Provocările culturii: 28 octombrie 1940 – Ziua Marelui NU!

afis-provocarile-culturii-1nov

Marți, 1 noiembrie 2016, începând cu orele 09.00, la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași va avea loc dezbaterea „28 octombrie 1940 – Ziua Marelui NU!”. Invitatul special al întâlnirii este Pavlos Vasileiadis, lector doctorand în istorie balcanică la Universitatea Aristotel din Salonic, care va susține o prelegere despre istoricul acestei zile.

28 octombrie 1940 este ziua în care Mussolini a dat un ultimatum premierului grec Ioaniss Metaxas de a permite trecerea trupelor italiene prin Grecia, altfel avea de înfruntat războiul. Premierul grec a răspuns printr-un categoric Okhi (NU). La nici două ore, Grecia era atacată, intrând astfel în cel de Al Doilea Război Mondial. Abia în următorul an, în luna mai, a fost eliberat poporul grec. De atunci, toată Grecia sărbătorește Ziua Demnității, comemorând eroii căzuți în lupta antifascistă.

Activitatea se desfășoară în cadrul proiectului „Provocările culturii”, inițiat de Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” în parteneriat cu Colegiul Național „Mihai Eminescu” și Uniunea Elenă din România – Filiala Iași.

Prima întâlnire din cadrul proiectului s-a desfășurat pe 25 octombrie a.c. și a avut ca temă „Jurnalul – între ficțiune și realitate istorică”, discuțiile fiind axate pe condiția umană și intelectuală în fața totalitarismului și persecuțiilor, despre modalitatea prin care creația literară și artistică poate mărturisi despre destinul autorilor, al unei colectivități și a unei epoci, toate acestea pornind de la două volume faimoase ale literaturii naționale și universale, Jurnalul Fericirii de N. Steinhardt și Jurnalul Anei Frank.

INFO

Biblioteca Judeţeană ”Gh. Asachi” Iaşi

Sediul central: Galeriile Comerciale “Ştefan cel Mare şi Sfânt”, nr. 8-10

Tel/Fax: 0332/110044

E-mail programe@bjiasi.ro

Web: www.bjiasi.ro

FB: www.facebook.com/BibliotecaJudeteanaIasi

PE ACEEASI TEMA:

Consiliere juridică privind protecția copilului și a familiei: serviciu oferit gratuit de Biblioteca Județeană Iași

„Sus cortina!” – Atelier de teatru pentru copii. Gratuit!

„Bookland Evolution” la Biblioteca Județeană Iași: De la adolescență la o carieră de succes

Club CLEPSIDRA: „Ion Creangă – cunoscutul necunoscut”

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Opening Party la Tiki Village. Invitati: DJ Optik și Adrian Eftimie

Deschis la Distractie te provoaca la cel mai tare CONCURS de gatit in familie!

FIE 2017 / Weekend de muzica clasica cu participare internationala

”Supraviețuirea creştinului ȋn cetate” – o analiză la rece realizată de profesorii Adrian Papahagi şi Radu Preda

Scrie un comentariu: