Proiectul educational ”Valori Culturale Romanesti”, editia a XII-a

afis-VCR_octombrie-2014

Colegiul National “Mihai Eminescu” organizeaza intre 31 octombrie si 2 noiembrie 2014 cea de-a XII a editie a Proiectului Educational Valori Culturale Romanesti. Eveniment de traditie care si-a castigat prin seriozitate si rigoare aprecierea si sustinerea elevilor, profesorilor si parintilor, proiectul deschide seria activitatilor prilejuite de implinirea a 150 de ani de la intemeierea scolii ce poarta astazi numele poetului national Mihai Eminescu.

Manifestarea reuneste peste 150 de elevi si profesori de la Colegiul National “Mihai Eminescu” Iasi si de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox “Veniamin Costachi” de la Manastirea Neamt sub semnul sperantei, credintei si a prieteniei ce leaga cele doua scoli de traditie din regiunea Moldovei. Initiat in urma cu sase ani proiectul si-a propus de la inceput sa incurajeze dialogul dintre tinerii, sa raspunda problemelor si intrebarilor specifice varstei si sa faciliteze schimbul de experienta intre o institutie laica si una teologica cu scopul cunoasterii si promovarii specificului romanesc. O prioritate a proiectului este valorizarea istoriei nationale prin evidentierea contributiei romanilor la pastrarea si afirmarea civilizatiei si culturii Europei de sud-est. O constanta pe care o regasim si la aceasta editie este evidentierea locului si rolului Bisericii Ortodoxe Romane in pastrarea identitatii romanesti si in promovarea valorilor si traditiilor specifice spiritualitatii ortodoxe.

Proiectul cuprinde pe langa manifestarile stiintifice si culturale si activitati sportive si recreative menite sa faciliteze cunoasterea si crearea unor relatii umane bazate pe respect, toleranta si intrajutorare. Invitatii de onoare a acestei editii sunt Pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa” Dumitru Staniloae” Iasi si Conf. univ. dr. Lucian Leustean de la Facultatea de Istorie din Iasi.

In contextul anului dedicat Sfintilor Martiri Brancoveni, Pr. prof. Ion Vicovan va sustine vineri, 31 octombrie, la ora 16.30 la Muzeul Memorial” Mihail Kogalniceanu” conferinta cu tema “Sfintii Martiri Brancoveni-modele de credinta si curaj”.

Sambata, 1 noiembrie, la ora 10 in elegantul salon al Muzeului “Mihail Kogalniceanu”, profesorul Lucian Leustean va prezenta cu prilejul implinirii unui secol de la declansarea Primului Razboi Mondial, conferinta ”Romania si Conferinta de pace de la Paris[1919-1920]”.

Manifestarea este inscrisa in calendarul national al activitatilor organizate sub egida Ministerului Educatiei Nationale si este sprijinita de Inspectorate Scolare Judetene Iasi si Neamt. Proiectul Valori Culturale Romanesti se deruleaza cu binecuvantarea IPS Teofan Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si se bucura de sustinerea conducerii celor doua institutii partenere.

PROGRAM

program-VCR_octombrie-2014j

Un rol esential in buna desfasurare a activitatilor revine d-nei inspector de istorie prof.dr. Lacramioara Iordachescu care a sprijinit constant si activ proiectul de la prima editie si pana in prezent. Doamnele prof. Daniela Lupis si prof. Anisoara Magdalinis de la disciplina religie au asigurat buna pregatire a elevilor implicati in concursul Oltea Doamna si au acordat suportul lor pentru organizarea in cele mai bune conditii a evenimentului.

Proiectul se bucura de sustinerea unor Institutii de prestigiu din Iasi. Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Inspectoratul Scolar Judetean, Facultatea de Istorie si Facultatea de Teologie Ortodoxa “Dumitru Staniloae” din cadrul Universitatii “Al. I. Cuza”, Institutul “A.D.Xenopol”, Complexul Muzeal National Moldova, Muzeul Memorial” Mihail Kogalniceanu”, Muzeul Memorial “Poni-Cernatescu”, Asociatia Oltea Doamna , Palatul Copiilor, Asociatia Profesorilor de Istorie, Gradina Botanica” Anastasie Fatu”. Manifestarea este prezentata in plan local si la nivel national prin participarea unor institutii media de valoare- Radio Iasi, Radio Trinitas, Ziarul Lumina , Agentia de stiri Basilica, Ziarul de Iasi.

Aceast eveniment scolar a fost si este posibil datorita generozitatii unor oameni care au inteles implicatiile activitatilor proiectate, nevoia de a completa programul elevilor cu activitati diverse si utile in formarea personalitatii tinerilor si in dezvoltarea sentimentului patriotic.

Ioanna Olarescu-Director general S.C. Frarom International Est S.R.L. Iasi
Marius Popa- Director General S.C. Kolos Group S.R.L. Iasi
Alina Sofron -Director General Chambon S.R.L. Iasi
Diaconu Mirel-Director general ICRTI Iasi
Dan Mihoci-Director General Casa Ta-Companie imobiliara Iasi
Mihaela Spanu- Director Lee’s Catering Iasi

Organizatorii proiectului au primit si la aceasta editie un important sprijin din partea parintilor care au raspuns cu promtitudine solicitarilor scolii: Elena Pavaloi, dr. Gabriela Dorohoi, Mirela Anton, Oana Chirila, Mihaela Ani, Iulian Taraboanta, Verginia Axinte, Cezar Andriescu, Daniel Zamurca, Calin Gafta. Acestor oameni minunati organizatorii le adreseaza sincere multumiri.

Aceasta intalnire de suflet este coordonata de prof. Sorin Ioan Sitea de la C.N. Mihai Eminescu Iasi si Pr. prof. Viorel Romus Laiu de la Seminarul “Veniamin Costachi” de la Manastirea Neamt.

INFO

Colegiul National M. Eminescu

lme.is.edu.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: