Provocările culturii: 28 octombrie 1940 – Ziua Marelui NU!

afis-provocarile-culturii-1nov

Marți, 1 noiembrie 2016, începând cu orele 09.00, la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași va avea loc dezbaterea „28 octombrie 1940 – Ziua Marelui NU!”. Invitatul special al întâlnirii este Pavlos Vasileiadis, lector doctorand în istorie balcanică la Universitatea Aristotel din Salonic, care va susține o prelegere despre istoricul acestei zile.

28 octombrie 1940 este ziua în care Mussolini a dat un ultimatum premierului grec Ioaniss Metaxas de a permite trecerea trupelor italiene prin Grecia, altfel avea de înfruntat războiul. Premierul grec a răspuns printr-un categoric Okhi (NU). La nici două ore, Grecia era atacată, intrând astfel în cel de Al Doilea Război Mondial. Abia în următorul an, în luna mai, a fost eliberat poporul grec. De atunci, toată Grecia sărbătorește Ziua Demnității, comemorând eroii căzuți în lupta antifascistă.

Activitatea se desfășoară în cadrul proiectului „Provocările culturii”, inițiat de Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” în parteneriat cu Colegiul Național „Mihai Eminescu” și Uniunea Elenă din România – Filiala Iași.

Prima întâlnire din cadrul proiectului s-a desfășurat pe 25 octombrie a.c. și a avut ca temă „Jurnalul – între ficțiune și realitate istorică”, discuțiile fiind axate pe condiția umană și intelectuală în fața totalitarismului și persecuțiilor, despre modalitatea prin care creația literară și artistică poate mărturisi despre destinul autorilor, al unei colectivități și a unei epoci, toate acestea pornind de la două volume faimoase ale literaturii naționale și universale, Jurnalul Fericirii de N. Steinhardt și Jurnalul Anei Frank.

INFO

Biblioteca Judeţeană ”Gh. Asachi” Iaşi

Sediul central: Galeriile Comerciale “Ştefan cel Mare şi Sfânt”, nr. 8-10

Tel/Fax: 0332/110044

E-mail programe@bjiasi.ro

Web: www.bjiasi.ro

FB: www.facebook.com/BibliotecaJudeteanaIasi

PE ACEEASI TEMA:
afis-conferinta-anbpr-iasi

Conferinţa Naţională a Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor din România la Iasi

afis-concurs-desene-originale-web

Concurs de desene originale dedicat scrierilor lui Ionel Teodoreanu

youth-m

Trei weekend-uri cu “Biblioteci in parcuri”

14702305_1007595409386904

”Învaţă jucând… Joacă învăţând!” la Biblioteca Judeţeană “Gh. Asachi” Iaşi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:
afis_ideajam_iasi

IdeaJAM Iasi – concurs de prezentare a ideilor inovatoare din tehnologie

santas-eagles

Santa’s Eagles 2016

dreamsphere

Dreamsphere LIVE @RocknRolla

poveste-dragoste-ateneu

Proiectie de film: ”Poveste de dragoste” @Ateneul din Iasi

Scrie un comentariu: