Puteti testa Windows 10 Technical Preview pentru telefoane

windows-10-preview-phone

Daca utilizatorii PC-urilor au avut acces la versiunea Technical Preview a viitorului Windows 10 inca din toamna lui 2014, utilizatorii telefoanelor Windows Phone au fost nevoiti sa se multumeasca doar cu promisiuni. Pana acum!

Asa cum a promis, Microsoft a facut disponibila versiunea Windows 10 si pentru telefoane. Pentru a o testa trebuie sa instalati aplicatia Windows Insider, si sa va inscrieti in Insider Program, daca inca nu ati facut-o.

Lista de noutati este destul de mare, pe acesta figurand in acest moment:

  •  imagini de fundal full size pentru ecranul de start;
  • o versiune extinsa Quick Action disponibila in Action Center; acum poti vedea pana la trei randuri de butoane (fata de unul in versiunea anterioara);
  • notificarile sunt acum interactive si va permit sa actionati direct, fie ca doriti sa dezactivati o alarma sau sa vedeti o harta;
  • versiune imbunatatita spech to text pe care o poti utiliza in orice camp care permite introducerea de text. Cuvintele apar pe masura ce le pronunti, iar tehnologia este suficient de inteligenta pentru a face diferenta intre cele care suna  similar;
  • o aplicatie Photo mult mai performanta, care va agrega fotografiile salvate local cu cele de pe OneDrive;
  • aceasta este primul Windows 10 care ofera  indicii despre Spartana –  motorul viitorului browser integrat. Tehnologia este gazduita acum in IE dar trebuie sa ne asteptam ca, in viitoarele versiuni Windows 10, noul browser sa inlocuiasca Internet Explorer.

Exista si cateva limitari : noile versiuni de Office, Mail si Calendar vor fi disponibile in viitoarele lansari iar asistentul Cortana este disponibil doar in limba engleza si numai pentru SUA. Microsoft a promis că Windows 10 va fi disponibil pe majoritatea telefoanelor Lumia care folosesc in prezent Windows Phone 8.1, insa prima versiune Technical Preview poate fi instalata doar pe un numar limitat de modele. Acestea sunt: Lumia 630, 635, 636, 638, 730 si 830, alte modele urmand sa primeasca suport in viitoarele versiuni de test Windows 10.

Este o selectie destul de ironica pentru o prima lansare. Majoritatea celor care si-ar dori sa testeze cum functioneaza noul Windows 10 pe telefoanele lor este mai probabil sa detina un model de varf, ca HTC One M8 sau Lumia 930.

Microsoft a declarat ca au fost alese dispozitive mai putin performante pentru testare deoarece pentru ele exista deja imaginea OS care permite recuperarea. Desi compania sustine ca nu au fost probleme la instalare cu niciunul din modelele testate, se poate intampla ceva neplacut si atunci este bine sa existe posibilitatea de a reveni la platforma anterioara. Exista si o motivatie tehnica pentru aceasta selectie limitata: telefoanele varf de gama tind sa aiba partitii mici pentru sistemul de operare, iar instalarea Windows 10 ar necesita repartitionarea memoriei interne, actiune considerata, probabil, prea periculoasa. Microsoft lucreaza la un instrument care sa creeze dinamic spatiul necesar pentru instalarea noului Windows 10.

In plus, oferind Windows 10 pentru testare doar pentru un numar limitat de telefoane,  echipa de dezvoltare poate sa descopere si sa rezolve mai usor orice potential bug.

Microsoft lucreaza, de asemenea, la aplicatii universale care sa fie compatibile cu toate mediile de lucru,  de la telefoane la calculatoare desktop.

Dacă aveti unul din modelele compatibile, puteti instala aplicatia Windows Insider din Windows Phone Store, alegeti unul din cele doua programe de actualizare (Fast sau Slow) si puteti incepe instalarea noului sistem de operare. Va puteti astepta la probleme si  incompatibilitati. In acest moment, Windows 10 Technical Preview nu include suport VPN, setarile pentru alarme, Wi-Fi si retelele de date trebuie reintroduse manual, tastaturile în alte limbi decat engleza au probleme cu descarcarea si instalarea, etc

In cazul in care ceva merge prost sau daca nu sunteti multumiti de functionarea noului OS, aveti la  dispozitie un instrument care permite revenirea la versiunea anterioara a platformei Windows Phone 8.1. Pentru mai multe informatii despre viitoarele preview-uri Windows 10 , cat si pentru problemele curente vizitate blog-ul Microsoft.

Sursa: The Next Web; Go4It

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: