Regizorul Igor Cobileanski vine la Street Delivery Iași

La limita de jos a cerului

Sâmbătă, 11 iunie 2016, începând cu ora 18:00, în Galeriile „Pod Pogor” va avea loc proiecția lungmetrajului „La limita de jos a cerului”. Proiecția va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri, cu participarea regizorului Igor Cobileanski, eveniment în premieră pentru orașul Iași.

„La limita de jos a cerului” este debutul în lungmetraj al regizorului Igor Cobileanski, autor al celebrelor scurtmetraje „Când se stinge lumina”, „Saşa, Grişa şi Ion” şi „Plictis (şi inspiraţie)”. Filmul a avut premiera mondială în anul 2013, la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary, în competiția East of the West, fiind remarcat de presa internațională. A câștigat în anul 2014 premiile Gopo pentru debut și pentru cea mai bună imagine, iar în 2015 a fost propunerea Republicii Moldova la ediţia din același an a premiilor Oscar, la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza”.

Cu un scenariu scris de Corneliu Porumboiu și Igor Cobileanski, „La limita de jos a cerului” spune povestea lui Viorel (Igor Babiac), un traficant mărunt de droguri care trăieşte într-un orăşel uitat de lume din Republica Moldova. Cel mai bun prieten al său îl târăşte după el în visul lui nebun de a zbura cu un deltaplan stricat, mama sa îl bate la cap să îşi găsească un serviciu, iar femeia pe care o iubeşte urmează să plece cu iubitul care trebuie să iasă din arest preventiv. Viorel decide să îşi schimbe viaţa în bine, însă realizează curând că binele e o chestiune relativă…

Regizorul Igor Cobileanski s-a născut în 1974, la Chişinău. A absolvit Facultatea de Regie şi Film a UNATC Bucureşti, în 1995. A revenit la Chişinău, unde a început să regizeze videoclipuri (şase numai pentru trupa Zdob şi Zdub), spoturi publicitare şi filme documentare („Murind pentru Madrid”, „Răsăritul Bălţilor”, „Legendele Tipovei”, în intervalul 1999 – 2000).

În 2006, a regizat primul său scurtmetraj de ficţiune, „Când se stinge lumina”, unul dintre cele mai populare filme scurte autohtone din ultimul deceniu. Au urmat „Saşa, Grişa şi Ion” (2006) şi „Plictis (şi inspiraţie)” (2007), selectate la numeroase festivaluri internaţionale și premiate la Trieste Film Festival sau Betting on Short Film Festival. „Plictis (şi inspiraţie)” a câștigat Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj la TIFF 2008. Cobileanski a mai regizat lungmetrajul de televiziune „Tache”, cu Mircea Diaconu în rolul principal și recent filmul „Afacerea Est” cu actorii ieșeni Ion Sapdaru, Daniel Busuioc, Constantin Pușcașu  și Anne Marie Chertic.

 

Evenimentul de sâmbătă seară face parte din cea de-a patra ediție a Street Delivery Iași, eveniment eveniment-manifest de urbanism, arhitectură şi arte.

INFO

Street Delivery

www.streetdelivery.ro

www.facebook.com/pages/Street-Delivery-Iasi

twitter.com/StreetDelivery

instagram.com/streetdelivery

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: