Proiectul cultural Valori Culturale Romanesti- o poveste de succes, editia a XIIIa

VCR_octombrie 2015_afis 140x110

In aceasta toamna frumoasa a anului 2015 elevii si profesorii de la doua scoli de traditie din Iasi si Targu Neamt se reunesc in capitala Moldovei cu prilejul celei de a XIIIa editii a proiectului educational Valori Culturale Romanesti. Aceasta manifestare se va desfasura in perioada 13-15 noiembrie si este  gazduita  de catre Colegiul National Mihai Eminescu din Iasi.

Proiectul se desfasoara   sub egida Ministerului Educatiei si  Cercetarii Stiintifice si a  ISJ Iasi si Neamt si este inscris in programul manifestarilor nationale organizate in anul scolar 2015-2016. Aceasta intalnire de suflet se organizeaza cu binecuvantarea IPS Teofan Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si  pune in dialog cultural peste 120 de elevi ai Colegiului Eminescu si ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox Veniamin Costachi de la Manastirea Neamt sub semnul tolerantei , credintei si patriotismului.

Proiectul isi propune ca prin activitati stiintifice, artistice si sportive sa dezvolte sentimentul apartenentei si identitatii romanesti,stimuland cooperarea si intrajutorarea intre tineri sub semnul credintei.O directie prioritara a proiectului este incurajarea creativitatii si a interesului pentru cercetarea  si cunoasterea personalitatilor care au ilustrat istoria nationala si activitatea Bisericii Ortodoxe Romane.Totodata prin cercetarea evenimentelor care au influentat evolutia romanilor in spatiul est-european, proiectul insista pe prezentarea obiectiva ,in spiritul adevarului istoric a contributiei romanilor la mostenirea culturala a Europei.

Programul acestei editii cuprinde participarea elevilor si  profesorilor la ore deschise, prezentarea unor momente artistice, organizarea unei intreceri sportive si intalniri cu personalitati ale vietii stiintifice si culturale iesene. Totodata proiectul isi propune sa promoveze in randul elevilor si parintilor  atuurile candidaturii  orasului Iasi la titlul de Capitala Culturala Europeana in anul 2021.

Prima zi este rezervata cu precadere activitatilor educative prin care elevii celor doua licee partenere vor face un util schimb de experienta. In cadrul dezbaterii Intreba preotul  Pr. prof. Viorel Romus Laiu si prof. Diogene Mihaila vor raspune intrebarilor elevilor intr-un dialog bazat pe sinceritate. Dupa festivitatea de deschidere tinerii artisti de la Eminescu si colegii lor de la Colegiul  National de Arta Octav Bancila isi vor manifesta talentul intr-un spectacol de muzica si dans.  Ziua de vineri are un moment special destinat poeziei si are ca invitati speciali pe Lect.univ.dr. Puiu Ionita din cadrul Facultatii de Litere  si pe Valica Mihuleac autorul volumului de poezii Linia orizontului. ”Mai avem nevoie de poezie?” este tema dezbaterii care va avea loc la ora 16,00 in primitorul Muzeu Mihail Kogalniceanu si  care va fi urmata de un moment poetic sustinut de autor. Seara este rezervata participarii elevilor seminaristi la Balul bobocilor din Colegiul Eminescu unde vor admira frumusetea, bunul gust si inteligenta colegilor din clasa a IX – a.

Ziua de sambata are in prim-plan un moment deosebit care va avea loc la Casa Lascar Catargi, de la ora 10. Invitatul  de onoare a acestei editii  este reputatul  profesor Lucretiu Mihailescu- Birliba de la Facultatea de Istorie a Universitatii Al. I. Cuza Iasi  care va conferentia despre Universul arheologiei.Distinsul istoric va prezenta stadiul  cercetarilor realizate in cetatea de la Ibida -Slava Rusa, unde se afla de mai multi ani in colectivul de arheologi.

Concursul de istorie si religie Oltea Doamna va evidentia cunostiintele acumulate de cele doua echipaje intr-un dialog despre Stefan ce Mare si epoca lui.Dupa-amiaza oaspetii si gazdele lor vor avea prilejul sa cunoasca monumentele orasului care si-a depus candidatura la titlul de Capitala Culturala Europeana in anul 2021. Programul zilei se va incheia in sala de sport a Liceului cu Program Sportiv unde va avea loc traditionalul joc fotbal la finalul caruia cea mai buna echipa va intra in posesia Cupei Prietenia.

Duminica, 15 noiembrie participantii la proiect vor participa la Sfanta Liturghie ce va avea loc la Biserica Sfantul Haralambie sub semnul iubirii si a smereniei. Ultimul moment al acestei editii va avea loc la Muzeul Ion Creanga unde elevii vor vizita primul muzeu memorial literar din Romania si vor face cunostiinta Bojdeuca de casuta undea trait  cel mai mare povestitor roman.

Aceasta manifestare de traditie se bucura de suportul si sustinerea unor institutii culturale recunoscute din Iasi. Mitropolia Moldovei si Bucovinei,Inspectoratul Scolar Judetean, Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii Al. I Cuza, Complexul Muzeal National Moldova, Muzeul Memorial Mihail Kogalniceanu, Muzeul Literaturii Romane, Muzeul Ion Creanga, Asociatia Oltea Doamna, Facultatea de Litere, Colegiul National de Arta Octav Bancila, Editura Polirom.

Acest proiect unic la nivel regional , prin participarea unui liceu laic si a unei institutii scolare teologice, se bucura de mediatiazare pe plan local si national  prin sprijinul acordat de importante institutii media: Ziarul Lumina, Agentia de stiri Basilica, Radio Trinitas, Radio Iasi, TVR Iasi.

Buna desfasurarea a activitatilor este rezultatul sprijinului constant si activ acordat de conducerea celor doua institutii scolare partenere, un rol esential avand prof. dr. Gabriela Sandulesu, directorul Colegiul National Mihai Eminescu Iasi si Pr.prof. Ioan Mihoc,directorul Seminarului Veniamin Costachi de la Manastirea Neamt. Multumiri se cuvin d-nei prof.dr. Lacramioara Iordachescu inspector de specialitate in cadrul ISJ Iasi si doamnelor prof. Daniela Lupis si Anisoara Magdalinis care au contribuit la buna organizare a evenimentului.

Proiectul educational Valori Culturale Romanesti se mentine in actualitate datorita excelentei colaborari a initiatorilor si coordonatorilor manifestarii prof. Sorin Ioan Sitea din partea C.N.Mihai Eminescu Iasi si Pr.prof. Viorel Romus Laiu din partea Seminarului Veniamin Costachi de la Manastirea Neamt.

INFO

Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” Iaşi

Adresă: Str. Mihail Kogălniceanu nr. 10, cod 700454, Iaşi România

Telefon: Secretariat : +40 232 215746

E-mail: colegiuleminescu@yahoo.co.uk

Web: lme.is.edu.ro/

FB: www.facebook.com/colegiulmihaieminescuiasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: