Radu Pavel Gheo citeste in MQ Viena

Seria “Lecturi în rezidenţă” inaugurate de ICR Viena în colaborare cu quartier21 ajunge la a 4-a ediţie.

Aflat la Viena cu o bursă de rezidenţă oferită de Museumsquartier Viena (cu sprijinul Ministerului Afacerilor Europene şi Internaţionale din Austria), scriitorul Radu Pavel Gheo va susţine o lectură publică în Raum D din Museumsquartier Viena – unul dintre cele mai mari areale culturale din lume situat în imediata apropiere a centrului istoric al capitalei austriece. Lectura versiunii germane a fragmentelor de text din ultimul roman al autorului, ”Noapte bună, copii!” este asigurată de actorul Till Firit.

Aflat la Viena cu o bursă de rezidenţă oferită de Museumsquartier Viena (cu sprijinul Ministerului Afacerilor Europene şi Internaţionale din Austria), scriitorul Radu Pavel Gheo va susţine o lectură publică în Raum D din Museumsquartier Viena - unul dintre cele mai mari areale culturale din lume. / Foto: Rafael Vasilcin

Evenimentul din 24 octombrie 2011 este cea de a patra lectură din seria “Lecturi în rezidenţă”, inaugurată in 2011, organizată de ICR Viena în cooperare cu quartier21, instituţie care gazduieşte autorii în cadrul rezidenţei creative vieneze. Radu Pavel Gheo a fost precedat de Florin Lăzărescu, Filip Florian şi Dan Lungu.

”Noapte bună, copii!” a fost numit de critici „romanul unei generaţii”, generaţia aşa-numiţilor „decreţei” din România socialistă. Este povestea unor prieteni din copilărie care în 1986 încearcă să treacă ilegal frontiera către Iugoslavia. Cele întâmplate în acea noapte îi vor urmări veşnic, chiar şi în America, unde în cele din urmă unii vor ajunge.

Titlul cărţii reproduce numele unei emisiuni radio legendare cu poveşti pentru copii, care era difuzată seara, în anii 1970-1980 şi se  difuzează şi astăzi. […] Noapte bună, copii! trimite concomitent la copilăria celor patru prieteni, personajele cărţii, şi la destinele lor viitoare. Şi nu e vorba numai de ei şi nici doar de copilărie şi de poveşti. Mulţi dintre noi am crescut cu vocea aceea cristalină care ne spunea seara „Noapte bună, copii!”, iar când am auzit-o peste ani, când eram oameni mari, am tresărit nostalgic, fără să ne dăm seama, că de fapt, ea mai conţinea un mesaj şi pentru noi, cei de acum: noapte bună, copii care aţi fost – şi nu veţi mai fi aşa niciodată, niciodată…” (Radu Pavel Gheo)

E greu să găseşti în Noapte bună, copii! ceva ce ar fi trebuit eliminat, vreo contradicţie, vreo inconsecvenţă a naraţiunii, vreo inadvertenţă. Articulaţiile textului funcţionează perfect. O mînă sigură a scris acest roman; cu siguranţă unul dintre cele mai bune romane nu doar ale anului în curs, ci şi ale generaţiei de prozatori căreia îi aparţine Radu Pavel Gheo.” (Bianca Burţa-Cernat)

Radu Pavel Gheo

Radu Pavel Gheo (n. 1969) a devenit cunoscut odată cu succesul instantaneu al volumului Adio, adio, patria mea… din 2003, ce relata anul său de emigrare în Statele Unite. A scris proză, eseuri şi teatru, iar cel mai recent roman al său, Noapte bună, copii!, a primit cîteva din cele mai importante premii literare naţionale. Autorul se descrie drept: “Radu Pavel Gheo (Gheorghiţă). Scriitor. Român din România, bănăţean din Banat şi, în esenţă, ticvăneanţ(-mic) şi cetăţean universal.”

INFO

www.gheoland.ro

ICR Viena

www.rkiwien.at

facebook

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Expoziția internațională de grafică „Holocaust” | Palatul Culturii

Au reînceput serile magice în Amfiteatrul Palas | 23-27 iunie 2021

Se redeschid bazele de agrement

Concert coral | Stagiunea estivala

Scrie un comentariu: