Regalul Baletului Rus pe scena Teatrului National „Vasile Alecsandri” Iasi (GALERIE FOTO)

Balerini ai Teatrului Mariinsky din Sankt Petersburg au fost prezenti pe 26 februarie 2013 pe scena Teatrului “Vasile Alecsandri” din Iasi. Prin cele doua reprezentatii de la ora 17.00 si ora 20.00, acestia au oferit publicului iesean un regal de balet rus clasic pe cele mai cunoscute opere ale compozitorului Piotr Ilici Ceaikovski.

Balerinii celebrului teatru rus au prezentat un colaj artistic, interpretand opere precum „Lacul lebedelor”, „Spargatorul de nuci” si „Frumoasa din padurea adormita”. Teatrul Mariinsky are in repertoriu cea mai apreciata reprezentatie a capodoperei „Lacul lebedelor”, coregrafia purtand semnatura maestrilor Marius Petipa si Lev Ivanov.

Muzele din Moscova și-au răsucit destinele pe poante

Noi ne-am legat la ochi cu întuneric, ei și-au înfășurat în jurul gleznelor o măiestrie făurită din satin. Noi ne-am îngrămădit sufletele în tăcere, ei și le-au îmbrăcat în dantelă și tul și le-au înșirat în fața noastră în zeci de piruete. Balerinii Teatrului Mariinsky au adus la Iași, dintr-un Sankt Petersburg vechi de mai bine de-un secol, piesele fără vîrstă ale lui Ceaikovski, în coregrafia maeștrilor Marius Petipa și Lev Ivanov. Marțea trecută, pe 26 februarie, de la ora 17.00 și-apoi de la 20.00, Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” a găzduit Regalul Baletului Rus, un „surîs trist” în pași neîntrerupți de dans pe care l-am simțit ca adus de pe alte tărîmuri. Mai înflăcărat, mai lugubru, mai înflorit și mai obsedant decît orice au văzut pînă acum îngerii și demonii din coroana bătrînei scene.

Citeste continuarea cronicii scrise de Anca Toma pe www.opiniaveche.ro.

GALERIE FOTO

FOTO: Lucian Rotaru

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: