Propunerea Germaniei și cea a Iranului la Oscar, proiectate la Les Films de Cannes à Iași

Festivalul filmelor de Cannes la Iași vine pe 28 și 29 octombrie, la Ateneul din Iași, cu o selecție de producții mult-așteptate, în premieră. Comedia elogiată de presa internațională la Cannes și propusă de Germania la Oscar 2017 – Toni Erdmann, drama The Salesman, care va reprezenta Iranul la Premiile Academiei Americane de Film, și thriller-ul psihologic The Neon Demon vor fi proiectate în cele două zile de week-end la Les Films de Cannes à Iași.

the-salesman_1

The Salesman este singurul film din competiția oficială a Festivalului de la Cannes distins cu două trofee: Premiul pentru scenariu și Premiul pentru interpretare masculină, acordat lui Shahab Hosseini. Filmul regizat de Asghar Farhadi (Nader and Simin: A Separation) este propunerea Iranului la Oscarul pentru Cel mai bun film străin în 2017. Farhadi urmărește un cuplu din Teheran a cărui viață se schimbă dramatic după mutarea într-o altă locuință și o vizită neașteptată.

toni-erdmann_1

Toni Erdmann (r. Maren Ade) a fost favoritul presei internaționale la trofeul Palme d’Or și a câștigat Premiul criticii – FIPRESCI la Cannes. Filmată aproape integral în România, este singura peliculă din anul 2016 inclusă recent în Top 100 Cele mai bune filme ale secolului 21 de către BBC Culture și va reprezenta Germania la Premiile Oscar. Toni Erdmann spune povestea unui tată excentric, ajuns la pensie și pus mereu pe glume, care hotărăște să îi facă o vizită surpriză fiice sale, o femeie de carieră care lucrează la un proiect important ca strateg corporatist în București. Regizoarea Maren Ade a deschis oficial, anul acesta, Les Films de Cannes à Bucarest, pe 14 octombrie.

the-neon-demon_1

Semnat de regizorul lui Drive și Only God Forgives, Nicolas Winding Refn, The Neon Demon a polarizat critica internațională. Horror-ul psihologic ultra-stilizat este plasat în lumea înșelătoare a modei din Los Angeles și urmărește ascensiunea fulgerătoare a unui fotomodel (Elle Fanning) și geloziile și complicitățile care se nasc în jurul ei. Keanu Reeves apare într-un rol „care îți dă fiori”, potrivit The Guardian.

În premieră în Iași vor rula și titlurile anunțate deja – I, Daniel Blake, filmul care i-a adus anul acesta cel de-al doilea Palme d’Or din carieră cineastului britanic Ken Loach, Juste la fin du monde, în regia lui Xavier Dolan, distins cu Marele Premiu și Premiul Juriului Ecumenic, Bacalaureat, al lui Cristian Mungiu, premiat pentru regie (ex aequo) la Cannes, și cel mai nou film marca Pedro Almodóvar, Julieta, propunerea Spaniei la Oscarurile de anul viitor.

Programul proiecțiilor poate fi consultat pe filmedefestival.ro. Intrarea este liberă. Locurile pot fi rezervate, gratuit, la numărul de telefon 0741 279 740.

 

Festivalul inițiat de regizorul ieșean Cristian Mungiu în 2010 și devenit unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale din București ajunge pentru prima dată la Iași, pe 28 și 29 octombrie, pentru un week-end cu filme de Cannes. Les Films de Cannes à Bucarest a început pe 14 octombrie și se va încheia pe 23 octombrie.

INFO

 www.filmedefestival.ro

Facebook Event

Les Films de Cannes a Bucarest.

E-mail:  contact@filmedefestival.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: