”Regina-mamă Elena” | lansare de carte & autografe

Miercuri, 28 noiembrie, ora 17:00, lansăm volumul „Regina-mamă Elena. Mariajul și despărțirea de Carol al II‑lea”, editat de Simona Preda, la Ateneul din Iași!

Cartea este recent apărută în colecția „Istorie cu blazon”, inițiată și coordonată de istoricul Filip-Lucian Iorga. Titlul „Regina-mamă Elena. Mariajul și despărțirea de Carol al II-lea” este rezultatul unei cercetări ample, care a durat un an și s-a concentrat asupra unor fonduri din Arhivele Naționale ale României.

Documentele datează din perioada 1921-1932, multe dintre acestea fiind scrisori, copii după documente oficiale, acte de stare civilă, corespondență purtată între persoane din anturajul principelui moștenitor Carol și al principesei Elena (cuprinse în Fondul Casa Regală), Monitorul Oficial, fragmente din jurnalul reginei Maria, decupaje din presa străină și fotografii.

Nu mi‑am propus o biografie a reginei, ci mai degrabă un colaj, o completare, atât cât a fost posibil, cu documente de arhivă în care s‑au reflectat evenimentele majore din viața Elenei, din momentul căsătoriei cu Carol și până când este obligată să părăsească România, în seara zilei de 2 noiembrie 1932.” Simona PREDA

Simona Preda este istoric, publicist, eseist. Este licențiată în filosofie și istorie la Universitatea din București și a obținut doctoratul în istorie cu teza „Literatura istorică pentru copii în România comunistă. Paradigma omului nou”. A publicat volumele Patrie română, țară de eroi (Curtea Veche Publishing, 2014), „Tot înainte!”. Amintiri din copilărie (coautor, alături de Valeriu Antonovici, Curtea Veche Publishing, 2016).

În prezent este jurnalist cultural și colaborează cu articole la revistele România Literară, Orizont, LaPunkt.

INFO

Ateneul din Iași

Strada Ion Creangă nr.14, 700320, Iaşi

Telefon/ Fax: 0232 261 846

E-mail: office@ateneuiasi.ro

Webwww.ateneuiasi.ro

FBwww.facebook.com/AteneulDinIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: