Proiectul fotografic ”Tara fara parinti” este prezentat la Berlin

Carolina, Republik Moldau 2008 C Andrea Diefenbach

Programul conex al expoziției ”Minunata lume nouă. Case ale migranţilor români” continuă în luna februarie cu un eveniment dedicat fotografiei documentare. Pe data de 4 februarie 2016, orele 19.00, va avea loc la Muzeul Culturilor Europene din Berlin prezentarea proiectului fotografic Ţară fără părinţi (Land ohne Eltern), realizat de Andrea Diefenbach.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român din Berlin în colaborare cu  Departamentul Europa centrală şi de sud-est din cadrul Muzeulului Culturilor Europene din Berlin (Koordinierung Ostmittel- und Südosteuropa am Museum Europäischer Kulturen),

Expoziția ”Minunata lume nouă. Case ale migranţilor români”, găzduită de Muzeul Culturilor Europene din Berlin în perioada 21 noiembrie 2015 – 24 aprilie 2016, prezintă într-o formă inedită diferite aspecte ale migraţiei şi boom-ului din construcţii în regiunile din Nordul României.

Manifestarea de pe 4 februarie oferă o perspectivă lărgită asupra fenomenului migrației, aducând în discuție un alt spațiu geografic. Prin prezentarea proiectului Ţară fără părinţi este documentată tema „Euro-orfanilor” în Republica Moldova.

Andrea Diefenbach prezintă în fotografiile sale  viaţa migranţilor din această țară, subliniind într-un mod dureros distanţa dintre două lumi despărţite una de cealaltă: lumea copiilor lăsați în urmă acasă şi cea a părinților care lucrează în străinătate. Acest proiect a fost finanțat de către Fundația Robert Bosch și prin intermediul premiului pentru fotografie documentară 2007/08 oferit de Fundația Wüstenrot. Fotografiile au fost publicate sub forma unui album intitulat Land ohne Eltern, care a apărut în anul  2012 la editura Kehrer din Heidelberg.

Înainte de eveniment, începând cu orele 18.00, va avea loc un tur ghidat al expoziției.

Andrea Diefenbach a studiat arta fotografică la Bielefeld. Lucrările ei au fost expuse în cadrul unor expoziții personale și de grup, printre altele la Hamburg, Mannheim și New York.  A lucrat pentru diferite reviste, iar în 2009 și 2010 a fost artist în rezidență la invitația Intitutului Goethe din Sarajevo. În anul 2010, Andrea Diefenbach a participat cu seria sa fotografică „Land ohne Eltern” în cadrul expoziției MOVING WALLS 18, organizată de Open Society Institute New York și a fost totodată finalistă la premiul W. Eugene Smith. Doi ani mai târziu acest proiect a obținut premiul n-ost-Reportagepreis 2012.

INFO

ICR Berlin

www.icr.ro/berlin

www.facebook.com/rumanischeskulturinstitut

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: