Quentin Leo Cook aka DJ Fatboy Slim

Quentin Leo Cook sau Norman Cook daca vreti asa este sarbatorit astazi la Power Play. Are nume de explorator, insa descoperirile sale sunt din alta zona – cea muzicala. Il cunoasteti sub pseudonimul DJ Fatboy Slim. Facem un scrath pe vinilul vietii sale, dam timpul inapoi si vedem ca Norman s-a nascut pe 31 iulie 1963 in Reigate, Surrey, Anglia. Initial, a vrut sa urmeze o cariera in politica, astfel ca si-a luat o diploma in engleza politica si sociologie la Universitatea din Brighton. A pus mana pe platane prima data la 16 ani, iar la 19 devenise destul de bun asa ca isi arata talentul pe scena locala.


In 1985 primeste un telefon de la vechiul sa prieten si coleg de scoala, Paul Heaton care formase trupa ”The Housemartins” si avea nevoie de un profesionist in spatele butoanelor. Insa stilul soft-rock al celor de la Housemartins nu era pentru Norman, asa ca dupa desfiintarea trupei, in 1988, se apuca de un alt proiect, ”Beats International”, in care i-a cooptat pe vocalista Lindy Layton si pe multi-instrumentistul Andy Boucher. Succesul n-a intarziat sa apara, iar samplelurile si loopurile lui Norman sunt de ascultat pe superhitul “Dub Be Good To Me”. Primul album, “Let Them Eat Bingo” a devenit discul preferat al DJ-ilor din Regat, iar Norman s-a facut cunoscut cu aceasta ocazie performand live cat se poate de des. Al doilea album, “Excursion on the Version” din 1991, o mixtura de dub si raegge n-a mai prins la public, iar Norman si-a indreptat atentia catre o alta zona – cea pop. Proiectul sau – ”Freak Power” construit cu Ashley Slater a fost un succes mai ales datorita piesei no.1, “Turn On, Tune In, Cop Out”, care a fost cumparata pentru o campanie a firmei de jeans Levis. Timp de trei ani, Norman a fost rezident in clubul Big Beat Boutique unde i-a intalnit pe cei de la Chemical Brothers. Acestia i-au spus ca are prea multe idei bune si ca ar fi pacat sa se piarda stand doar in spatele butoanelor. Asa ca Norman s-a apucat de strans materiale pentru un prim disc.

“Better Living Through Chemistry” i-a dat pe spate pe toti mai ales datorita sampler-urilor de tip oldies peste ritmuri de funk si hip hop. Desi discul n-a produs decat un single de top, “Everybody Needs a 303”, Norman si-a facut clienti la remixuri printre vedetele pop, dupa ce in acelasi an a editat piesa celor de la Cornershop, “Brimful of Aisha”. Nume mari precum U2 sau Madonna au batut la usa lui pentru cateva remixuri. “You’ve Come a Long Way, Baby” aparut in 1998 s-a dovedit a fi o bomba muzicala. “The Rockafeller Skank” si “Praise You” au ajuns in fruntea topului britanic. Piesa “Praise You” a beneficiat de un videoclip super original dupa o idee a regizorului Spike Jonze si a luat o multime de premii. De atunci, Norman a aparut in multe filme de categorie B si chiar blockbustere, insa in roluri mici.

Activitatea sa a continuat cu albumele “Halfway Between the Gutter and the Stars” din 2000 sau “Palookaville” din 2004, insa de remarcat sunt aparitiile sale live. Cea din 2002, de pe plaja din Brighton, este un exemplu de magie. In loc de 60 de mii de oameni cati erau asteptati sa vina la concertul lui Fatboy Slim, acesta s-a trezit ca invarte platanele in fata a peste 250.000 de oameni. Politia a reactionat facand sa se termine concertul mai repede decat de obicei, insa evenimentul a fost trecut in cartea recordurilor. Excentric si inovativ, Norman Cook alias Fatboy Slim a fost inclus in Birghton Hall of Fame langa o alta personalitate a orasului, Winston Churchill. In 2010 a aparut ca headliner la Glastonbury, pentru ca inaintea startului Campionatului Mondial de Fotbal din Africa de Sud sa sustina un recital de senzatie in Cape Town pentru FIFA World Cup Music Festival, alaturi de nume mari ale muzicii precum Alicia Keys sau John Legend. Ii spunem “La Multi Ani” si-l ascultam astazi la Power Play pe Fatboy Slim cu unul dintre cele mai mari succese ale sale – “Right Here, right now”!

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: