Proteste de Ziua Mediului in Iasi si alte 7 orase din tara

Proteste de Ziua Mediului in Iasi si alte 7 orase din tara/ afis iasiUPDATE: Primăria Iaşi nu a autorizat un miting în Copou de Ziua Mondială a Mediului

Astăzi a fost Ziua Mondială a Mediului. În mai multe oraşe din ţară au fost stabilite întruniri în care să se discute problemele actuale de mediu care afectează populaţia. La Iaşi urma să aibă loc, la ora 18:00, în Copou,un miting la care să se dezbată şi acţiunea de tăiere a teilor. Întrunirea nu a fost autorizată.

Comunicatul Partidului Ecologist: “Partidul Ecologist Roman (PER) condamna atitudinea conducerii Palatului Roznovanu, care nu a autorizat actiunea ce urma sa fie organizata astazi in Copou, cu ocazia Zilei Mondiala a Mediului. PER considera ca este o rusine pentru municipiul Iasi, avand in vedere importanta Zilei care se sarbatoreste la nivel mondial. Conducerea primariei isi depaseste atributiile si stopeaza o actiune ce nu are caracter politic. In toate marile orase din tara au loc astfel de actiuni, numai la Iasi este interzis. Probabil, reprezentantilor din primarie, le este frica de furia iesenilor. Un astfel de eveniment le aduce aminte de defrisarile masive facute in centrul orasului, in primavara acestui an, cand s-au taiat peste 100 de copaci. Mai mult decat atat, pentru a-si arata dispretul pentru locuitorii acestui oras, astazi, reprezentatii primariei s-au apucat din nou de taiat tei, de aceasta data fiind vizati cei de pe Copou. Din punctul nostru de vedere, iesenii sufera din cauza neglijentei autoritatilor locale, care nu tin cont de interesele reale ale cetatenilor, si nu organizeaza dezbateri publice pentru proiecte mari care vizeaza viitorul municipiului”.

Sursă: www.ziaruldeiasi.ro

Comunicat de presa

Societatea civilă continuă să ia atitudine în fata distrugerii sistematice a naturii si marchează această zi prin organizarea unor actiuni de informare si prin proteste în mai multe orase din tară. Legile ce ar trebui să apere dreptul cetătenilor la un mediu curat nu numai că nu sunt respectate, ci sunt schimbate astfel încât poluatorii să îsi desfăsoare activitatea fără a fi deranjati. În centrul atentiei se pozitionează dorinta de a favoriza cât mai mult marile companii, a căror activitate dăunează mediului, în detrimentul interesului public.

Rosia Montană, Gazele de sist, Organismele Modificate Genetic, MicroHidrocentralele, Pesticidele care omoară albinele, amenintarea Dunării si Deltei, Defrisările masive ale pădurilor, Poluarea aerului sunt principalele directii de actiune si luptă ale societătii civile si ale cetătenilor. Cu toate acestea, vocea cetătenilor si a societătii civile răzbate cu greutate în media datorită sirului nesfârsit de scandaluri politice. Agenda cetătenilor nu este agenda politicienilor.
Manifestatiile sunt sustinute de proteste în Bulgaria la granita Vama Veche si în Sofia.

PROGRAM

 • Iasi (18.00) Parcul Copou (Organizator A.C.A.R)
 • Bucuresti Piata Universitătii Statui: orele 16.00 – 21.00 expozitie mediu, 18.00-20.00: miting
 • Cluj-Napoca (18.00): Piata Unirii (Tinerii Mâniosi)
 • Mangalia (17.00) Casa de Cultură
 • Sibiu (17.00) Piata Mare
 • Oradea (18.00) Piata Unirii (Academia Civică)
 • Sighisoara (17.00) Piata Muzeului
 • Radauti: (18.00) Parcul Central
 • Timisoara, Alba Iulia: campanii de informare stradala

Semnatarii acestui comunicat de presa sunt: Coaliţia pentru Mediu din România, Campania Salvaţi Roşia Montană, Asociaţia România Fără Ei.

INFO

Asociatia România Fără Ei

www.stopfracturare.ro

Salvati Rosia Montana

www.rosiamontana.org/

Coalitia pentru Mediu

oalitiademediu.ro/

 

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

4 comentarii la “Proteste de Ziua Mediului in Iasi si alte 7 orase din tara”

 1. Sorin Minea says:

  @vladi asa mi se pare si mie, atata timp cat nu am vazut niciun rezultat intru salvarea mediului. Da, s-a instalat o statie de epurare a apei, dar asta a instalat-o compania miniera, nu ongistii!

 2. vladi says:

  @Sorin Minea si-au salvat propriile buzunare pe seama suferintei oamenilor din Rosia Montana, asta au facut pana acum.

 3. Sorin Minea says:

  parerea mea sincera este ca protestele nu ajuta cu nimic mediul. Mai bine ieseau la colectare colectiva de deseuri, iar Campania Salvati Rosia Montana nu a salvat nimci pana acum!

 4. Calin says:

  mda… eu nu ii inteleg pe aia anti Rosia Montana, de ce se opun? localitatea a fost lasata intr-o poluare de nedescris de catre stat, fosta exploatare a statului, proiectul minier actual include si curatarea mizeriei lasate in urma de stat…

Scrie un comentariu: