Psihologia superstitiei, de Stuart A. Vyse – Editura Trei

Psihologia superstitieiAutor: Stuart A. Vyse

Traducere din engleza de Anacaona Mindrila-Sonetto

Nr. de pagini: 408

Pret: 39.00 Ron

Colectia: Psihologia pentru toti, Editura TREI

De ce e atat de raspandit comportamentul superstitios? Cum se constituie si se intretine acest comportament? Exista o personalitate superstitioasa? Chiar si intr-o societate avansata tehnologic, cum este cea contemporana, superstitiile sunt la fel de raspandite ca oricand. De multe ori, fenomenele din laboratorul de psihologie sunt foarte indepartate de complexitatea necontrolata a lumii exterioare, iar in cazul superstitiei prapastia pare deosebit de mare. Desi niciun adevar psihologic simplu nu poate explica diferite practici precum numerologia, apelul la vrajitoare sau folosirea talismanelor, psihologia moderna poate sa explice multe din superstitiile noastre foarte raspandite. Vom vedea ca superstitiile nu sunt anormale. Ele sunt de fapt un rezultat paradoxal, in mare masura previzibil, al proceselor ce controleaza invatarea si cognitia umana.

Conceptiile de tip mana [magice] sunt atat de frecvente si atat de larg raspandite, incat ar trebui sa ne intrebam daca nu ne confruntam cu o forma de gandire permanenta si universala care, fiind o functie a unei anumite situari a mintii in fata lucrurilor, trebuie sa apara de fiecare data cand exista aceasta situare. – Claude Levi-Strauss

Cercetarile asupra controlului si asupra beneficiilor pe care le ofera acesta conduc la doua concluzii importante privind superstitiile bazate pe iluzia controlului. In primul rand, dorinta de control omniprezenta a oamenilor este o motivatie importanta a comportamentului superstitios. Superstitiile ofera un sentiment al controlului asupra incontrolabilului. In al doilea rand, cercetarile lui Shelley Taylor sugereaza ca, atunci cand superstitiile sunt exercitate in contextul stresului sau al amenintarii, controlul iluzoriu ce rezulta poate avea valoare psihologica. Mai multe dovezi in favoarea acestui fapt pot fi gasite intr-o serie de studii de laborator care arata ca, in conditii de stres, jucatorii preferau jocuri de noroc ce ofereau un sentiment iluzoriu al controlului.

Stuart A. Vyse este profesor la catedra de psihologie a Colegiului Connecticut.

INFO

edituratrei.wordpress.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: