Racelile la copii: cum scapam de febra, nasul infundat si tuse?

raceala la copii

Andreea L., din Iasi: “Fetita mea de 4 ani a racit de mai multe ori anul acesta. Am vazut la stiri ca este un val de viroze si ca multi copii ajung in stare grava la spital. Sint virozele de anul acesta mai agresive? Cum pot sti daca e vorba doar de o raceala si nu e ceva mai grav la plamini? De ce scade febra atit de greu si dupa patru ore reapare? Cum se dau corect medicamentele pentru febra? E adevarat ca din cauza racelilor repetate se poate ajunge la otite? Dupa o raceala cind poate merge din nou la gradinita? Cit poate dura tusea dupa o raceala? Va multumesc“.

Dr. Catalina Ionescu, Unitatea de Primire Urgente, Spitalul de Copii “Sf. Maria” Iasi: “Modificarile termice ale mediului ambiant, precum si intrarea copiilor in colectivitate atrag dupa sine debutul virozelor. Manifestarile sint similare cu cele din anii precedenti cu observatia ca in aceasta toamna s-au inregistrat si simptome digestive, asa zise enteroviroze, cu varsaturi si diaree, ceea ce au condus la necesitatea evaluarii biologice si microbiologice pentru a certifica patologia virala. Acest aspect de enteroviroze ingreuneaza in unele situatii evolutia intrucit pacientii nu primesc medicatia “per os” ( n.r. – pe gura) din cauza varsaturilor si de asemenea pierderea de lichide prin lipsa aporului si varsaturi se asociaza cu semne clinice si biologice de deshidratare, impunind reechilibrare hidro-electrolitica.

Care sint simptomele unei viroze? Cum putem sti daca nu e vorba de ceva mai grav – o raceala puternica la plamini?

Simptomele unei viroze sint cele déjà stiute ca febra, stranut, rinoree (secretii nazale), durere in git, tuse, stare generala influentata. In general febra este moderata pina in 38,5 grd celcius, insa se pot inregistra si valori mai mari, functie de reactivitatea fiecarui organism in parte. Chiar daca aspectul clinic sugereaza o viroza, copilul trebuie examinat de medicul de familie pentru a certifica acest lucru. In mod normal  trebuie respectat un anumit circuit si anume examinare la medicul de familie si in cazul in care acesta considera ca starea pacientului nu permite tratamentul la domiciliu sau este nevoie de investigatii care nu pot fi efectuate in ambulatoriu, copilul va fi dirijat spre medicul specialist. Sint cazuri in care aspectul general poate sa te insele, daca pot spune asa sau cum se spune in popor “copilul poate duce o raceala pe picioare”. O febra inalta, mentinerea simptomelor respiratorii fara nici o ameliorare sau a febrei peste 3 zile sau accentuarea acestor simptome pot fi indicatori ai agravarii bolii. De aceea in aceste cazuri chiar daca a fost evaluat initial, se impune un nou control clinic si functie de caz extinderea investigatiilor.

De ce scade febra atit de greu si dupa patru ore reapare?

Febra reprezinta modul de reactie a organismului la agentii patogeni  si anume este provocata de proteinele pirogene pe care corpul le elimina atunci cind lupta impotriva unor microbi. Eliminarea acestor proteine este maxima in a 2-a si a 3-a zi de boala, ceea ce face ca cele mai multe viroze sa se termine dupa 3 zile. Insa exista cazuri cind sinteza acestor proteine  este redusa. In plus, cind scaderea febrei se realizeaza foarte rapid prin administrarea medicamentelor, boala poate evolua spre 5 – 7 zile. Daca agentul patogen incriminat este agresiv, daca hidratarea nu este adecvata si pierderile sint peste aport ( n.r. – copilul transpira mult si nu primeste suficiente lichide), atunci este posibil ca si o viroza sa se insoteasca de temperaturi  inalte. Insa, cele mai multe viroze se termina cu bine in a treia zi de boala. In general la  un copil cu febra moderata in context viral trebuie avut in vedere doua aspecte. Primul este hidratarea corespunzatoare pentru ca exista pierderi de lichide prin transpiratie – asta inseamna ceaiuri calde si sucuri de fructe, nu doar apa.  Al doilea aspect, la fel de important, este mentinerea unei o temperaturi adecavate a mediului ambient, respectiv un mediu usor racoros – 16 – 18 grade pentru a putea elimina caldura in mediul extern. Aceste manevre ajuta la scaderea febrei de cele mai multe ori, antitermicele fiind recomandate pentru febra inalta, cind exista risc de convulsii febrile – copil sub 5 ani sau cind copilul tolereaza greu febra. De exemplu, la un copil care face 38 – 38,5 grade Celsius este de preferat sa-l hidratam sI sa-l dezbracam daca dupa 30 minute nu avem scaderea temperaturii sau din contra avem o crestere atunci apelam la antitermice. Trebuie avut in vedere ca administrarea de antitermice determina transpiratie, inca un element in plus pentru pierderile de lichide, hidratarea fiind esentiala.

Cum se administreaza medicamentele pentru febra

Febra poate sa apara la intervale extrem de variate. De retinut: daca intervalul dintre doua crosete febrile este de 4 pina la 6 ore, trebuie sa se utilizeze antitermice de clase diferite in alternanta. De exemplu, daca initial i s-a dat copilului un medicament a carui substanta de baza este ibuprofenul – siropuri gen “Nurofen”, “Marcofen”, daca dupa patru ore copilul face din nou febra, atunci i se va administra paracetamol. Practic, nu se depasesc dozele pe 24 de ore din medicamentul respectiv. Daca intervalul in care reapare febra este mai mare, administrarea antitermicului trebuie impinsa pina la momentiul respectiv. Daca intervalul este mai scurt de patru ore. fie folosim metodele fizice, fie, daca este vorba de o temperatura extrem de inalta, algocalminul. O mare atentie in utilizarea acestui medicament, intrucit poate da reactii adverse, de la reactii alergice la tulburari hematologice.

Dupa o raceala exista posibilitatea unei tuse reziduale de una pina la doua saptamini

Pe parcursul unei raceli, tusea  poate evolua de la tuse seaca, la tuse plina si apoi iar la tuse seaca. In functie de tipul de tuse se pot administra siropuri, picaturi sau aerosoli la recomandarea medicului. Tusea trebuie interpretata in contextul general al bolii. Si anume, un copil cu multe secretii nazale poate prezenta tuse prin drenarea acestor secretii in git si iritrare locala. In acest caz o curatare corespunzatoare a nasului rezolva si tusea. Daca Inflamatia cailor respiratorii este extrem de intensa se poate recurge la medicamente cu rol mucolitic si antiinflamator. Intrucit de cele mai multe ori, racelile se limiteaza la nivelul cailor respiratorii superioare, aerosolii sint benefici prin actiunea lor locala. Solutiile utilizate pentru aerosoli contin substante care au efect antiinflamator, mucolitic.  Numarul sedintelor de aerosoli variaza de la una la trei pe zi. In functie de simptomatologie, trebuie oarecum particularizat numarul de sedinte, durata perioadei precum si continutul solutiei. Cit priveste tusea seaca, chiar daca debutul este cu tuse seaca, de cele mai multe ori copiii prezinta in evolutie tuse productiva. Asta inseamna ca pe parcursul virozei tusea seaca se transforma in tuse plina. Si atunci nu trebuie inhibata tusea seaca, decit daca produce un disconfort deosebit. Dupa o raceala exista posibilitatea unei tuse reziduale de una pina la doua saptamini, uneori si mai mult, functie de tipul afectiunii initiale, tuse care se remite de la sine. De fapt este vorba de procesul de regenerare a mucoasei respiratorii, procesul inflamator avind o perioada de remisiune.

Ce se poate face pentru a preveni aparitia otitelor?

Cavitatea nazala comunica cu urechea printr-un conduct numit trompa lui Eustachio. Aceasta comunicare face legatura dintre aerul extern si cel din urechea interna, realizind o presiune egala. La copil acesta tromba are un unghi de deschidere mai larga si este mai scurt. In timpul unei raceli pe linga inflamatia mucoasei nasului si gitului se poate realiza si o inflamatie a orificiului de deschidere al acestei trombe, mergind pina la inchiderea acestui orificiu cu consecinta unei presiuni negative in ureche. In evolutie este posibila si o secretie accentuata de mucus la anivelul acestui conduct cu consecinta aparitia unei otite seroase. Daca lucrurile evolueaza se poate ajunge la otita supurata prin suprainfectarea acelui lichid de secretie/ Plecind de la aceste generalitati este important pentru a evita aparitia otitelor sa se realizeze o decongestionare corespunzatoare a nasului: sa se curate nasul cu ser fiziologic si sa fie suflat, sa se utilizeze antiinflamatoare, iar copii mici sa fie alimentati in pozitie semisezinda, de 45 grade cel putin.

Cum se curata corect nasul copilului

Intr-o raceala avem de fapt o inflamatie a mucoasei nazale, ceea ce determina simptomele de nas infundat, precum si secretiile nazale abundente. In acest caz , mucoasa nasului trebuie umidifiata, curatata pentru a amelioara fenomenele locale. Acest lucru se poate realiza cu ser fiziologic caldut (serul fiziologic rece determina vasoconstrictie). Serul fiziologic caldut se administreaza astfel: 1-2 picaturi in fiecare nara, de 5- 6 ori pe zi. Serul fiziologic poate fi inlocuit cu apa de mare, care se administreaza doar de 3- 4 ori/zi. Solutiile de apa de mare sint de fapt solutii fiziologice cu continut crescut in saruri minerale. In cazul in care exista si secretii nazale dupa umidifierea cu ser fiziologic, se aspira secretiile nazale cu pompita, aspirator nazal sau batista bebelusului. Aceasta aspirare de secretii se va realiza de 3 ori/zi. Doar daca se impune, in mod exceptional, aspirarea se poate face de mai multe ori pe zi. Daca se insista prea mult, exista riscul sa lezam prin aspiratii repetate mucoasa nazala. In cazul copiilor mai mari, dupa administrarea de ser fiziologic, acestia trebuie sa-si sufle nasul corect: intii o nara si apoi cealalta nara. De preferat, curatarea nasului se va realiza cu 15-20 de minute inainte de masa. Un nas obstruat (n.r. – infundat) nu permite o respiratie normala, determina dificultati alimentare, alterarea gustului si mirosului. De asemenea, curatarea nasului nu se realizeaza dupa masa, intrucit copilul se agita, plinge, poate sa verse si sa aspire continutul gastric in caile respiratorii. Atentie: solutiile nazale de tip „Olynth” au rolul de decongestionant al mucoasei nazale, de a reduce edemul si inflamatia mucoasei, rezultatele fiinf foarte bun, dar au si unele efecte secundare. Nu trebuie administrate mai mult de 3 ori/zi si nu mai mult de 5 zile, intrucit dau iritatii ale mucoasei, dependenta  si uneori, prin efectele secundare prezentate, avem ca rezultat tocmai ceea ce incercam sa tratam.

Dupa o raceala cind poate merge copilul din nou la gradinita?

Transmiterea virusurilor este pe cale aerogena  de aceea pentru a evita imbolnavirea altora copilul trebuie tinut acasa, izolat pina la vindecare. De asemenea, exista riscul de suprainfectie si de agravare a evolutie in cazul in care un copil bolnav este introdus in colectivitate.  In mod obisnuit o viroza trece in trei, maxim sapte zile. Dupa aceasta perioada poate fi introdus in colectivitate”.

Sursa: Ghidul pentru Sanatate – Ziarul de Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Cuvinte cheie: , ,

7 comentarii la “Racelile la copii: cum scapam de febra, nasul infundat si tuse?”

  1. Ileana_serca says:

    Eu de Prospan auzisem demult. Nu stiam ca e asa bun si ca atita lume il recoamnda. De obicei iubesc sa fac inhalatii la nebuliser…de asta cred ca am sa incerc si eu varianta de picaturi.

  2. Sebastiana_bb says:

    Maria, pentru virsta asta e potrivat cred ca doar Prospan, nu contine coloranti si e pe baza de exctract de iedera. E foarte bun atit pentru bebelusi cit si pt copii. Mai puteti sa ii face aerosol cu nebuliser cu picaturi Prospan, dar mai bine consultati medicul vis-a-vis de dozaj.

  3. Maria says:

    Buna copilul meu are 1,2 luni nu am nici un fel de medicament pt el de tusa… CE ii pot da sa nu mai tuseasca …??? Are 2 zile si saracu de la farmacie nu imi da nmc fr prescriptie medicala …va rog…

  4. cristy says:

    si noi folosim siropul de ridiche cu miere, ceaiuri cu lamaie dar si siropul Prospan recomandat de medic. Eu am ramas foarte multumita de el. este foarte eficient, natural, fara conservanti si coloranti.

  5. marcela says:

    Eu folosesc impachetarile in cazul febrei, in cazul tusei folosesc la fel siropul Prospan, dar mai fac si inhalatii cu el si cu menta si eucalipt. Asa ne-a recomandat medicul. Ceaiul de ghimbir este foarte bun pentru cei ce pot sa il suporte si sa il bea.

  6. arina says:

    Si noi folosim sarea de mare pentru nasuc, iar pentru tusa folosim siropul Prospan pe baza de iedera, eficient si pentru cea productiva inclusiv ceaiurile de plante cu miere.

  7. alex says:

    Pentru decongestia si ingrijirea cailor respiratorii la copii sunt foarte bune produsele Xlear care contin Xylitol si sare de mare (Kid’s Xlear). Acestea au actiune antibacteriana, antiinflamatoare, sunt foarte bine tolerate, nu au contraindicatii, nu produc dependenta

Scrie un comentariu: