QR code pe monumentele din Sibiu

Editia din acest an a Festivalului Huet.Urban, eveniment care va avea loc la Sibiu în acest week-end, va prezenta istoria Pietei Huet într-un mod unic: prin utilizarea codurilor QR (Quick Response). Clădirile reprezentative din piată au fost introduse într-un sistem computerizat care contine date istorice, specificatii arhitecturale, personalităti care au locuit în clădirile respective, fotografii si alte informatii relevante.

QR CODE@Sebastian Marcovici

Codul QR a fost dezvoltat ca alternativă la codul de bare care nu putea stoca prea multe informaţii şi se scana greu. Soluţia propusă de japonezi oferă un răspuns rapid la scanare (de unde şi denumirea quick response=răspuns rapid) şi stochează până la 7089 caractere

Actiunea reprezintă prima etapă a proiectului „Promovarea patrimoniului cultural prin QR cod”, proiect finantat prin Administratia Fondului Cultural National (AFCN) care va fi implementat în centrul istoric din Sibiu până la finele lunii august.

În acest week-end sibienii si turistii vor afla informatii scanând codul de bare de pe 8 plăcute informative. Ele vor fi luminate  La finalul proiectului, 60 de monumente istorice din centrul istoric al Sibiului vor fi incluse în acest circuit virtual. Proiectul este implementat de Neoma Solutions în colaborare cu Asociatia Pentru Înfrumusetarea orasului Sibiu  (AIOS) si Fundatia Heritas.

„Proiectul “Promovarea patrimoniului cultural prin QR cod” îsi propune realizarea unui sistem de ghidaj turistic si furnizarea de informatii online pentru obiectivele culturale si turistice ale orasului Sibiu. Fiecare obiectiv din sistem va avea o pagină cu informatii multilingve istorice, culturale, de localizare si alte puncte de interes. Utilizatorii vor putea alege dintre mai multe trasee tematice sau personalizate si vor putea transmite despre acestea impresii si fotografii pe retelele de socializare.” a declarat Florin Cojocaru, reprezentantul Neoma Solutions, firma care a initiat proiectul.

Principalii beneficiari: turistii

În urma unui studiu efectuat pe un esantion de 24.000 de persoane, 7.200 de persone au manifestat interes pentru folosi telefonul mobil pentru accesarea unui astfel de sistem de ghidaj. Indirect, orasul Sibiu si cetătenii acestuia vor beneficia de pe urma proiectului prin dezvoltarea turismului, întrucât sistemul permite si semnalizarea punctelor de interes din apropierea monumentelor, spatii de cazare, restaurante, baruri si modalităti de petrecere a timpului liber.

Ce este un QR code?

Codul QR (Quick Response) este un cod bi-dimensional / cod matrice creat în 1994 de compania japoneză Denso Wave. Codul a fost dezvoltat ca alternativă la codul de bare care nu putea stoca prea multe informatii şi se scana greu. Solutia propusă de japonezi oferă un răspuns rapid la scanare (de unde şi denumirea quick response=răspuns rapid) şi stochează până la 7089 caractere, în plus, acest cod poate fi scanat din orice directie şi din orice unghi (practic 360 grade).

Experienta în implementarea de solutii similare

Neoma Solutions este o companie sibiană care oferă solutii informatice pentru livrarea datelor în cele mai bune conditii pe dispozitive mobile (telefoane, smartphone, tablete etc) si asigura crearea de pagini de internet optimizate pentru dispozitivele mobile, furnizarea de statistici referitoare la accesarea acestora si generarea de coduri QR pentru distribuirea link-urilor.  Compania a mai realizat proiecte similare în Sibiu în colaborare cu diferiti operatori culturali. Cel mai reprezentativ este cel implementat anul trecut în Muzeul în aer liber ASTRA,  în urma căruia institutia a inclus peste 100 de obiective într-un astfel de sistem de ghidaj bazat pe scanarea unor coduri QR.

INFO

http://neoma.ro/

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: