”Regia de operă, gânduri şi imagini” de Andrei Serban / Editura Nemira

a-serban--m-marin---regia-d

Editura Nemira lansează un album de excepţie, cu texte de regizorul Andrei Şerban şi fotografii de Mihaela Marin – Regia de operă, gânduri şi imagini / Opera directing, thoughts and images , în colecţia Yorick.

Evenimentul are loc sâmbătă, 17 octombrie, după ora 19.00, în pauza de la spectacolul Carousel regizat de Andrei Şerban, la Teatrul Bulandra, sala Liviu Ciulei.

Albumul este bilingv, român-englez şi cuprinde câteva din spectacolele lui Andrei Şerban montate pe marile scene ale lumii, văzute prin fotografiile Mihaelei Marin şi prin notele de lucru ale regizorului. Cartea reprezintă astfel un document unic de intrare în universul lui Andrei Şerban şi o experienţă de lectură inedită.

Privesc fotografiile Mihaelei Marin, care s-a confruntat cu dificultatea ultimă, aceea de a capta ceea ce aparent nu poate fi captat, nu doar “clipa” teatrului, ci, mai dificil încă, cea a operei. a marilor spectacole lirice puse în scenă de Andrei Şerban. Dar încercarea e un test, un test de curaj şi, totodată, de frustrare: să trăim cu ceea ce ne scapă din viaţă, şi totuşi să-i căutăm parţiala conservare. Privind aceste imagini elegante şi poetice din spectacole pe care le-am văzut şi iubit mă consolez, căci recunosc splendida lor emblemă vizuală pe fondul muzicii pe care o port în mine, ce răsună încă în inimă. Cartea aceasta furnizează un ajutor binevenit pentru noi azi, dar şi mai mult pentru cei care vor dori să se peregrineze cândva, mâine sau mai târziu, în lumea lui Andrei Şerban. Ea e ghidul lor fermecat, ca flautul lui Pamino. Şi Mihaela îl însoţeşte. Îi urmez sunetele şi avansez pentru a descoperi, dincolo de opere, marca identitară a lui Andrei Şerban.George Banu

Andrei Şerban este regizor de teatru şi operă pe scenele lumii, director al Oscar Hammerstein II Center for Theater Studies la Columbia University din New York City, unde este şi profesor de teatru. Este autor al cărţilor O biografie, apărută în două ediţii la Editura Polirom, Călătoriile mele în teatru şi operă, Editura ICR, Cehov, Shakespeare, Bergman văzuţi de Andrei Şerban, cu fotografii de Mihaela Marin, Editura ICR. La Editura Nemira s-a publicat în 2013 volumul Cartea atelierelor, un proiect al Academiei Itinerante Andrei Şerban. Aceste ateliere continuă să fie dedicate tinerilor artişti în căutare de forme noi.

De la primul album, Dorian Gray (2005), Mihaela Marin s-a impus ca fotograf al artelor vii. Au urmat
Hamlet Machine (2007, Editura Nemira), Faust (2008, Editura Nemira), Cehov, Shakespeare, Bergman
văzuţi de Andrei Şerban (2012, Editura Institutului Cultural Român). A avut numeroase expoziţii personale la New York, Paris, Roma, Berlin, Avignon. În anul 2006 a expus la Bruxelles în cadrul festivităţii organizate cu ocazia integrării României în UE.Colaborează cu numeroase teatre, opere, edituri şi reviste din ţară şi străinătate (Alternatives Théâtrales, Teatrul azi, Dilema Veche).

INFO

Editura Nemira

www.nemira.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

1 comentariu la “”Regia de operă, gânduri şi imagini” de Andrei Serban / Editura Nemira”

  1. Despre Opera says:

    Un fel de recenzie pentru albumul de la Nemira (și nu numai):

Scrie un comentariu: