfield cu una din cele mai valoroase compozitii ale sale: “Jessie’s Girl” !

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: