Recitalul-lecție: “Odă Bucuriei – Imnul Europei”

Portativul-literelor-Oda-Bu

Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” și Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași invită publicul meloman la recitalul-lecție: „Odă Bucuriei – Imnul Europei”, care va avea loc sâmbătă, invită sâmbătă, 9 mai 2015, începând cu ora 10,00, la Sala de Lectură.

Tema întâlnirii nu a fost aleasă întâmplător, pe 9 mai continentul european celebrează Ziua Europei – o sărbătoare anuală a păcii și unității. Cu această ocazie va fi prezentat istoricul Imnului Europei și configurația instrumentală a unei orchestre simfonice.

„Dirijorii” întâlnirii sunt studenții: Mariana Maximiuc (Muzicologie), Mihaela Spulber (Compoziție) și Mădălina Andrieș (Dirijat), coordonați de lect. univ. dr. Cristina Răducanu de la Universitatea de Arte „George Enescu”.

„Odă bucuriei” – una dintre cele mai renumite compoziții ale lui Ludwig van Beethoven – este un extras din Simfonia a IX-a, compusă în 1823, care a decis să transpună în muzică versurile poemului „Odă bucuriei”, scris de Friedrich Schiller în 1785. Poemul exprimă viziunea idealistă a poetului german, care își dorea ca toți oamenii să se înfrățească – viziune împărtășită și de Beethoven.

„Odă bucuriei” a devenit imnul oficial al Uniunii Europene din anul 1985 și simbolizează nu numai Uniunea Europeană, ci Europa în sens mai larg. Fără cuvinte, în limbajul universal al muzicii, acest imn dă glas idealurilor europene de libertate, pace și solidaritate.

Participarea este gratuită.

Portativul literelor” este un proiect al Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași, care își propune să materializeze fuziunea dintre literatură și muzică prin audiții muzicale și lecturi publice din opera clasicilor literaturii românești și mondiale.

INFO

Biblioteca Judeţeană ”Gh. Asachi” Iaşi

Sediul central: Galeriile Comerciale “Ştefan cel Mare şi Sfânt”, nr. 8-10

Tel/Fax: 0332/110044

E-mailprograme@bjiasi.ro

Web: www.bjiasi.ro

FB: www.facebook.com/BibliotecaJudeteanaIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: